
Am avut ocazia in urma cu doua zile sa pot testa unul dintre cele mai noi modele de laptop-uri produse de cei de la Sony. Modelul in cauza poarta numele de Sony Vaio SVE1513F1EW si principalul lucru care iti sare in ochi atunci cand il vezi este combinatie reusita de culori unde predominant este albul dar negrul lucios vine in completare oferindu-i un design modern.
Daca esti in cautarea unul laptop cu un raport pret/performanta/calitate si prestigiu atunci Sony Vaio SVE1513F1EW cred ca ti se potriveste. O sa incerc sa-i arat plusurile dar si minusurile in randurile ce urmeaza.
Acest model poate fi achizitionat in momentul de fata la un pret de 2.799 lei cu transport gratuit (verifica aici pretul actualizat).
Design
Cum am precizat si mai sus putin, design-ul acestui model de Vaio este unul modern, dar care pastreaza in mare parte caracteristicile brandului Vaio. Carcasa display-ului, tastatura, touchpad-ul si carcasa din fata de pana l atastatura sunt de culoare alba, iar carcasa din fata a display-ului, partea superioara (deasupra tastaturii) si partile laterale sunt negre glossy. Personal imi displace maxim plasticul lucios pentru ca se vede pe el orice urma de deget (o sa vedeti si in poze acest lucru).
Imi place faptul ca partea de carcasa cu display-ul la inchidere este mai mica decat carcasa placii de baza oferind un aspect interesant care mi-a atras atentia intr-un mod placut.
Plasticul utilizat pentru carcasa de culoare alba pare a fi unul premium de calitate superioara, imi place ca pe el nu se vad amprentele si oricum majoritatea timpului mainile vor fi pe tastatura, palm rest si touchpad, deci in zona alba a carcasei astfel ca aspectul neingrijit datorat amprentelor de pe zonele lucioase va putea fi evitate.
Tastatura este ok, tastele par un pic cam zgomotoase fata de alte tastaturii asemanatoare (exemplu ar fi cea de pe Lenovo G580 care e cu mult mai silentioasa decat aceasta atunci cand vrei sa redactezi in viteza cum fac eu de obicei – a.k.a scriu 100 cuvinte pe minut 😀 ).
Touchpad-ul m-a dezamagit putin pentru ca se misca un pic cam aiurea si desi laptop-ul e nou iar unii spun ca e normal sa se intample asa pana te obisnuiesti cu el, personal recomand un mouse fara fir de precizie (costa aproximativ 50 de lei).
Amplasarea porturilor este cea normala, unitatea optica este pus ain partea dreapta impreuna cu porturile pentru USB 2.0 si USB 3.0, iar in partea stanga avem HDMI, mini VGA si fanta de aerisire a coolerului.
Un alt aspect care mi-a atras atentia insa in mod negativ sunt suportii de plastic cauciucat care aluneca destul de usor pe masa de birou. Am facut testul si cu laptop-ul personal de la Asus iar Sony Vaio era la un moment dat sa cada si de pe birou daca trageam mai tare un pic, ce-i drept numai ce lustruisem biroul si cu Pronto, dar pana la urma si Asus-ul meu vechi “rulat” pe aceeasi suprafata.
Per total design-ul este unul modern datorita materialelor de calitate utilizate la carcasa, finisajelor premium, dar si a combinatiei de culori si materiale.
Specificatii tehnice
La acest capitol sunt multe de spus, dar precizez inca de la inceput ca un laptop cu inscriptia Sony Vaio nu va beneficia niciodata de aceleasi caracteristici precum un model de la Acer din aceeasi raza de pret si cred ca motivele le stiti si voi deja, calitatea si atentia la detalii sunt primele lucruri ce au facut din SonyVaio un brand atat de cunoscut si de apreciat.
Display-ul este de tip Glare (adica lucios precum si carcasa din plastic ce-l inconjoara in partea frontala. Eu am spus ca nu sunt de acord cu acest tip de ecran, insa nu consider ca un criteriu radical pentru achizitia sau nu a unui asemenea model. Diagonala ecranului este de 15,5″ (de aici probabil ca au mai scos cativa mm pentru a oferi aspectul display-ului mai mic). Tipul display-ului este VAIO (se stia deja ca Sony isi produce singura display-urile pentru produsele ce le comercializeaza), rezolutia este de 1366 x 768 iar tehnologia utilizata este LCD LED. Mie mi-a placut display-ul pentru ca nu parea asa de obositor, culoriile erau vii insa nu stridente asa cum inteleg unii producatorii ca ar trebui sa fie, iar luminozitatea parea perfecta.
Acum ca am prezentat si mi-am spus cu parerea despre lucrurile care se vad cred ca a venit timpul sa “ridicam” putin si capota sa vedem ce ascunde sub ea.
Procesorul cu care vine echipat este Intel Core i3 2328M, procesor bazat pe arhitectura Sandy Bridge si care functioneaza la 2,2 GHz avand 3 nivele de cache disponibile: 128 Kb, 512 Kb si 3 MB. Acest model de procesor a fost lansat in luna februarie a anului trecut si dispune de o placa grafica integrata Intel HD 3000.
In testele de benchmark destinate procesoarelor (3D Mark 06) a obtinut un punctaj de 2.741 clasandu-se intre AMD Phenom X2 si Core i3 380M.
Desi procesorul dispune si de o placa video integrata de care am amintit un pic mai sus, Sony Vaio SVE1513F1EW este dotat cu o placa video dedicata ce poarta numele de AMD Radeon HD 7650M, placa care dispune de o memorie cu o capacitate de 1 GB DDR3, 128 bit si 800 MHz si este bazata pe arhitectura Terascale 2, suporta DirectX 11 si Shader 5.0. Pentru a afla cat de buna este in jocuri acest model de placa video am testat-o cu mai multe softuri dedicate, astfel in 3D Mark 11 GPU Performance la o rezolutie de 1280 x 720 pixeli a obtinut un scor de 972 puncte clasandu-se intre GeForce GT620M si Radeon HD 6550D.
Cateva jocuri de generatie noua pe care aceasta placa video le poate rula in conditii decente: Skyrim, Batllefield 3, Bioshock Infinite, Hitman Absolution, Just Cause 2, Minecraft, GTA IV sau Metro.
Iar pentru a evidentia si mai bine calitatil acestei placi puteti viziona si urmatorul video realizat chiar de pe un laptop Sony Vaio, video in care sunt jucate mai multe jocuri de ultima generatie:
Memoria RAM cu care vine dotat are o capacitate de 4 GB DDR3, dar poate fi marita pana la un maxim de 8 GB. Spatiul de stocare nu este unul foarte mare avand disponibil un HDD cu o capacitate de 500 de GB, dar cu aceeasi problema pe care am sesizat-o si la alte modele, anume viteza de doar 5400 RPM, o viteza un pic cam dmodatata pentru anul 2013 insa pe care producatorii de HDD-uri insista din varii motive.
Multimedia
La acest capitol se observa faptul ca acest laptop este un model de clasa medie ce poate fi catalogat drept premium. Camera web de care dispune are un senzor de 1.3 MP si utilizeaza tehnologia Exmor pentru a reda imagini mai luminoase si mai clare.
Porturile sunt diverse, cum spunem noi, pe toate gusturile. Dispune de HDMI, 3 porturi USB 2.0, un port USB 3.0 si unul mini VGA, iar in plus mai dispune si de un cititor de carduri.
Pentru conectivitate are bluetooth, wireless si retea.
Trebuie sa specific si faptul ca in pretul sau se reflecta si sistemul de operare Windows 8 cu care vine preinstalat, iar pe langa acestea veti gasi si foarte multe softuri speciale Sony, pentru baterie si alte lucruri.
In cazul in care veti dori din diverse motive sa treceti pe Windows 7 o sa va chinuiti un pic pentru ca cei de la Sony au implementat un sistem de securitate ce nu permite asa de usor instalarea unui alt sistem de operare. Cea mai simpla metoda este sa formatati HDD-ul si apoi intrati in BIOS (deschideti laptop-ul apasand tasta Assist) si schimbati din modul UEFI in modul Legacy pentru a permite boot-area normala.
Driverele pentru Windows 7 varianta 64 bit le gasiti pe site-ul oficial Sony sau puteti da Click AICI ca sa ajungeti direct in pagina care va intereseaza.
Concluzii si pareri
Dupa perioada scurta in care l-am testat pot spune ca am ramas cu o impresie placuta despre acest model, desi nu pot afirma ca m-a dat pe spate si cred ca nici nu a fost conceput pentru asa ceva. Mi-a placut foarte mult combinatia de culori si design-ul chiar si cu plasticul lucios de pe merginilie display-ului. Se misca bine in aplicatii si in jocuri, mi-a placut display-ul, dar cred ca mi-ar fi placut si mai mult daca nu era glossy ci mat, deh, fiecare cu fixurile lui.
Consider ca Sony Vaio SVE1513F1EW este un laptop de nivel mediu excelent, poate fi utilizat la birou, pe terasa (de preferabil la umbra) sau acasa pentru jocuri, va functiona ireprosabil si in plus de asta este un Sony Vaio.
Acum poti castiga un Sony Vaio SVE1513F1EWÂ daca te abonezi la newsletter-ul celui mai mare magazin online din Romania pana pe data de 08.07.2013
Ai testat webcamul? Cum se vede din pct de vedere al luminozitatii? Multumesc.
L-am testat doar cateva minute cand am instalat driver-ul si softu-ul lui. Se vede bine in conditii de iluminare ok in camera (adica lumina naturala de afara si becul aprins in camera. Se vede mult mai bine decat cea de pe un Asus (un alt laptop pe care il am).
buna!Am achizitionat si eu un astfel de laptop.Cine stie de ce nu pot vedea filme online pe el…se blocheaza……!Initial am zis ca e de a net…dar nu-i asa ca am testat sa vad daca merge pe tableta sau telefon ..si merge.Ce trebuie sa instalez….vreu program ceva? vreun plugin????Se incarca filmul…merge putin …apoi se blocheaza..
Tu ce ai alege intre acest model si Lenovo G580?
Lenovo G580 este seria de modele de la Lenovo ce cuprinde cateva zeci de modele, nu stiu exact despre care vb dar ai putea sa-mi lasi un link sa vad despre ce model vrei. Eu am achizitionat de curand (acum 2 zile un model de G580 mai special care nu l-am vazut decat la eMAG pana acum, insa este unul de tip office, m-a costat doar 1.550 de lei si nu are o configuratie prea buna, o sa scriu un review zilele astea si pentru el).