Tehnologie
Frecventa
Pret
Temperatura
Consum
User rating
Pros: + tehnologie IvyBridge, video integrat Intel HD 2500 cu DirectX 11 si Shader 5.0, dual-core
Cons: - nu se poate face overclocking si nu are hyper threading

Intel Celeron G1610Intel Celeron G1610 este un procesor nou lansat de Intel in prima parte a anului acesta bazat pe tehnolgia IvyBridge pentru placile de baza cu socket-uri 1155. Acesta face parte din categoria procesoarelor low-end, insa tinand cont ca este lansat de curand, tehnologiile si facilitatile de care dispune sunt peste majoritatea celorlalte procesoare din aceasta categorie.

Intel G1610 ruleaza la o frecventa de 2,6 GHz si din pacate pentru entuziastii de overclocking Intel nu ofera suport pentru asa ceva la acest model. Un plus important este prezenta celor doua nuclee (dual-core) care fac din el un adversar pe masura rivalului de la AMD APU. Modul de operare este de 64 biti, tehnologia de fabricatie este de 22 nanometri, cache-ul este de 2 MB, iar puterea termica este de 50 W.

Tehnologii si functionalitati suplimentare:

  • Intel® Virtualization Technology (VT-x)
  • Idle StatesEnhanced Intel SpeedStep
  • Thermal Monitoring Technologies
  • Execute Disable Bit
  • Intel® VT-x with Extended Page Tables (EPT)

Placa video

In ceea ce priveste placa video integrata aceasta este Intel HD 2500, un chip grafic destul de bun care a primit destule review-uri pozitive la vremea sa si care inca poate face fata unor nevoi de nivel mic->mediu. Intel HD 2500 suporta DirectX 11 si Pixel Shader 5.0, iar procesorul grafic ruleaza la o frecventa de 650 MHz. Nu este o placa video cu performante extraordinare, insa obtine destul de usor puncte in bechmark-uri dupa cum puteti observa in imaginele de mai jos:

hd 2500

 Cateva pareri

Un procesor care se incalzeste extrem de greu, dupa ore de testare si functionare la 100% din capacitate temperatura sa nu creste mai mult de pc_intel_celeron_g1610_msi_b75ma-e33_0138-39 grade Celsius. Consumul de energie este ok daca il pui pe un dekstop, insa daca vrei sa faci un mic server trebuie sa iei in considerare si alte variante, pe termen lung nu e chiar ok, sunt procesoare care consuma un pic mai putin.

Faptul ca este dotat cu o placa video bunicica ii creste un pic valoare mai ales ca majoritatea placilor video de pe la 100-150 de lei nu fac mai nimnic in plus fata de cea pe care Intel G1610 o are integrata.

Punctaj bun obtinut in testele de benchmark cunoscute:

  • cpubenchmark – 3189
  • performancetest – 2700

Din pacate, pe langa faptul ca nu i se poate face overclocking nu dispune nici de hyper-threading, insa daca nu stii ce inseamna acest lucru, mai mult ca sigur ca nici nu ai nevoie de asa ceva.

Per total Intel G1610 are un raport foarte bun intre pret si performanta oferita.