Stiu ca in timpul vacantei de vara majoritatea elevilor cauta sa stranga bani pentru a-si achizitiona un sistem de gaming cu care sa se mandresca la colegi si prieteni numai ca banii sunt mai tot timpul o problema, unii reusesc sa stranga destui incat sa-si permita un sistem dupa bunul lor plac, iar altii (cum am fost si eu la vremea mea) au impartit banii intre vis (sistemul gaming) si distractie, astfel ca la sfarsit se vad nevoiti fie sa renunte la visul de a avea un sistem de gaming de care sa fie mandrii, fie sa faca un compromis in ceea ce priveste componentele noului sistem si sa aleaga ceva mai ieftin cu speranta ca pe viitor isi vor upgrada sistemul.

gaming 2013

Am o vasta experienta in domeniul IT si am vandut cateva sute de calculatoare personal catre sute de clienti ce au lasat in seama mea alegerile in ceea ce priveste componentele pe care le va contine viitorul lor sistem. De ceva timp nu mai lucrez in acest domeniu a vanzarilor insa am incercat pe cat posibil sa fiu la punct cu toate produsele si componentele ce se lanseaza si sunt aduse in Romania, astfel ca azi m-am pus in locul unui tanar care isi doreste neaparat un sistem de gaming ieftin care sa se ridice la nivelul anului 2013 si am intrat repede in primele magazine online care mi-au iesit in cale pentru a le consulta oferta de componente PC in vederea asamblarii sistemului mult visat.

Pentru inceput am stabilit un buget destul de drastic, dar care cu siguranta seamana foarte mult cu bugetele pe care le au majoritatea tinerilor: 2.000 de lei.

1. Placa de baza

gigabyte h61ma-d3v

Placa de baza Gigabyte H61MA-D3V mi se pare a fi cea mai potrivita pentru un sistem mai ieftin. Ea dispune de un socket 1155, chipset-ul este Intel H61, suporta procesoare Intel Core i3, i5 si i7, un maxim de 16 GB RAM (are 2 sloturi pentru memorii), PCI Express 3.0, 4 porturi USB 2.0 si 2 porturi USB 3.0.

In general placile de baza de la Gigabyte sunt placi stabile, fiabile si rezistente in timp. Rareori am vazut placi de baza Gigabyte cu probleme la condensatori ori la chipset si chiar daca aceasta placa este una de nivel mediu spre entry level, consider ca isi va face treaba fara nici o problema chiar si in conditii de gaming intens.

2. Procesorul

intel core i3 ieftin

Nu poti pune pe o placa de baza care suporta procesoare Intel Core un procesor mai slab si oricum pentru un sistem de gaming din anul 2013 nici nu s-ar cuveni. Intel Core i3 3220 este procesorul pe care il recomand, un procesor ce ruleaza la o frecventa de 3,3 GHz si care dispune de o placa video integrata Intel HD 2500, placa ce va poate fi de folos in momentele in care nu vreti sa faceti altceva decat sa navigati pe internet, sa ascultati muzica, etc., adica cand nu va jucati. Acets model de procesor ajutat de o memorie RAM buna si o placa video dedicata jocurilor va face fata cu brio oricarui joc ce se afla pe piata in acest moment.

3. Memoria RAM

kit ram dual channel

In cazul memoriei RAM nu este bine sa te zgarcesti pentru ca doar cu cativa lei in plus fata de cea mai ieftina memorie de 8 GB iti poti lua acest kit dual-channel de la Corsair cu radiator ce poate rula la o frecventa de 1333 MHz. Foarte multi dintre cei care au acest kit in sistemele lor deja il recomanda ca find unul dintre cele mai bune si ii ofera 5 din 5 stele pe toata linia.

4. Placa video

amd radeon hd7750

Am ajuns la cea mai importanta componenta atunci cand vorbim despre un sistem de gaming fie el ieftin, de 2.000 de lei sau de 3.000 de lei. Pentru un sistem de gaming ieftin din anul 2013 am ales o placa video foarte laudata si anume AMD Radeon HD7750, placa produsa de catre MSI. Acest model are slot PCI Express 3.0, ofera o rezolutie maxima de 2560 x 1600 pixeli, RAMDAC 400 MHz, frecventa procesorului este de 800 MHz, capacitatea memoriei RAM este de 2 GB DDR3, iar bus-ul de memorie este de 128 bit. Radeon HD7750 suporta DirectX 11 si Open G.L 4.2. Un punct forte al acestei placi este faptul ca nu scoate zgomot nici atunci cand ruleaza la putere maxima si acest lucru se datoreaz ain primul rand celor de la MSI care stiu sa faca un sistem de racire activ foarte silentios si care sa poata mentine o temperatura normala in orice conditii.

Rezultatele in testul de benchmark:

hd7750 benchmark

5. Hard-Disk

hdd western digital

Daca nu ai destui bani incat sa-ti permiti si un HDD si un SSD recomand macar un HDD rapid cum este Western Digital Black 1 TB. Acesta are o viteza de 7200 RPM, este pe interfata SATA3, are un buffer de 64 MB si conform spuselor celor de la WD are performante imbunatatite si potrivite pentru gaming.

 6. Carcasa

carcasa thermatalke

O carcasa produsa de una dintre cele mai cunoscute companii dedicate gamerilor: Thermatalke. Modelul dinpoza de mai sus poarta numele de Commander MS-II si este unul cu o tabla groasa ce nu permite vibratii atunci cand componentele din interior ruleaza la putere maxima, are 5 locase pentru ventilatoare de 120 mm (un ventilator este inclus), are 4 locasuri fixe externe si 5 interne, port USB 3.0 si un design “suparat”.

7. Sursa

sursa ieftina si buna

Atunci cand pornesti la drum si vrei sa asamblezi un sistem de gaming ieftin si bun este obligatoriu sa pui deoparte ceva bani pentru o sursa capabila sa ofere tot ce ai nevoie si toata puterea necesara pentru ca restul componentelor sa functioneze corect in orice conditii. Sursa pe care am ales-o pentru acest sistem de gaming este Inter-tech Energon de 650 W. Motivul principal pentru care o recomand este faptul ca este foarte laudata si recomandata in randul gamerilor de nivel mediu care detin configuratii destul de puternice incat o sursa oarecare sa cedeze, dar nu si Energon, sursa care arata o fiabilitate de invidiat.

A venit momentul in care trebuie sa trag linii si sincer imi este un pic cam teama sa nu cumva sa fi depasit bugetul, dar stiu ca acest sentiment ii incearca pe toti tinerii pasionati de gaming ce sunt acum cu gandul la sistemul de gaming pe care il vor avea.

Deci, suma totala ce trebuie platita pentru cele 7 componente care alcatuiesc sistemul de gaming ieftin al anului 2013 este de: 2.280 lei

Am depasit bugetul cu 280 de lei si acest lucru cred ca este unul des intalnit atunci cand iti propui achizitia unui sistem de gaming bun, dar ai un buget restrans. Solutie pe care am adoptat-o eu este urmatoarea: In primul rand renunt la o placuta de memorie RAM si aleg doar 4 GB DDR3 de la Corsair insa am grija ca sa fie una ce accepta dual-channel ulterior. Aici am economisit ~150 de lei. Urmatoarea miscare ar fi sa aleg o carcasa mai putin pretentioasa si “suparata”, nu e nevoie sa aleg una neaparat cu 130 de lei mai ieftina decat cea de la Thermatalke pentru ca sunt sigur ca se mai gasesc cativa zeci de lei pentru o carcasa decenta de ~170 de lei.

state-of-gaming-670

~QED~