Clasa energie
Dotari
Design
Nivel zgomot
Pret
User rating
Pros: Primul atu al acestui model de aer conditionat este cu siguranta pretul sau extrem de competitiv ca sa nu spun mic. Al doilea este reprezentat de clasa A de energie, de cele doua functii suplimentare foarte utile intr-o locuinta din Romania si de functia de incalzire ce este disponibila chiar si la un model atat de ieftin.
Cons: Design-ul sau nu este tocmai cel care sa te faca sa spui lucruri frumoase despre el, dar nu arata chiar foarte rau. Lipsa kit-ului de instalare.

Compania Vortex a lansat pe piata de ani buni aparatele de aer conditionat ieftine ce ofera clientilor un raport calitate/pret exceptional. Vortex este o companie originara din Bulgaria, dar ca orice alta marca sediul de productie se afla in China. Aparatele de aer conditionat de tipul Vortex VAC-A12A sunt produse la standarde europene si intrunesc astfel toate cerintele pentru a putea fi comercializate pe teritoriul tarii noastre. Personal am vandut sute de astfel de aparate de aer conditionat marca Vortex in urma cu mai bine de 6 ani de zile pe vremea cand lucram in cadrul unei companii de genul Altex. Datorita acestui job am invatat foarte multe lucruri legate de aerele conditionate si de orice produse electronice sau electrocasnice, stiu ce produse ajungeau in garantie, care erau mai fiabile, care isi meritau banii platiti pe ele, etc.

Aerele conditionate Vortex le-am privit la inceput cu neincredere pentru ca nu mai auzisem de brand-ul repesctiv, dar dupa ce am inceput sa studiez informatiile prezent in manualul de utilizare, dupa ce am cerut informatii suplimentare de la firma ce asigura montarea, dar si service-ul acestor aparate am reusit sa-mi formez o idee despre aceste aparate si in consecinta am inceput sa imi informez clientii.

vortex_vac-a12a

Unul dintre principalele aspecte legate de aerele conditionate Vortex in acea perioada era garantia de 5 ani de zile, o garantie extrem de mare in comparatie cu clasica perioada de 2 ani de zile. Un alt aspect interesant il reprezenta si motorul unitatii exterioare care era fabricat in Japonia (Matsushita).

Nu stiu sa informez in momentul de fata ce motor are modelul in cauza pentru ca acest lucru nu este scris nicaieri pe aparat, pe cutia sa ori in hartiile din interior. Eu am aflat de la cei care montau si faceau service-ul la aceste aparate si ca tot veni vorba de service, in 2 ani de zile am vandut undeva la peste 500 de aere Vortex si din ce mi-au spus cei de la service au avut probleme minore doar cu vreo 10 aparate, dar nici unul cu vreo problema majora care ar necesita inlocuirea lui.

In momentul de fata aparatul de aer conditionat Vortex VAC-A12A are un pret de ). Probabil unul dintre cele mai mici preturi (daca nu chiar cel mai mic) pentru un aparat de aer conditionat cu 12000 de BTU.

Design

vortex

Cei de la Vortex nu au adoptat niciodata un design extravagant menit sa fure privirile, ei au mers pe fiabilitatea produsului incercand sa obtina un pret cat mai mic pentru aparatul lor de aer conditionat. Totusi, fata de acum 6 ani modelele sau mai schimbat un pic si chiar adaca pastreaza in linii mari design-ul celor mei vechi, a aparut afisajul ce indica temperatura in camera, dar si cateva linii subtile ce aduc oarecum aparatul in anul 2013 din punct de vedere a design-ului.

Dotari

Un capitol la care Vortex VAC-A12A nu a fost menit sa straluceasca, dar la care este mai bine pus la punct decat alte aparate de aer conditionat produse de brand-uri celebre. Acesta dispune de 12000 de BTU, deci suficient de mult pentru a raci un apartament cu doua camere de marime medie. Stiu, multi recomanda unul mai mare de 18.000 BTu, dar va asigur ca nu este cazul unui apartament cu doua camere. Trebuie doar sa aveti posibilitatea amplasarii lui pe hol in asa fel incat aerul rece sa ajunge uniform in toate incaperiile. Daca vreti sa il faceti mai eficient puteti sa inchideti usa de la baie si usa de la dormitor sau de la living in functie de locul unde stati in momentul respectiv, astfel aerul rece se va indrepta doar catre hol si de acolo spre bucatarie si dormitor sau bucatarie living.

aer_conditionat_vortex

Ca functii principale dispune de racire + incalzire, iar ca functii suplimentare are functia de dezumidificare (este eficienta mai ales pe perioadele mai reci (primavara si toamna) si functia de ventilare a aerului in incapere.

Clasa de energie la care se incadreaza cu ambele functii principale (inaclzire si racire) este clasa A. La racire va consuma 1068 de W, iar la incalzire un pic mai putin, doar 966 de W.

Zgomotul produs de unitati este unul acceptabil in timpul zilei pentru ca oricum intervine si zgomotul de fond, iar noaptea nu recomand nimanui sa adoarma cu un aer conditionat pornit si cu usa deschisa nici macar in modul sleep.

telecomanda_vortex

Ca oricare alt aparat de aer conditionat din zilele noastre si acesta dispune de o telecomanda cu ajutorul careie veti putea controla functiile sale si inclusiv il puteti “ordona” sa faca racoare in locuinta dvs.

In ceea ce priveste instalarea sa datorita pretului sau extrem de scazut nu are inclus si kit-ul de instalare, dar acesta poate fi achizitionat din magazin impreuna cu aparatul si cu serviciul de montare (in limita a 3 m cat are kit-ul standard, ce este in plus se plateste separat la fata locului).

Concluzie si pareri

Vortex VAC-A12A este unul dintre cele mai convenabile aparate de aer conditionat in momentul de fata. In afara faptului ca este foarte ieftin, ca dispune de functii suplimentare si ca este incadrat in clasa A de energie este si un aparat foarte fiabil si rezistent ce poate face fata cu brio temperaturilor caniculare ce urmeaza sa vina si in vara aceasta.