Fiecare vară ajunge în acel punct culminant în care gradele din termometru ne indică o căldură caniculară. Deși există diverse metode prin care ne putem răcori în afara casei, programul ne regăsește cel mai mult în interior, unde fie suntem prinși cu munca, fie cu responsabilitățile gospodăriei, iar fără o metodă de a regla temperatura în casa noastră, s-ar putea să devenim irascibili și să trăim într-un mediu inconfortabil.
Din fericire, acum există multe soluții și pentru răcorirea casei noastre, de la ventilator, la aer condiționat, în funcție de buget. Un răcitor este soluția ideală dintre cele două. Răcește aerul mult mai eficient decât un ventilator, însă este mult mai prietenos cu bugetul tău și factura la electricitate decât un sistem de aer condiționat. Desigur, pentru a face cea mai bună alegere pentru un răcitor de aer, este necesar să te informezi temeinic, deoarece există numeroase funcții care determină dacă un răcitor va face față nevoilor tale.
Îți vom spune în continuare la ce să fii atent atunci când vrei să achiziționezi cel mai bun aparat de aer, astfel încât decizia ta să îți ofere cele mai perfecte zile de vară.
Cel mai bun răcitor de aer – Ghidul tău de achiziție
Răcitorul de aer, dacă este ales bine, reprezintă o achiziție ideală, deoarece este optim și pe timp de vară, însă și iarna îți poate fi de folos pentru reglarea umidității. Citește în continuare despre toate funcțiile acestuia și alege informat.
Mediul de funcționare și dimensiunea răcitorului
Spre deosebire de alte aparate de reglare a temperaturii, un răcitor de aer îți poate fi de ajutor și în mediul exterior. Bineînțeles, pentru a te bucura de acest beneficiu, trebuie să alegi un aparat calitativ, cu rezistență sporită mai ales la razele UV, la praf, umezeală și alte condiții din exteriorul casei.
În ceea ce privesc aceste aparate, există răcitoare de aer de dimensiuni mai mari care pot răcori spații mai mari într-un mod eficient, și există răcitoare de dimensiuni mai mici, potrivite pentru camerele mai mici. Care aparat este bun pentru noi, ne dăm seama din capacitatea lui măsurată în litrii. Există răcitoare cu un rezervor de 3-6 litrii, și răcitoare mai mici cu o capacitate între 2-3 litrii. Așadar, atunci când vrei să achiziționezi cel mai bun răcitor de aer, potrivește-l cu nevoile tale de spațiu și mediu de utilizare, interior/exterior.
Puterea
Este de la sine înțeles că puterea aparatului, cu cât este mai mare, cu atât are capacitatea de a răcori spații mai mari. Puterea unui răcitor de aer se măsoară în Watti, și este cuprinsă în cazul celor mai multe modele între 40 și 70 W.
Ca să îți faci mai ușor o idee, un răcitor de aer de 70 W are capacitatea de a răcori un spațiu de aproximativ 20-25 mp. Ce trebuie să mai iei în considerare, este consumul. Cu cât puterea este mai mare, cu atât crește și consumul de electricitate, însă nu va depăși niciodată consumul unui AC.
Debitul de aer
Acest criteriu de indică volumul de aer care va fi dispersat într-o încăpere, în decursul unei ore. Cu alte cuvinte, cât de eficient este în răcorirea unui spațiu. Cu cât debitul este mai mare, cu atât se aerul se răcește mai repede. Aceasta se măsoară în metrii cubi, iar pentru o încăpere de 20-25 mp este suficient un debit cuprins între 450 și 600 mc/h.
Rezervorul
Acest tip de aparat funcționează pe bază de apă, așadar, rezervorul este un criteriu important. Un rezervor mai mare înseamnă mai puține bătăi de cap, deoarece aparatul va funcționa o zi întreagă până va trebui să-l reumpli.
Ca exemplu, pentru a putea face și tu calculele necesare, la un răcitor cu consum de 0,4 l/h, ce funcționează timp de 10 ore, este suficient un rezervor de 4 litri. După această perioadă de timp, el va trebui reumplut. Așadar, în funcție de aceste detalii, îți poți da seama ce rezervor este optim pentru viitorul tău răcitor de aer.
Filtrul răcitorului de aer
Asemenea AC-ului, și acest aparat are incorporat un filtru care ajută la calitatea aerului răcit. În cazul răcitorului de aer, cu cât filtrul este mai gros, cu atât efectul de răcorire se va resimți mai bine, așadar, ca grosime noi recomandăm una de minim 90 mm.
Ca filtre, există două tipuri: tip fagure, confecționate din celuloză. Sunt mai puțin pretențioase și nu necesită o mentenanță riguroasă, însă au un preț ușor mai ridicat. Mai există filtrele tip textil, confecționate din fibră de lemn de plop, care sunt mai puțin durabile și necesită o îngrijire mai mare. Această variantă este mai accesibilă decât prima.
Funcțiile aparatului
La fel ca orice alt aparat, și un răcitor de aer vine la pachet cu o serie de funcții, așa că iată care sunt cele mai frecvent întâlnite: viteza reglabilă, necesară pentru a regla temperatura și a ajunge la confortul temperaturii dorit; control prin telecomandă, pentru a putea activa diferite funcții fără a te afla fizic lângă răcitor; reglarea umidității, cum acest aparat te ajută și cu această funcție, trebuie să aibă un sistem de reglare pentru a obține cel mai bun grad de umiditate; timer-ul, pentru a putea fi setat pe o anumită durată și pentru oprirea automată a răcitorului; purificare, cele mai multe răcitoare au și această funcție, și este ideală pentru a regla calitatea aerului din casa ta, ionizare, există modele care emană ioni pozitivi și negativi care ajută la dezinfectarea mediului și la eliminarea mirosurilor neplăcute. În plus, cam toate aparatele mai vin cu funcții de atenționare rezervor gol, dar și cu indicator pentru nivelul de apă. Iar dacă vrei un răcitor portabil, asigură-te că are și roți incorporate.
Designul
Răcitorul de aer este un dispozitiv care va ocupa destul spațiu în casa ta, așadar asigură-te că este plăcut vizual pentru tine. Alege o dimensiune potrivită, dar și o culoare care să complimenteze interiorul locuinței tale.
Pentru a fi și mai specifici în ajutorul nostru, în continuare îți vom prezenta și câteva dintre cele mai bune răcitoare de aer.
Top 5 cele mai bune răcitoare de aer
1. Rotator răcitor de aer Klarstein
Acest aparat vine cu cele mai importante funcții: de răcire a aerului, de ventilare, umidificare și dezinfectare cu ionizare. Are 3 viteze de vânt și poate fi controlat cu ajutorul unei telecomenzi. Are o putere de 110 w, deci face față cu succes și în cazul spațiilor mai mari. În plus, este prevăzut cu roți pentru a putea fi mutat cu ușurință dintr-o încăpere în alta.
2. Răcitor de aer mobil umidificator purificator 3-în-1
Acesta vine cu cele 3 funcții de bază, răcire, purificare și umidificare pentru aer. Are o capacitate a rezervorului de 4 l, iar puterea este de 80 w. Acesta poate funcționa atât cu apă, cât și cu gheață, și are roți incorporate pentru o mobilitate ridicată.
3. Răcitor de aer Trotec PAE 21
Acest răcitor are o putere mai redusă, de 50 W. Suportă și integrarea cuburilor de gheață, pentru o răcorire mai eficientă și mai rapidă. Este de dimensiuni mai mici și are un design plăcut, modern ce se integrează optim în locuința ta. Este un aparat silențios, dar și ușor de transportat.
4. Kingcool răcitor de aer 3-în-1 aer condiționat
Acest aparat are un debit de aer de până la 890 mc, având o putere de 95 de W. Se pretează chiar și în spațiile mai mari pentru o răcire eficientă a aerului. Este răcitor, ventilator și ionizator, îmbinând așadar cele mai importante funcții. Rezervorul său este de 8 l, are răcire reglabilă și este foarte ușor de manevrat.
5. Aparat de aer condiționat mobil Star-Light 9000 BTU
Este un aparat extrem de modern și econom. Răcorește cu succes încăperi cuprinse între 12 și 18 mp, și are și funcția de umidificare a aerului. Deține funcția JET, care este cea mai rapidă metodă de răcire disponibilă, ce setează aparatul la o viteză mare de ventilație. Este o achiziție ideală mai ales dacă ai nevoie de un aparat ușor de mutat și manevrat.
.