Cu 5-6 ani in urma, telefoanele produse de BlackBerry erau recunoscute la nivel mondial pentru calitatea lor privind securitatea, posibilitatea de a trimite rapid SMS-uri si, per total, erau asociate cu succesul. Daca iti doreai un smartphone cu adevarat bun, solutia era sa optezi pentru un BlackBerry sau, eventual, iPhone. Astazi, in schimb, aceste terminale au concurenta puternica din partea celorlalti jucatori de pe piata, care se folosesc de sisteme de operare precum iOS, Android sau Windows Phone, printre altele.
De curand, BlackBerry a lansat modelul BlackBerry Passport, al carui design este usor excentric, in comparatie cu ceea ce gasim astazi disponibil pe rafturile magazinelor de profil. Pe de alta parte, Passport nu face nimic altceva decat sa urmeze trendul actual, conform caruia dispozitivele dispun de o diagonala mai mare astfel incat sa ii satisfaca toate nevoile utilizatorului. Acelasi lucru s-a intamplat si cu iPhone 6 (sau iPhone 6 Plus), unul dintre cele mai mari smartphone-uri pe care le poti cumpara la ora actuala. LG G3 si HTC One M8 impresioneaza prin design, ceea ce nu putem spune in mod neaparat si despre BlackBerry Passport.
Ca dimensiuni, BlackBerry Passport este un smartphone mare (128 x 90.3 x 9.3 mm) ce dispune de o tastatura fizica cu ajutorul careia puteti naviga cu usurinta printre meniuri, aplicatii si pagini web. Vestea buna este aceea ca poate fi folosit totusi cu o singura mana de utilizatori.
Conform specificatiilor, greutatea sa se apropie de 200 de grame (196 g, pentru a fi mai precisi), Passport fiind unul dintre cele mai grele terminale produse vreodata de fabricantul canadian. Spatele din policarbonat, tastatura perfecta si ecranul de 4.5″, IPS LCD, rezolutie 1440 x 1440 pixeli, fac ca acesta sa se simta ca un smartphone premium.
Apropo de superlative, display-ul mentionat anterior este de departe cel mai bun creat vreodata de BlackBerry. Producatorul canadian a optat pentru o rata de aspect 1:1 pe baza unui motiv bine intemeiat, si anume: daca smartphone-urile obisnuite permit afisarea a 40 de caractere pe o linie, BlackBerry Passport vine cu un surplus de 50% (60 de caractere), ceea ce face si mai usoara navigarea pe Internet, in timp ce experienta utilizatorului se va imbunatati exponential in momentul lecturarii unor ebook-uri din colectia personala.
Cat priveste culorile reproduse, acestea sunt de o claritate foarte buna: multe detalii si un contrast pe masura asteptarilor noastre.
La interior, dam peste un procesor Qualcomm Snapdragon 801, dimpreuna cu 3GB memorie RAM plus Adreno 330 GPU. Memoria interna este de 32GB, insa poate fi extinsa pana la 128 cu ajutorul unui card microSD.
BlackBerry Passport ruleaza, probabil, pe unul dintre cele mai subapreciate sisteme de operare din lume. Este vorba despre BlackBerry 10 (versiunea BlackBerry 10.3). Vine echipat cu doua camere foto – 13MP (principala) si 2MP (camera foto secundara). Daca la adresa camerei foto nu putem folosi prea multe superlative, e bine de stiut ca acumulatorul tactat la 3450 mAh ne va asigura o autonomie de lucru mai mult decat satisfacatoare.
Incheiem prin a spune ca BlackBerry Passport poate fi considerat un smartphone foarte interesant, ravnit de catre cei care nu se descurca prea bine cu tastaturile virtuale sau, eventual, pentru utilizatorii satui pana peste cap de terminalele Android sau iOS, dispusi in acelasi timp sa incerce ceva iesit din sfera comunului, sa spunem.