Nokia incearca de ceva timp sa iasa din zona prapastiei unde s-au prabusit in urma cu cativa ani de zile (personal cred ca declinul lor a inceput odata cu lansarea iPhone-ului si a continuat cu lansarea primului Galaxy de la Samsung). Ce-i drept, in ultimele 18 luni ei au escaladat un pic din adancul prapastiei si incearca acum sa scoata din nou capul la suprafata. Parteneriatul cu Microsoft se pare ca a fost salvarea (cel putin de moment) insa nu se stie exact pentru cat timp.
In urma parteneriatului cu Microsoft au aparut inevitabil si primele smartphone-uri Nokia cu sistem de operare Windows si daca la inceput lumea privea acest lucru cu destula neincredere, acum se pare ca lucrurile s-au mai schimbat un pic deoarece majoritatea au cuvinte de lauda pentru noile terminale din seria Lumia, serie lansata anul acesta la MWC 2013 si care au ajuns in urma cu cateva luni si pe piata din Romania. Dintre modelele acestei serii am ales sa discut azi despre Nokia Lumia 520, un smartphone cu Widnows Phone 8 din categoria low-budget.
Pretul actual al acestui model este de 668 lei ().
Design
Primul lucru pe care au incercat sa-l scoata in evidenta (si cred ca le-a reusit destul de bine) a fost corelarea culorilor carcasei cu cele ale interfatei sistemului de operare. Mai precis, daca ai o carcasa galbena poti schimba in galben si culoarea interfatei Windows Phone 8.
Pata de culoare pe care au adus-o cei de la Nokia odata cu lansarea noilor modele se pare ca va prinde la publicul larg, mai ales la cel tanar care (la fel ca si mine) este fascinat de puterea culorilor vii, vesele si aprinse ce iti pot schimba starea de spirit si te pot face sa visezi cu ochii deschisi.
Carcasa este construita din policarbonat, nu tocmai cel mai ieftin, dar sa nu va asteptati la o calitate prea buna, finisajul este unul de duzina, pe spate nu are nici un fel de grip si e posibil in cazul in care utilizezi telefonul pentru a face fotografii sa il scapi pe jos, deci nu este tocmai un smartphone usor de manevrat.
Singurul avantaj al carcasei este faptul ca este una destul de solida si ii poate oferi telefonului o minima protectie in cazul in care nu ii cumparati si o husa.
Chiar daca este mai gros decat alte modele din categoria sa, personal consider acets lucru un avantaj pentru a putea fi tinut bine in mana. Porturile si butoanele au o amplasare normala, iar la acest capitol as dori sa mentionez faptul ca butoanele fizice nu raspund tocmai ok la comenzi, dar probabil ca multi nici nu le vor utiliza.
Specificatii tehnice
Nokia Lumia 520 se remarca in primul rand cu carcasa colorata, dar adevaratul atu al acestui smartphone entry-level este reprezentat de caracteristiciile tehnice de care dispune. Personal, in afara de cateva modele de la Allview nu am vazut alte smartphone-uri cu o configuratie asemanatoare la preturi atat de mici precum are Lumia 520.
Display-ul este unul specific unui smartphone ieftin, insa este macar IPS, are o diagonala de 4″, o rezolutie de 480 x 800 pixeli si 233 ppi. Faptul ca ecranul este unul IPS salveaza oarecum situatia deoarece acest tip de panel ofera o experienta placuta utilizatorului datorita luminozitatii mai bune, unghiului de vizualizare mai bun si un contrast mai puternic.
Procesorul este un Qualcomm Snapdragon S4 dual-core ce ruleaza la o frecventa de 1 GHz, memoria RAM are o capacitate decenta de 512 MB, chip-ul grafic utilizat este Adreno 305, iar spatiul de stocare are o capacitate de 8 GB flash.
Un cuplu destul de puternic care poate concura foarte bine cu cele prezente pe smartphone-urile din categoria mijlocie, drept dovada stau testele de benchmark rulate unde Nokia Lumia 520 se claseaza undeva la mijlocul clasamentelor, fapt ce nu poate fi altfel decat imbucurator pentru ca la acesti bani nu cred ca exista un alt model ce il poate intrece:
Camera foto/video disponibila pe acest terminal este una decenta, dispune de un senzor de 5 MP si poate filma in HD, in schimb din pacate nu are si flash astfel ca nu se vor putea efectua poze pe timp de noapte sau la lumina cu intenistate mica. Conectivitatea lui Lumia 520 consta in bluetooth v3.0, wireless, GPRS si microUSB. Tip-ul SIM-ului utilizat este microSIM, iar sistemul de operare este Windows Phone 8.
Bateria are o capacitate de 1430 mAh si din pcate nu pot spune ca este suficient de buna decat in situatia in care nu se utilizeaza in mod intens internetul sau jocurile.
Concluzii si pareri
Este drept ca alegerea unui smartphone cu Windows Phone 8 in detrimentul unuia cu Android este o decizie grea, insa trebuie calculata si din privinta faptului ca la acesti bani nu veti gasi un smartphone cu ultima versiune de Android si foarte probabil ca nu veti gasi un smartphone care sa dispuna de caracteristicile tehnice precizate mai sus.
Pareri:
Ovidiu
Telefon foarte bun pentru acest pret, mersi EMAG!
Pro: Un telefon foarte bun+difuzor
+sistemul de operare
+pretul la liber
+fluenta in miscare, nu are lag
+aplicatii excelente
Andrei
In ceea ce priveste sistemul de operare,
personal, dupa ce incepi sa il folosesti incepe sa iti placa foarte mult. Ma
rog, puteti afla mai multe despre OS cautand pe internet, vorbim aici despre
Nokia Lumia 520.Bateria, este punctul cel mai slab, cred ca
necesita o baterie mai mare, cu toate ca inca stau si ma gandesc cum face fata
cu bateria Nokia Lumia 620, care are o baterie mai mica inca cu specifiatii
identice.Camera este decenta dar nu extraordinara,
filmeaza HD 720 asta o mai ridica putin ca valoare.Per total sunt multumit de achizitie, la banii pe care i-am dat nu cred ca puteam gasi altceva mai bun.