GPU
Memorie
Conectori
Racire
Pret
User rating
Pros: O placa video ce imbina pretul mic cu performanta. Plusurile ei sunt oferite de procesorul grafic destul de bun capabil sa ruleze jocuri de generatie noua, memoria ce functioneaza cu 128 biti, racirea activa, conectorul HDMI si tehnologiile CUDA & PhsyX. Sa nu uitam si de faptul ca suporta versiunea 11 de DirectX, lucru destul de important.
Cons: La minusuri putem trece capacitatea memoriei care este de doar 1 GB, la ora actuala sunt placi video cu putin mai scumpe ce ofera o capacitate de 4 GB si probabil as trece si faptul ca chipset-ul este outdated.

Atunci cand vrem sa ne construim propriul calculator pe componente sau chiar si atunci cand il upgradam primul lucru sau cel mult al doilea la care ne gandim este placa video. Intrebarile primare sunt: Ce placa video sa-mi cumpar, nVidia sau AMD (ATI)? Care este mai buna pentru jocuri? Ce model?

Raspunsurile la aceste intrebari vor putea veni cu siguranta doar dupa ce este fixat un buget pentru acel calculator sau pentru upgrade si apoi bugetul pentru placa video in sine.

asus_nvidiagt630

Ei bine, daca am ajuns la acest capitol atunci o sa presupun ca sunteti in cautarea unei placi video cu un raport excelent intre performanta si pret, iar bugetul pe care il aveti disponibil este de maxim 300 de lei, mai exact ar fi maxim 280 de lei. Placa video despre care voi discuta azi poarta numele de Asus nVidia GeForce GT 630 se afla in momentul de fata la promotie si are pretul de 279 lei (vezi totusi pretul actualizatlink track).

Specificatii tehnice

Cum la o placa video nu putem vorbi de design decat la un mod neinteresant ori cel putin nu la placile video low cost, o sa trec direct la caracteristicile tehnice cu care a fost inzestrata aceasta placa video produsa de Asus.

Inainte de toate as spune totusi ca aceasta placa video nu este adresata in special gamerilor pretentiosi care vor detalii la maxim in jocuri ori pentru cei care au nevoie de o placa video pentru editari video sau pentru a lucra in programe pretentioase. Asus nVidia GT 630 este o placa video ieftina si buna, atat.

Incepem cu procesorul grafic care e si cel care da numele acestei placi, nVidia GT 630 care ruleaza la o frecventa de 810 MHz, un procesor grafic lansat in urma cu doi ani de zile si care inca isi face treaba pentru cei care au nevoie de o placa video de nivel mediu. Procesorul face parte din seria GT600, o serie destul de laudata la vremea cand a fost lansata. Rezolutia maxima pe care o poate reda aceasta pla video este de 2560 x 1600 pixeli, o rezolutie optima pentru jocuri si monitoare deopotriva.

Memoria disponibila pe nVidia GT 630 este de tip GDDR5, are o capacitate de 1 GB, ruleaza la o frecventa de 3200 MHz si dispune de un BUS de 128 biti.

nvidia_gt630

Pe langa aceste caracteristici nVidia GT630 vine dotata si cu cateva tehnologii menite sa ajute in procesarea video si nu numai: nVidia CUDA si nVidia PhysX. Pe de alta parte la conectari are 1 x VGA, 1 x DVI si 1 x HDMI.

Un lucru important al acestei placi video este faptul ca suporta versiunea DirectX 11, fara de care utilizatorii nu ar fi putut rula jocuri mai noi precum Crysis 3 cu aceasta placa video si daca tot a intrat in discutie jocurile am sa va ofer mai jos un video care raspunde cu siguranta la cateva intrebari legate de cat de bine poate functiona acest model de placa video in jocurile din ziua de azi:

Concluzii si pareri

In concluzie pot afirma cu certitudine faptul ca acest nmodel de placa video este cea mai buna placa video pentru un buget de 300 de lei si cu siguranta nu ma poate contrazice nimeni. Este puternica, dispune de un procesor grafic bun, are o memorie ce poate fi utilizata la capacitate maxima si bus-ul de memorie este de 128 biti. In plus are si DirectX 11, lucru ce o face best buy dupa parerea mea.