Viteza
Rata de transfer
Capacitate
Pret
Nivel zgomot
User rating
Pros: Rata de transfer foarte buna, viteza mare, consum redus, pret foarte bun, lipsa zgomot.
Cons: Nu are adaptor 3.5"

Nu stiu despre voi, dar pe mine ma enerveaza cel mai tare cand un calculator sau laptop se misca greu. Fie ca vreau sa caut o aplicatie cu ajutorul functiei integrate de search, ca vreau sa deschid un anumit program, ca deschid sau inchid calculator sa orice altceva fac, as vrea ca totul sa se miste cat mai repede, fara sa imi pierd foarte mult timp. Calculatoarele care ruleaza pe un HDD si care nu sunt deloc optimizate pot sa aiba un boot time chiar de 2-3 minute, ceea ce mi se pare extrem de mult, avand in vedere alternativele pe care le avem.

Companiile au lucrat foarte mult sa ne aduca SSD-urile, niste componente mari cat o palma care rezolva aceasta mare problema, a pierderii timpului. Spre exemplu, daca instalati sistemul de operare pe un SSD si aveti un calculator destul de curat si bine optimizat puteti sa ajungeti la un boot time de cateva secunde. Da, de la cele 2-3 minute o sa ajungeti sa va deschideti calculatorul sau laptopul in maxim 10 secunde. Si ca sa ma exprim mai bine, dupa cele 10 secunde o sa puteti sa folositi laptop-ul sau calculatorul fara probleme. Nu trebuie sa mai astepti nu stiu cate minute dupa ce s-a deschis ca totul sa fie ok.

V300-Accessories

Un model foarte bun pe care il recomand este SSD-ul Kingston V300. Se conecteaza cu ajutorul unui cablu SATA 3 si este compatibil atat pentru calculatoare cat si pentru marea majoritate a laptop-urilor, avand o dimensiune de 2.5 inch. Daca esti posesorul unui ultrabook cred ca va trebui sa cauti un model ceva mai subtirel, dar nu sunt foarte sigur. Despre modelul V300 de la Kingston pot spune ca are o rata de transfer la citire de 450 de MB pe secunde, o rata de transfer la scriere de 450 MB pe secunda si o rata de transfer SATA de 600 MB pe secunda.

Un astfel de SSD iti poate maximiza productivitatea prin reducerea timpului de boot time si bineineles face ca toate aplicatiile care sunt instalate pe acesta sa mearga mult mai repede, nu doar sa se deschida imediat. Daca lucrezi foarte mult cu suita de la Microsoft Office, atunci un astfel de SSD cu siguranta te va ajuta extrem de mult. Eu as recomanda minim 240 de GB, astfel avand spatiu pentru sistemul de operare dar si pentru anumite programe pe care le folositi constant. Daca doriti sa instalati si cateva jocuri pe SSD, atunci poate ar trebui sa va orientati catre un model de 512 GB.