P1010994Apple nu a dat de stire o data oficiala pentru lansarea urmatorului sau smartphone si cred ca acest lucru l-au facut cu speranta ca iPhone 5 va continua sa se vanda si in aceasta vara. Daca este sa facem o paralela cu anul trecut cand iPhone 4s nu s-a vandut aproape deloc in vara, iar in aceeasi perioada se stia deja luna in care Apple isi va lansa noul iPhone, este de inteles ce se intampla acum. Pe de alta parte, iPhone 5 a avut si un succes enorm, nimeni nu cred ca putea prevesti ce s-a intamplat imediat dupa lansare, cu atat mai putin cu cat rivalul de anul trecut a lui iPhone 5, anume Samsung Galaxy S3 a fost cel mai bine vandut telefon al anului (el lansandu-se in martie 2012). Din luna septembrie si pana la sfarsitul anului trecut iPhone 5 s-a vandut intr-o cifra record, insa nu a reusit sa-l intreaca pe Galaxy S3 care avea deja un avans destul de considerabil in fata.

Intre timp Galaxy S3 a fost dat uitari, pretul sau a scazut treptat, dar destul de mult ajungand la un pret in unele magazine de doar 1.590 de lei, in timp ce iPhone 5 si-a pastrat decenta si pretul care este in continuare destul de piperat. Este drept ca Samsung a lansat Galaxy S4 intre timp si pretul lui S3 era normal sa scada, iar acelasi lucru se va intampla odata cu lansarea lui iPhone 5s din aceasta toamna.

Preturile pentru iPhone 5 la eMAG in momentul de fata sunt urmatoarele:

  • iPhone 5 16 GB – 2.949 lei ()
  • iPhone 5 32 GB – 3.499 lei ()
  • iPhone 5 64 GB – 3.999 lei ()

Preturile de acum nu sunt cele pe care iPhone 5 le avea in momentul lansarii in Romania, dar nici cele mai mici pe care le-a avut din septembrie anul trecut si pana acum. Preturile au fost influentate de mai multi factori si printre cel mai important se numara cursul valutar. Totusi, odata ce iPhone 5s va fi lansat preturile pentru toate cele 3 modele d eiPhone 5 vor scadea cu cateva sute de lei.

Pronosticurile personale pentru preturile modelelor de iPhone 5 dupa lansarea lui iPhone 5s sunt:

  • iPhone 5 16 GB – pretul va scadea pana la 2.599 lei ()
  • iPhone 5 32 GB – pretul va scadea pana la 2.999 lei ()
  • iPhone 5 64 GB – pretul va scadea pana la 3.499 lei ()

Un alt aspect destul de interesant si care trebuie neaparat luat in seama este faptul ca in aceasta toamna va avea loc cea de a 3-a editie a maratonului de cumparaturi (cum il numesc eu) denumit Black Friday 2013. Daca anul trecut am avut parte de un Samsung Galaxy S3 la pret redus cu siguranta anul acesta iPhone 5 va fi vedeta, personal ma astept ca doar una din varianta (cel mai probabil cea de 16 GB) sa fie redusa iar pretul ei sa ajunga undeva la 2.299 lei doar pentru acea zi si doar pentru un numar limitat de comenzi.