Astazi e ultima zi din luna octombrie si diseara se sarbatoreste Halloween, o sarbatoare importata din Statele Unite ale Americii (ca multe altele, ce-mi vine imediat in minte e Valentine’s Day). Ceea ce nu stie multa lume este ca aceasta sarbatoare nu apartine americanilor pentru ca si ei au importat-o la randul lor. Halloween isi are originea pe actualul teritoriu ar irlandezilor, pe unde acum mii de ani isi traiau viata Celtii. In America, Halloween a fost sarbatorit pentru prima data la sfarsitul secolului al 19-lea de catre imigrantii irlandezi care poposeau pe meleagurile americane in cautarea unui trai mai bun.

Numele de “Halloween” provine de la ziua tuturor Sfintilor ce era sarbatorita de catre catolici si protestanti in data de 1 noiembrie. Numele vine de la “All Hallow’s Even” sau in traducere libera “Seara dinaintea zilei tuturor Sfintilor”, urmand ca mai apoi sa fie prescurtata la cunoscutul “Halloween”.

de-ti vine sa moriSi mai putini dintre cei care sarbatoresc azi aceasta sarbatoare stiu ca nu dovleacul era simbolul acestei sarbatori ci napul care a fost inlocuit abia in America cu dovleacul din cauze pur practice (e mai usor sa sculptezi si sa decorezi un dovleac fata de un nap).

Pe scurt, Halloween reprezinta o sarbatoarea care are la baza o cu totul alta sarbatoare. Se spune ca in aceasta seara spiritele rele coboara pe Pamant, iar oamenii incearca sa le alunge costumandu-se in monstrii, vrajitoare, mumii, scheleti, etc., etc.

Ceea ce imi place mie personal la aceasta sarbatoare importata este traditia prin care copiii se costumeaza la randul lor in diverse persoanaje, unele mai fioroase, altele mai putin si merg la colindat din casa in casa intreband: “Trick or threat?”. Cei care se incumeta sa nu le ofere dulciuri vor suporta consecintele ce consta intr-o farsa pusa la punct de cei mici.

In aceasta seara la eMAG veti avea o surpriza de “va v-a veni sa muriti”. Cel mai mare magazin online din Romania va oferi un PREMIU SPECIAL in aceasta noapte unuia dintre vizitatori. Premiul consta intr-o SUPER MASINA marca BMW, neagra bineinteles.