Entuziasmul de a fi părinte este la fel de intens indiferent dacă sunteți la primul copil, sau ați mai trecut deja o dată sau de câteva ori prin această experiență. Odată cu această bucurie nemărginită, vine, bineînțeles, și dorința de a achiziționa cele mai bune lucruri pentru noul copilaș, iar uneori, involuntar, lăsăm emoțiile să ne acapareze rațiunea. Totuși, atunci când vorbim de cel mai bun scaun auto pentru copii, este bine să ne păstrăm firea și să alegem cele mai bune produse în baza unor informații clare, validate, deoarece acest scaun va face parte din siguranța celui mic.

Desigur, pe piață există acum diverse modele, care mai de care mai atractive prin descrieri, materiale, culori și așa mai departe. Dacă vrei să afli cum poți alege cu siguranță cel mai bun scaun auto pentru copii, te invităm să citești în continuare ghidul nostru de achiziție.

 

Cum alegi cel mai bun scaun auto pentru copii

 

Siguranța este esențială în cazul unui nefericit accident, însă pe lângă asta, cel mai bun scaun auto pentru copii trebuie să fie confortabil, stabil, să mențină o temperatură optimă a corpului și multe altele despre care vom discuta în continuare.

Certificări

Un produs testat și evaluat de specialiști în domeniu, va avea atașate obligatoriu diverse certificări pe care e bine să te asigură că scaunul le deține. Acestea sunt ECE R44 03 & 04 sau ECE R129. Ce atestă ele, este faptul că scaunul a fost testat și a rezistat cu succes la un impact frontal al mașinii, cu viteze de 50 și 55 km/ h, și la un impact dorsal, la viteză de 30 km/h.cel mai bun scaun auto pentru copii 2022

Cel mai recomandat este standardul R129, care presupune și o instalare mai facilă a scaunului și astfel, te scutește de eventuale greșeli de montare.

Poate că nu vei avea timpul necesar sau posibilitatea să achiziționezi fizic acest produs din magazin și să întrebi vânzătorii de certificări, însă caută simbolul E pe eticheta scaunului sau în descrierea acestuia.

Greutatea suportată

Cel mai bun scaun auto pentru copii se alege în funcție de greutatea celui mic. Astfel, este de la sine înțeles că nu vom putea cumpăra un scaun care să fie utilizat de la naștere și până acesta împlinește vârsta legală de a circula normal, pe banchetă.

Pentru nou născuți există și scoica, dar și scaune auto, care sunt potrivite între 0 și 10, sau 0 și 15 kg. Asta înseamnă o vârstă de 9 luni sau maxim 15, în cazul celei de-a doua variante.

Avem apoi: grupa 1, 9–18 kg, adică între 9 luni și 4 ani; grupa 2, 15-25 kg, adică între 4 și 6 ani și grupa 3, 22-36 kg, adică între 6 și 11 ani.
Există și modele convertibile, care pot acomoda 2 sau mai multe grupe de vârstă, însă totul depinde de bugetul tău și de posibilitățile viitoare de investiție.

Tipuri de scaune auto

Ai văzut și tu că există mai multe feluri de scaune, unele cu fața spre sensul de mers, altele cu spatele, unele mai înalte, altele mai joase. Despre modele și diferențe discutăm în continuare:

Scaun cu poziționare cu spatele spre sensul de mers – până la vârsta de 15 luni, este obligatoriu ca bebelușii să meargă în mașină cu fața spre spatele mașinii. În cazul unui accident frontal, gâtul celor mici nu este suficient de stabil să poată suporta un impact de orice fel. Așadar, fie că alegi o scoică sau direct un scaun auto, trebuie să fii sigur că alegi această variantă.

Scaun auto cu poziționare spre sensul de mers – după vârsta de 15 luni, copilul poate să se bucure de drum așa cum o facem noi, însă în scaunul său special. Aici vei alege deja un caun din grupa 1, care va fi util până la vârsta de 4 ani, sau atunci când va cântări 18 kg.

Scaun auto convertibil – adică, scaune care încadrează mai multe grupe din cele discutate mai sus. Poți alege astfel un scaun reglabil, care să fie util de la naștere, și până la 6-7 ani, sau chiar mai mult, având accesorii ajustabile. Deși un astfel de scaun poate reprezenta o investiție inițială mai mare, va fi util să realizezi că nu va mai trebui schimbat degrabă.

Scaunele cu înălțător – potrivite doar pentru copii mai mari, care au trecut de vârsta de 4 ani. Aceste scaune pot avea un spătar mai înalt, sau pot să nu aibă deloc, și, de obicei, aceste scaune vin fără centuri incorporate, adică va trebui să utilizezi centura din dotarea mașinii. Ai grijă mereu ca această centură să fie poziționată corespunzător.

i-Size și Isofix – ai auzit de ele în stânga și în dreapta, iar acum e timpul să te lămurești. i-Size reprezintă un nou standard european, care presupune că scaunul este ales în funcție de înălțimea copilului, și nu va mai putea fi folosit când înălțimea depășește cifrele indicate în tabel.

i-Size poate fi montat doar într-o mașină dotată cu Isofix, adică, un sistem de siguranță pentru scaunele auto care folosește puncte de ancorare fixe. Deși majoritatea mașinilor mai noi dispun de acest sistem de siguranță, el poate fi instalat și separat, dacă mașina pe care o aveți nu include acest sistem isofix.

Design și funcționalitate

Designul ar trebui să fie cea mai mică problemă, atunci când vorbim de siguranță, însă desigur, ne putem gândi la câteva sfaturi. Alege un scaun închis la culoare, astfel încât eventualele pete realizate de cel mic, să nu îți dea bătăi de cap. De asemenea, ai grijă la material și la confortul pe care îl oferă celui mic. Este bine să alegi un scaun care să-l ferească de transpirația în exces.

Acestea fiind spuse, acum poți începe cumpărăturile cu încredere, știind că vei putea face cea mai bună alegere pentru copilul tău. În continuare, îți oferim și recomandări de cele mai bune scaune auto pentru copii.

 

Top 5 cele mai bune scaune auto pentru copii

 

1. Scaun auto Caretero VolanteFix Isofix Black

scaun auto copiidestinat copiilor cu vârste între 9 luni și 8 ani, adică, între 9 și 36 de kg. Având în vedere lunga perioadă de timp pentru care poate fi utilizat, prețul lui este unul excelent. Scaunul este dotat cu sistem Isofix și curea de ancorare TopTether. Spătarul este reglabil în 4 poziții, tetiera este ajustabilă cu precizie pe înălțime, iar centurile de siguranță sunt în 5 puncte, marca Holmbergs. Scaunul asigură confort, dar și o siguranță deplină în mers.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

2. Scaun auto rotativ cu isofix grupa 0-36 kg Nova Gri

scaun auto 2un alt scaun foarte bun, destinat perioadei de la 0 la 9 ani, adică o perioadă lungă de utilizare. În acest sens, acest scaun vine la un preț foarte bun. Are un sistem 4 în 1, All in One, care asigură poziția optimă a celui mic în mașină până la o vârstă de aproximativ 12 ani. Este rotativ, poate fi utilizat pe ambele poziții în sensul de mers, este confortabil și se instalează cu sistem Isofix.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

3. Scaun Auto Profesional BABY JOLIE MADERA IDL Collection

cel mai bun scaun auto pentru copiiun alt scaun pe care îl găsiți într-un raport calitate-preț ideal. Acest scaun poate fi folosit de la stadiul de nou născut până la vârsta de 12 ani, este confecționat din materiale calitative iar părinții îl apreciază la cote maxime. Este rotativ, beneficiază de tehnologia Isofix, are spătar și tetiere ajustabile și are un design modern.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

4. Scaun auto Monte Carlo R1 Xtend

scaun auto3acest scaun este destinat copiilor între 9 luni și 9+ ani, fiind o variantă foarte bună pentru confortul acestuia. Are sistem de prindere cu tehnologie Isofix. Acest scaun vine cu o pernă frontală care înlocuiește centurile inconfortabile, menținând copilul în siguranță, dar și în deplin confort. Are spătarul reglabil, se poate transforma în scaun înălțător și este testat inclusiv împotriva impactului lateral.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Scaun de mașină Viaggio 1-2-3 Via Peg Perego Crystal Black

scaunauto5probabil unul dintre cele mai bune scaune auto, calitate ce se reflectă desigur, și în prețul produsului. Acest scaun vine cu tehnologia Isofix și Top Tether, garantând siguranță deplină tuturor părților sensibile ale unui copil. Este destinat între vârstele de 1 și 9 ani, beneficiind de o tehnologie de ajustare în 4 direcții diferite.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

.