Cu siguranță, mașina se numără printre puținele obiecte care au devenit indispensabile pentru noi, oamenii, mai ales acum. Confortul pe care ți-l oferă propria mașină este greu de regăsit în alte mijloace de transport, fie că vorbim de deplasări scurte, prin oraș, sau de deplasări ce impun distanțe mai mari. Tocmai de aceea, orice investiție aducem în această direcție, este cu siguranță una profitabilă, de viitor.
Pentru a funcționa corespunzător, anvelopele unei mașini trebuie să fie în stare impecabilă, adică să conțină volumul necesar și recomandat de aer. În această direcție, un compresor de aer ar putea fi o alegere bună chiar și pentru tine.
Cu ajutorul acestuia poți verifica starea actuală a cauciucurilor, iar la nevoie, să suplimentezi cu aerul necesar. În alte cazuri mai extreme, îți poate fi și de mai mult ajutor, cum ar fi, de exemplu, o pană.
Totuși, pentru a alege cel mai bun compresor auto, e bine să cunoști câteva aspecte importante despre care vom povesti în continuare.
Ghidul de achiziție pentru cel mai bun compresor auto
Pe piață există acum numeroase modele de compresoare auto care pot diferi prin performanță, dimensiuni, design, specificații și așa mai departe. Așadar, pentru a face cea mai bună alegere, este important să știi la ce să fii atent:
Putere și debit de pompare – ambele sunt importante atunci când vrei să deosebești un produs bun, de altul mai slab, însă trebuie să ai în vedere că debitul contează mai mult. Acesta reprezintă viteza de umflare a roților, care cu cât este mai mare, cu atât îți ușurează ție mai mult viața.
Astfel, cu cât debitul unui compresor este mai mare, cu atât reprezintă o alegere mai bună pentru tine.
Presiunea maximă – compresoarele auto se mai deosebesc și prin presiunea maximă pe care o suportă, presiune care se măsoară în bari. La fel ca în cazul debitului, cu cât presiunea maximă este mai mare, cu atât este mai bine, iar asta pentru că îți poate indica cu o precizie și mai mare presiunea din roțile tale.
Chiar dacă are o presiune maximă mare, să spunem de 20 de bari, este important să nu depășești niciodată presiunea recomandată în cartea mașinii tale, pentru a evita uzura, consumul ridicat de combustibil, sau în cazuri atipice, chiar explozia cauciucurilor.
Viteza de umflare – o altă caracteristică importantă de care trebuie să ții cont. De regulă, timpul afișat în descrierea unui compresor se referă la un ciclu de umflare complet, pentru un cauciuc dezumflat total. Aici, timpul diferă de la 5 la 15 minute, în funcție de model, însă specialiștii recomandă să alegi un compresor care oferă cea mai bună viteză de umflare, căci va rezista mult mai bine în timp.
Oricum, ține cont că cel mai probabil tu nu vei avea nevoie decât să suplimentezi cu aer un cauciuc parțial dezumflat.
Voltajul – acesta ne indică prizele în care putem introduce compresorul auto. Există compresoarele mai ieftine, care susțin un voltaj de 12 V, care sunt ideale pentru a-l avea cu tine în mașină în caz de orice. La un alt nivel se află compresoarele profesionale, regăsite și în service-urile auto, care se conectează atât la 12 V, cât și la 220 V, priza normală de la orice locuință.
Este de la sine înțeles ca cea mai bună alegere ar fi cea de-a doua opțiune, însă investiția ta trebuie să aibă sens, adică, poate să ai nevoie de compresor și la alte lucruri din gospodărie. De altfel, un compresor de mașină îți este mai mult decât suficient.
Tipul compresorului auto – aici putem deosebi două tipuri de compresoare: cele simple și cele 2 în 1, care vin cu mai multe funcții benefice pentru mașina ta.
Dacă ai un buget redus pentru compresor, și pur și simplu vrei să ai la îndemână un ajutor în cazul în care se dezumflă roțile, atunci compresorul simplu este ideal pentru tine. Vei beneficia de pompa electrică, de cablul de alimentare și de un indicator pentru valori.
Totuși, dacă îți permiți să aloci un buget mai mare, poți alege un compresor auto 2 în 1, sau mai bine zis, un redresor, care pe lângă umflatul roților, te ajută și să încarci bateria mașinii în cazul unui incident neplăcut. Aceste modele sunt mai costisitoare, dar ar putea merita investiția pe deplin.
Timp de utilizare și portabilitate – de regulă, compresoarele simple, cu voltaj mic, vor avea un timp de utilizare de aproximativ 10 minute, până ce va ajunge să se încălzească și să necesite o pauză. Cele profesionale, oferă ceva mai mult timp de funcționare disponibil, fiind destinate mai ales pentru a fi utilizate în service-uri auto.
Ca portabilitate, de asemenea, cele simple vor putea fi depozitate în portbagaj sau oriunde în mașină, sau pot fi transportate chiar și în ghiozdan, pentru o drumeție sigură cu bicicleta. Cele profesionale, necesită un spațiu mai mare, fiind și mult mai grele, de aceea se pretează în service-uri auto, benzinării și alte spații specifice dedicate autoturismelor.
Toate aceste informații te vor ajuta să iei decizia optimă în ceea ce privește achiziția pentru cel mai bun compresor auto. Hai să vedem și câteva recomandări.
Top 5 cele mai bune compresoare auto
1. Compresor PCPS 10-1100, Trotect, 1100 W
acest compresor este ideal pentru a-l avea alături, în mașină. Are o putere de 1100 W, și un debit suficient de 8 bari, pentru a satisface nevoile tale uzuale. Funcționează fără ulei și astfel, nu are nevoie de o întreținere specială. Este mic și robust, portabil și vine cu un set de 9 adaptoare pentru o versatilitate ridicată. Mai mult, are și un preț extrem de accesibil.
Vezi detalii si pret
2. Compresor Foton CA-818
are conexiune de 12 V, ideal pentru conectarea la bricheta mașinii. Are o capacitate de pompare optimă, de 22 l/ minut și o presiune maximă de 10 bari. Vine cu un afișaj electronic, modern, super intuitiv pentru șoferii amatori. Dispune de o lanternă incorporată, care se dovedește a fi de real folos pentru incidentele petrecute pe timp de noapte.
Vezi detalii si pret
3. Compresor auto Xiaomi Mi Portable Electric
10 bari, display iluminat, oprire automată și acest compresor este unul simplu, destinat utilizării în scop amator. Se conectează la bricheta de la mașină, 12 V, și are o presiune maximă de alimentare de 10 bari. Cântărește doar 0,5 kilograme, fiind fiabil, versatil și foarte ușor de depozitat. Dispune de sistem de iluminare pe timp de noapte și reprezintă una dintre cele mai bune alegeri.
Vezi detalii si pret
4. Compresor auto Black & Decker ASI300
11 bar, adaptor 12v DC si 230V AC – acest compresor este foarte recomandat și ales de către clienți deoarece se poate conecta și la priza normală, având conectivitate de 230 V. Astfel, pe lângă umflarea roților, acesta poate fi folosit și la diferite activități casnice. Are un debit destul de ridicat de 11 bari, și debit maxim de aer de 9 l/ minut. Reprezintă una dintre cele mai inspirate alegeri.
Vezi detalii si pret
5. Kit pentru pana, compresor 12V 2 cilindri si 7 accesorii
este un produs foarte bun, iar printre cele mai mari avantaje de care dispune este faptul ca pe langa compresor acesta vine si cu un kit complet pentru pana si accesorii necesare in astfel de situatii si care nu ar trebui sa lipseasca in nici un portbagaj al unei masinii care pleaca la drum lung.
Vezi detalii si pret