Performanta
Viteza
Specificatii
Pret
Nivel zgomot
User rating
Pros: Vitza foarte mare, silentios, pret foarte bun.
Cons: Nu este cazul

Chiar daca SSD-urile au fost lansate acum ceva timp, lumea inca nu stie foarte multe despre acestea. Chiar daca sunt mult mai bune decat hard disk-urile normale, nu am vazut multa lume care cumpara SSD-uri. Aici nu ma refer la persoanele pasionate si specializate pe acest domeniu, ci mai mult la utilizatorii medii de internet si tehnologie. Multi dintre ei nu stiu cat de frumoasa poate fii viata cu un SSD in laptop sau in calculator, asta cel putin pana nu incearca.

Pentru cei care nu stiu ce este acela un SSD, practic este un hard disk, cum e HDD-ul, doar ca mult mai rapid si mai mic, iar numele lui este “Solid State Drive”, sau SSD pe scurt. Are dimensiunea unei palme si este cam de 10 ori mai rapid decat un simple hard disk. De cand a aparut acum ceva timp lumea il cumpara in primul rand pentru a instala sistemul de operare pe el. In astfel de conditii, calculatorul dumneavoastra se va deschide in maxim 10 secunde, pe cand cu un hard disk normal puteti astepta chiar si un minute sau mai mult.

ssd2

Un SSD foarte bun este Kingston V300. Exista diverse versiuni ale acestuia de diverse capacitati, dar eu unul recomand unul de 240 GB sau de 512 GB. Interfata lui este SATA 3, iar ca si viteza are o rata de transfer la citire si la scriere de 450 de MB pe secunda iar rata de transfer SATA este de 600 de MB pe secunda. Un SSD va poate imbunatati nu doar timpul in care vi se deschide calculatorul sau laptopul, ci si deschiderea diverselor programe sau jocuri care sunt instalate pe acest dispozitiv dar si interactiunea directa cu programele respective.

Daca ti se pare ca laptopul tau sau calculatorul se misca destul de greoi dupa ce ai incercat sa orice alta metoda iar programele pe care le folosesti, cum ar fi Microsoft Office sau cele de lucru, se misca la fel de greu, atunci raspunsul e clar, trebuie sa treci de pe un hard disk pe un SSD. Dupa parerea mea o versiune de 240 de GB iti permite sa iti instalezi sistemul de operare si marea majoritate a programelor pe care le folosesti. O versiune de 512 GB ti-ar permite si instalarea unor jocuri, asta daca esti gamer. Daca esti o persoana care nu ocupa mult spatiu virtual, versiunea de 240 de GB este ideala.