Lansarea generatiei a 4-a de Samsung Galaxy S a adus un nou suflu in lumea smartphone-urilor care era concentrata parca prea mult doar pe caracteristicile tehnice si mai putin pe partea de functii si tehnologii noi ce ar trebui implementate. Este adevarat ca primul pas intre acest lucru l-au facut tot rivalii, Apple si HTC au lansat smartphone-uri utile si trebuie sa apreciem acest lucru indiferent de partea carui brand suntem. Galaxy S4 a venit si el foarte dotat din punct de vedere hardware, dar nu acest capitol este punctul sau forte, consider eu, ci functiile noi implementate, functii care iti transforma telefonul intr-un adevarat partener de viata (de aici s-au inspirat si cu sloganul “Life comapanion” 😀 ).
Samsung Galaxy S4 I9505 are totusi de dat o lupta grea cu rivalul sau lansat in februarie si care abia a poposit in cateva magazine online, HTC One (citeste review-ul sau aici), dar si cu viitorul iPhone ce va fi lansat cel mai probabil in vara aceasta si despre care inca nu se cunosc foarte multe detalii. Intrebarea pe care cei de la Samsung o au in cap este daca Galaxy S4 va reusi sa egaleze ori sa intreaca performanta lui Samsung Galaxy S3, cel care a si fost declarat telefonul anului 2012 si care s-a vandut in peste 50 de milioane de exemplare in intreaga lume?
 Preturi Samsung Galaxy S4
Samsung a incercat mai tot timpul sa aduca pe piata telefoane pentru toate tipurile de utilizatori, avand in prezent cred ca cea mai variata gama de telefoane mobile, de la cele simple, la cele business, cu dual sim, cu tastatura qwerty, cu touch, cu Android (daca nu ma insel cred ca si acum tot ei au cel mai ieftin telefon cu acest sistem de operare), smartphone-uri low-cost, smartphone-uri midlle range, dar si smartphone-uri de top. Samsung Galaxy S4 face parte din ultima categorie, dar si asa, Samsung au incercat sa ofere un pret competitiv chiar daca bugetul alocat pentru marketing este urias, chiar daca rivalii au preturi mai mari si ofera mai putin, cei de la Samsung sunt competitivi in ceea ce priveste preturile smartphone-urilor si astfel Galaxy S4 a ajuns in magazinele online din Romania la preturi mai mici decat cele ale smartphone-urilor rivale.
Design
Cu toate ca Galaxy S3 a fost un adevarat succes, foarte multi utilizatori ai terminalului s-au aratat dezamagiti de design-ul sau, in principal de colturile mult prea rotunjite si de calitatea plasticului din care a fost construita carcasa acestuia. Samsung a notat si acum se vede ca a si executat aducand pe piat aun Galaxy S4 ce seamana ca design cu S3, dar pare mai mult o combinatie intre S3 si Note 2, numai ca e o combinatie reusita, mie personal imi place cum arat anoul Galaxy S4. Dimensiunile sunt aceleasi ca si la S3 si asta cu toate ca noul S4 are un ecran de 5″ fata de cel de 4,7″ prezent pe predecesorul sau. Se pare ca inginerii de la Samsung au dus o lupta crancena cu aceasta problema, lupta pe care dupa cum se si observa, au castigat-o.
Samsung Galaxy S4 pare mai elegant, mai serios, mai frumos cu noua carcasa si noul design abordat. Muchia argintie ce il inconjoara face ca modelul pe alb sa arate extrem de bine, lucru ce la modelul similar al S3-ului nu se putea spune. Carcasa este construita tot din plastic, insa unul cu un plus de calitate si personalizat cu mici romburi pe spate ce ii ofera utilizatorului senzatia de produs finisat pana in cele mai mici detalii. Nu vreau sa laud prea mult acest plastic pentru ca e doar un plastic si cei de la Samsung ar trebui sa ia exemplul celor de la Apple sau HTC si sa construiasca o carcasa din aluminiu pentru urmatorul smartphone din seria Galaxy S.
Butoanele au ramas in mare parte la fel, carcasa din fata a fost ingustata pentru a incapea acel display de 5″ despre care v-am pomenit, iar pe spate se afla camera cu flash si difuzorul.
Per total Galaxy S4 este un smartphone care arata binisor, mie mi-a placut foarte mult design-ul de la Galaxy S2 si tot astept ca Samsung sa scoata un nou Galaxy cu un design asemanator si bineinteles, cu o carcasa din aluminiu.
Hardware
Capitolul acesta ste unul delicat pentru ca toti producatorii alearga dupa Ghz, RAMi si chip-uri grafice cat mai mari, cat mai performante pentru telefonul lor, iar in ziua de azi am ajuns sa avem un telefon in buzunar cu caracteristici mult mai bune decat laptop-ul de la birou ori calculatorul de acasa, lucru un pic ciudat cel putin pentru mine.
Samsung au anuntat initial un smartphone cu un procesor Exynos prezentat in premiera iarna aceasta la MWC, procesor cu 8 nuclee (octa-core) numai ca dupa aceste zvonuri s-a aflat ca acest model de procesor nu va fi disponibil decat pe terminalele ce vor fi vandute in Coreea de Sud, dar care au ajuns in numar limitat si intr-un magazin online din tara la pret promotional.
Oricum acest procesor nu este un octa-core in adevaratul sens al cuvantului deoarece nu lucreaza 8 nuclee in acelasi timp ci doar 4 nuclee, primele 4 sunt pentru modul de lucru economic si celelalte 4 pentru momentele in care este nevoie de mai multa putere (gen jocuri, aplicatii, filme, etc.).
Modelul de Galaxy S4 Quad-core beneficiaza cum ii spune si numele de un procesor Exynos Quad-core tactat la 1,9 GHz, o memorie RAM de 2 GB DDR3, iar spatiul de stocare este la alegerea fiecaruia, in functie de nevoi (16, 32 sau 64 de GB). Procesatorul grafic al lui SGS4 este Adreno 320, unul dintre cele mai bune, dar nu si cel mai bun, el find intrecut doar de PowerVR disponibil pe Playstation Vista si pe tableta celor de la Apple, iPad.
Ambele modele dispun de acelasi ecran Super AMOLED de 5″ cu o rezolutie Full HD si cu Gorilla Glass 3 pentru protectie. Culoriile sunt vii si naturale exact cum ne-a obisnuit pana acum Super AMOLED-ul, se vede bine si la lumina soareleui si poate fi utilizat in conditii optime.
Conectivitate
Un capitol la care Galaxy S4 exceleaza si o spun fara nici cea mai mica indoiala pentru ca este dotat cu absolut tot ce ai nevoie, de la conexiunile absolut normale in ziua de azi cum sunt WiFi-ul cu noul standard 802.11 ac, bluetooth-ul versiunea 4.0, GPS si glonass, modemu HSPA+ si tehnologia 4G LTE, pana la cei noua senzori integrati: busola digitala, termometru, barometru, senzorul de umiditate, giroscop si accelerometru, dar si tehnologiile EDR si low energy ce . Deci, absolut tot. E perfect din acest punct de vedere si nu va dezamagi la acest capitol.
 Camera foto/video
Samsung Galaxy S4 vine dotat cu o camera foto/video principala ce dispune de un senzor de 13 MPx si care ca si la modelel precedente, poate filma in 1080p.
Daca altii au ales sa lase deoparte fuga dupa numarul de megapixeli si sa adopte o noua abordare (vezi cazul HTC One sau Nokia Lumia 925), cei de la Samsung au mers mai departe cu senzorii normali, lucru ce nu aduce nimic spectaculos, un plus de calitate la fotografii, dar numai la cele pe timp de zi (care sunt ok comparand cu tehnologia disponibila in zilele noastre) pentru ca cele pe timp de noapte sunt la fel ca si pana acum, adica nu prea bune. Fotografiile pe timp de noapte sufera la capitolul calitate datorita faptului ca telefonul nu focalizeaza bine, trebuie sa te chinui putin ca sa reusesti sa faci o fotografie descifrabila.
In schimb, flash-ul este ok, fotografiile facute cu el pot fi pastrate in galeria de poze.
Ca la orice alt smartphone, Samsung a integrat si cateva module si functii suplimentare menite sa trezeasca interesul utilizatorilor pentru fotografii. Astfel se pot adaug aefecte precum Cartoon sau Sepia, se poate utiliza modul HDR care pe langa iluminarea suplimentara mai pota efectua in mod consecutiv 5 fotografii si la sfarsit sa le combine astfel ca toti cei care au fost surprinsi in fotografie sa aibe ochii deschisi sau poti sa stergi obiectele nedorite din cadru. Ca o mica paranteza si o gluma am putea spune ca acest mod este util si mamicilor care se pozeaza sexy in oglinda uitand ca pe langa ele mai trec si aia micii, astfel cu HDR isi pot edita simplu si eficient fotografia 😀
Despre filmare nu se pot spune prea multe lucruri pentru ca nu este imbunatatita cu nimic, Samsung a auds camera Full HD inca de acum 2 ani cand a lansat Galaxy S2m deci nimic nou sub soare la acest capitol.
 Sunet
Desi nu este la fel de dotat la acets capitol ca noul sau rival, Galaxy S4 dispune de un difuzor puternic care spre deosebire de altele nu altereaza calitatea sunetului, in convorbiri se aude natural si clar (probabil cel mai important aspect la un telefon), iar notificarile si sunetul de apel se aud tare spre foarte tare, deci cu acest smartphone nu o sa ai probleme de genul: “Stii, nu am auzit telefonul, eram in trafic“. Atunci cand asculti muzica la casti sunetul esteok, de nota 8 as spune (vorbim totusi de telefoane mobile si nu dispozitive dedicate acestui scop).
Baterie
Un capitol la care ne-am obisnuit ca smartphone-urile sa nu exceleze, defapt nu ne asteptam de la prea multe lucruri de ceva timp si probabil ca unii dintre noi ne-am resemnat, dar SGS4 a surprins un pic audienta venind dotat in mod standard cu o bateria de 2600 mAh (da, mai mare decta cea de pe HTC One), baterie ce-i ofera o autonomie decenta in mod de lucru intensiv ce inseamna (dar nu se limiteaza) la ecran aprins timp de minim 2 ore, conexiunile 3G si Wi-Fi pornite tot timpul, navigare pe internet, utilizarea de aplicatii in mod constant (cel mai des sunt utilizate cele de Facebook si Twitter), filmarea, redare filmulete, muzica, fotografii, etc., cu toate acestea bateria lui Galaxy S4 a tinut chiar si 14 ore, adica mai mult de o zi, lucru ce il intalnesti cu greu la alte smartphone-uri sau foarte probabil, deloc.
In concluzie, domnilor ingineri ai companiilor producatoare de smartphone-uri, se poate! Vrem mai mult!
Sistem de operare
Am ajuns la partea cea mai interesanta cum am specificat si la inceputul review-ului. Samsung a continuat sa alerge dupa caracteristici hardware care sa ia ochii publicului, dar in acelasi timp a incercat sa vina si cu tehnologii noi, moduri nois i cel mai important, cu functii noi pentru Galaxy S4. Chiar daca nu toata lumea a fost impresionata de acestea, unii au spus ca sunt inutile, altii ca nu functioneaza la parametrii normali, etc., ceea ce conteaza e faptul ca au incercat, au avut curajul sa vina si s aprezinte acest telefon cu noile sale functii chiar daca nu sunt perfecta, chiar daca nu sunt pe placul tuturor, cel putin avem de unde sa ne inspiram, avem speranta ca sunt si ca pot fi imbunatatite.
Spre deosebire de competitorii directi, Galaxy S4 I9505 vine cu sistemul de operare Android 4.2.2 Jelly Bean, fapt ce l-a ajutat destul de mult in testele de benchmark, cum bine au sesizat cei care l-au testat timp indelungat. La fel ca si in cazul altor smartphone-uri de top si Galaxy S4 vine cu ceva personalizat la capitolul software si anume Touchwiz, de data aceasta cu Nature UX, care vine cu cateva imbunatatiri la capitolul organizare si cu un look nou de tip lens flare.
Functii noi implementate pe Galaxy S4:
- Air View – aceasta functie a fost preluata de la fratele mai mare, Galaxy Note 2, dar a fost si imbunatatita pentru ca in loc sa detecteze un pen ca in cazul lui Note 2, Galaxy S4 detecteaza degetul la o distanta de 1 cm de ecran ceea ce inseamna ca nu mai e nevoie sa atingi ecranul pentru vedea un preview a unui cadru din film sau pentru a face zoom in player atunci cand se ruleaza un clip.
- Smart Scroll – cu aceasta functie poti sa faci scroll in aplicatii inclinand telefonul in directia dorita
- Air Gesture – o functie extrem de interesanta, dar care nu este pusa la punct (a se citi ca mai are si unele scapari). Aceasta permite derularea inainte, inapoi sau de la stanga la dreapta si invers a tab-urilor deschise, a textului din browser, etc., cu ajutorul gesturilor mainii facute deasupra ecranului. Tot prin gesturi se poate raspunde si la apeluri tinand palma deasupra ecranului.
- Quick glance – functie disponibila tot prin gesturi si care permite ca atunci cand ecranul telefonului este inchis si doresti sa vezi ora si eventualele notificari sa treci doar palma deasupra ecranului.
- S-translator – aceasta functie mi-a placut personal cel mai mult, dar as fi vrut sa vad mai multe limbi disponibile, in momentul de fata sunt doar 9 (evident, fara limba romana). In afara de traducerile text, cel mai interesant lucru este faptul ca poate traduce o inregistrare audio dintr-o limba in alta si invers. O functie utila aduci cand te afli in alte tari si vrei sa comunici cu cineva.
Aplicatii:
- S-health – pe scurt aceasta este o aplicatie d emonitotizare a sanatatii. Aplicatia este una destul de complexa si poate fi un ajutor de nadejdie daca este utilizata frecvent si in mod corespunzator. Ea integreaza mai multe module capabile sa-ti numere pasii facuti, distanta parcursa, caloriile arse, dar si cate calorii are mancarea ce tocmai ai consumat-o (introduci tu ce ai mancat sau mai simplu, faci o poza inainte si aplicatia va stii deja cate calorii vei cosuma). Un ultim modul integrat este Exercise Mate care monitotizeaza exercitiile fizice pe care le faci si iti calzuleaza cate calorii pierzi.
Concluzie si pareri
Dupa succesul neasteptat de mare a lui Galaxy S3, cei de la Samsung aveau o obligatie cel putin morala de a aduce pe piata un smartphone care sa onoreze titlul de smartphone-ul anului 2012 castigat de S3, dar si un smartphone care sa concureze cu sanse reale la acealsi titlu anul acesta. Astfel, Galaxy S4 a venit cu un design nou, imbunatatit, cu o carcasa mai buna, cu un hardware excelent din toate punctele de vedere, cu un display mai mare, dar cu aceleasi dimensiuni ca si S3, cu o camera foto mai buna, dar nu excelenta, cu functii noi, inovative care anunta o noua era si cu o baterie mai buna ce ofera o autonomie de minim 14 ore in mod intensiv de lucru si 24 de ore daca sunt dezactivate functiile bazate pe gesturi.
Parerile sunt impartite ca de fiecare data, unii considere noile functii implementate o pierdere de timp , altii spun ca sunt benefice, dar un lucru e sigur, Samsung Galaxy S4 I9505 a intrat in lupta pentru smartphone-ul anului 2013 cu cateva avantaje ce vor putea fi cu greu egalate.
In concluzie, daca aveti posibilitatea sa va achizitionati acest smartphone de top ce nu are nici o hiba prea mare care sa nu-l recomande si pe deasupra este cel mai dotat smartphone al momentului din toate punctele de vedere (hardware, conectivitate si software), atunci va recomand sa achizitionati acest telefon.
In prezent, pretul pentru S4 variaza de la 1900 ron la magazine putin cunoscute, pana la 2400 in magazinele mari.
Cat de mult credeti ca va scadea pretul de Black Friday 2013?
Nu cred ca va scadea sub 2.000 de lei in magazinele mari. Tin minte ca in 2011 cei de la evoMAG au facut o surpriza oferind S2 la un pret foarte bun, nu mai tin minte pretul, insa multi s-au mirat atunci, evident stocul a fost limitat. In concluzie va sfatuiesc sa stati cu ochii pe evomag si alte magazine asemanatoare.