Fie că vorbim de construcția unei noi case sau de un vechi proiect de bricolaj pe care ți-ai propus într-un final să-l realizezi, entuziasmul este la cote maxime de fiecare dată când avem prilejul de a ne pune mintea și aptitudinile tehnice la contribuție. Printre primele decizii pe care le iei într-un astfel de context sunt materialele cu care urmează să lucrezi, și chiar dacă îți închipuiai că e unul dintre cei mai ușori pași, vei vedea că nu e chiar așa.

În prezent, datorită evoluției și tehnologiei în toate ariile vieții, și în ceea ce privesc construcțiile ne bucurăm de o diversitate largă de materiale disponibile pe piață. Nu mai e la fel ca în Cei trei purceluși, când aveai de ales dintre paie, lemn sau cărămidă. Acum, lucrurile sunt ceva mai complexe. Totuși, dacă de cărămidă, BCA și beton cu siguranță ai auzit, ce spui de plăcile de OSB? Le-ai lua în considerare pentru casa ta sau alte proiecte de bricolaj?

Cum alegem cel mai bun OSB?

Înainte să vedem care este cel mai bun OSB, hai să vedem mai exact ce presupune acesta. OSB-ul este un material care face parte din clasa plăcilor derivate din lemn, alături de PAL, MDF sau placaj. Totuși, acesta are câteva caracteristici proprii, care îl diferențiază destul de bine de cel mai bun pret osbrestul. Mai mult decât atât, OSB-ul este recomandat mai mult în anumite contexte, și mai puțin în altele. Aceste plăci sunt de diferite modele și dimensiuni, dar despre toate acestea vorbim în Ghidul de Achiziție de mai jos.

Caracteristici OSB – fiind un derivat din lemn, placa din OSB (Oriented Stand Board) este compusă din așchii lungi și subțiri de lemn, formată din 3 straturi. În cele două nivele exterioare așchiile sunt dispuse longitudinal, iar în cel interior, transversal, lucru ce oferă o rezistență sporită acestui material. OSB-ul conține lemn în proporție de 95%, restul de 5% fiind adezivul care este folosit în lipirea așchiilor. Datorită specificațiilor menționate mai sus, acest material este caracterizat de stabilitate dimensională și rezistență mecanică sporită, adică, este un material considerat puternic și durabil, fiind superior chiar și palului.

Dimensiuni disponibile – unul dintre cele mai importante detalii în ceea ce privește placa de OSB, este dimensiunea acesteia. Vei vedea că, în funcție de proiectul pe care urmează să îl demarezi, este indicat să folosești un anumit standard. Cele mai frecvent utilizate grosimi sunt cuprinse între 6 și 25 de mm. Pentru a fi mai ușor de ales, aceste plăci sunt dispuse în diferite clase, fiind recomandate în contexte specifice:

 

Clasa 2 – plăcile care au rol structural și pot fi folosite doar în medii uscate
Clasa 3 – plăcile care au rol structural și pot fi folosite în interior și exterior
Clasa 4 – plăcile cu o rezistență foarte ridicată, destinate în medii umede, pentru cerințe structurale sporite

 

Evident, cele mai utilizate sunt cele din clasa 3, fiind ideale atât in medii umede, cât și uscate. Astfel, nu va trebui să te preocupi de eventuale stricăciuni cauzate de condițiile meteorologice.

Avantaje OSB – desigur, cea mai firească întrebare este de ce să alegi acest material în construcția diverselor case sau proiecte de bricolaj? OBS-ul este un material care te ajută să ridici o casă într-un timp mult mai scurt, comparativ cu alte materiale, iar în plus, te poate ajuta să obții o locuință ecologică, fiind realizată dintr-un material natural. Mai mult decât atât, costurile finale de construcție sunt de regulă cu până la 20-30% mai mici. Pe lângă asta, e bine să știi și că:

OSB-ul poate fi vopsit – dacă proiectul tău implică și puțină culoare, atunci e bine să știi că acest material poate fi vopsit, iar principiile sunt exact aceleași ca și în cazul lemnului. Astfel, vei putea folosi o vopsea pe bază de ulei pentru exterior și o vopsea pe bază de apă pentru interior.

Rămâne intact în fața dăunătorilor – tocmai pentru a preveni neplăcerile cauzate de micile rozătoare de lemn vizibile sau mai puțin vizibile, plăcile de OSB sunt tratare împotriva acestor termite. Mai mult, nu permite formarea mucegaiului, dar nici a ciupercilor, fapt datorat de modul de producere în condiții de presiune și temperaturi ridicate al acestui produs.

Un material mai ieftin, mai ușor, mai versatil – OSB-ul este mult mai accesibil la preț decât placajul, are o greutate mai mică și este preferat în cele mai multe proiecte, mai ales cele de tipul do it yourself.

Acum că ai aflat toate aceste lucruri despre acest material de construcții inovativ, venim în ajutorul tău și cu cele mai bune alegeri în acest sens.

 

Top 5 cele mai bune plăci de OSB

 

1. OSB 3, grosime 9 mm

cel mai bun osb mathausacest placaj este ideal deoarece beneficiază de rezistență crescută la umezeală și nu întreține arderea, fiind recomandat în construcția caselor. Produsul este potrivit pentru crearea cofrajelor pentru beton, acoperișuri, pereți, tavane, construcții temporare ușoare, dar și pentru crearea de rafturi, dușumele, scene, panouri de afișaj și așa mai departe. Are o grosime de 9 mm și se montează ușor cu capse, cuie sau holzsuruburi.

 

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

2. OSB 3 Kronospan, grosime 22 mm

osb2cu o grosime mai mare față de modelul anterior, și acest placaj este ideal de a fi utilizat în domeniul construcțiilor, deoarece nu întreține umezeala și arderea. Dimensiunea plăcilor este de 2500 x 1250 mm, astfel că pot fi manipulate cu ușurință, având și o greutate destul de mică, în comparație cu alte materiale de construcție.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

 

3. OSB 3 Egger, grosime 12 mm

osb3cu o grosime medie, de 12 mm, acest placaj OSB este ideal pentru a fi utilizat atât în contexte exterioare, precum construcții temporare ușoare, acoperișuri, cofraje pentru beton, cât și în contexte interioare – pereți, dușumele, rafturi și așa mai departe. Presupune o montare facilă, fie cu holzșuruburi, cuie sau capse, și este un material cu o greutate mult mai mică față de alte materiale utilizate în construcții.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

4. OSB 3 Kronospan Superfinish ECO, grosime 6 mm

osb4fiind un placaj OSB de grosime redusă, acesta prezintă numeroase avantaje în diverse utilizări. Are o rezistență crescută la încovoieri, beneficiază de stabilitate dimensională bună în mediul umed, presupune o modalitate de lucru rapidă, ușoară și rezistentă la forfecare, permite montarea gresiei și faianței cu adezivi elastici și are o greutate redusă. În plus, aduce o izolare termică și fonică ideală și este extrem de rezistentă la incendii.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

5. OSB 3 Egger, grosime 6 mm

osb3și acest placaj are o grosime mică, ceea ce îl face ușor de manipulat și de integrat în diversele proiecte legate de case sau de bricolaj, pe care ți le-ai propus să le aduci la viață. Este ideal în utilizarea pentru construcția pereților, a tavanelor, acoperișurilor, cofrajelor pentru beton, dar și pentru scene, elemente structurale ale scărilor și plafoanelor, închideri temporare de șantier și așa mai departe. Îl găsești la un preț bun și poate deveni cu ușurință materialul tău preferat pentru construcții.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

.