Care este cel mai bun material pentru construcția casei tale? Opțiunile din prezent sunt nenumărate, fiecare având diverse avantaje și dezavantaje, însă cărămida, rămâne printre cele mai bune și durabile materiale pe care le poți alege pentru casa ta. Când vrei să ridici un cămin care să găzduiască amintirile și fericirea familiei tale pentru o lungă perioadă de timp, ai nevoie de informații practice și clare înainte de a lua orice decizie.
În acest articol îți vom spune toate detaliile de care ai nevoie despre cărămidă, de ce este cea mai bună alegere de material, și care sunt caracteristicile care o valorifică cel mai mult.
Ghid de achiziție pentru cea mai bună cărămidă
În primul rând, trebuie să știm că acest material, cărămida, este compusa din pământ, adică argilă, apă și alte materiale precum nisipul și diverși aditivi care au rolul de a regla porozitatea și consistența produsului final. Acest amestec se toarnă în forme și se usucă la soare, apoi se arde în cuptoare speciale.
Știai că statisticile indică faptul că mai mult de 65% din construcțiile noi din România, sunt ridicate cu ajutorul cărămizii?
Este un material extrem de versatil, astfel că poate fi folosit cu succes în realizarea structurilor de rezistență, în ridicarea zidurilor exterioare și interioare, în decorarea unor suprafețe, dar și în construcțiile de artă modernă.
Tipuri de cărămidă
Cărămida se distinge din mai multe puncte de vedere, iar pentru o înțelegere cât mai ușoară, le vom deosebi conform unor categorii:
După greutatea pe metru cub:
1. Există cărămizi LD, cu o greutate pe metru cub sub 1000 kg, adică au o greutate relativ mică și sunt cel mai des folosite la noi în țară. Se folosesc atât la construcții pe zidărie portantă, cât și la construcții în cadre, necesitând în fiecare caz tencuire.
2. Există cărămizi HD, cu o greutate de peste 1000 kg pe metru cub. Sunt folosite cel mai des în zidăriile aparente, netencuite. Acest tip de cărămidă are o rezistență ridicată la compresiune.
În ceea ce privește clasa în care se încadrează:
1. Clasa I, aceste cărămizi pot fi folosite fără restricții la orice construcție
2. Clasa II, acestea se folosesc doar la ziduri neportante, de compartimentare
În funcție de profilația exterioară, avem cărămizi cu rost vertical continuu și cu locaș de mortar, cu nut și feder
În funcție de utilizare, aici există zidărie portantă, structurală, zidărie neportantă, nestructurală de compartimentare sau de umplutură și cărămidă pentru aplicații speciale: grătare, coșuri de fum, șeminee, elemente pentru ventilație etc.
Avantajele cărămizii ca material pentru construcție a casei
La fel ca orice material de construcție, și cărămida prezintă câteva beneficii care o transpun în topul materialelor preferate pentru case. Printre acestea se numără:
Rezistența extrem de ridicată la foc, în cazul unui incendiu. Cărămida poate fi expusă la temperaturi de până la 100 grade celsius fără ca forma sau integritatea acesteia să fie deformată
Durabilitate în timp. Și din povestea celor 3 purceluși am învățat că o casă din cărămidă este o casă rezistentă, așadar, locuințele din cărămidă rezistă mai mult de 150 de ani
Rezistență mecanică superioară față de alte materiale, putând fi folosită chiar și pentru ridicarea pereților portanți
Zidurile din cărămidă respiră extrem de bine și oferă o protecție ridicată împotriva umezelii. Astfel, în interior vei avea asigurat un mediu optim și sănătos pentru a trăi
Cărămida este probabil cel mai bun izolator fonic, dar și termic, asigurând tot confortul interior de care ai nevoie acasă
Dacă nu ai posibilitățile de a finaliza o casă într-un timp scurt, cărămida este rezistentă la intemperii, așadar, poate fi lăsată nefinalizată chiar și 2-3 ani. Așadar, dacă vrei să începi construcția toamna, să lași casa la roșu peste iarnă și să reiei lucrările în primăvară, folosind cărămida poți lua această decizie.
Construcțiile din cărămidă pot fi ridicate pe orice tip de sol, la orice altitudine.
Ce mai trebuie să știi înainte să achiziționezi cărămidă pentru construcția casei tale
Este un material de construcție extrem de bun, însă și prețul ei este pe măsură, mai ridicat decât în cazul BCA-ului, de exemplu. De asemenea, cărămida are o greutate mai mare, deci va necesita o structură de rezistență mai solidă, iar timpul de execuție al unei case poate fi astfel mai ridicat. Față de BCA, cărămida necesită izolație termică exterioară suplimentară. În caz contrar, consumul de energie poate crește mai ales în timpul iernii, conducând la cheltuieli mai mari de întreținere.
Mai mult, cărămida nu este chiar atât de ușor de manevrat, fiind dificil de dărâmat, străpuns sau tăiat, așadar, planul casei tale va trebui să fie destul de uniform, fără spații geometrice moderne.
Urmează să te apuci de construcția casei tale? Acum că știm toate detaliile necesare despre cărămidă, hai să vedem și câteva produse pe care noi ți le recomandăm, aflate într-un raport calitate-preț excelent.
Cea mai bună cărămidă pentru construcția casei – Top Produse Recomandate
1. Caramidă Porotherm 15 N+F, 500 x 150 x 238 mm
Un model cu protecție la apă – Această cărămidă este reprezentată de un bloc ceramic cu ghidaj nut și feder, folosit în executarea pereților nestructurali de compartimentare din zidărie, cu protecție împotriva penetrării apei. Ca dimensiuni, acesta are o lungime de 500 mm, lățime de 150 mm și o greutate de 14 kg. Valoarea rezistenței la compresiune este medie, de 10, conductivitatea termică de 0,282, densitate aparentă de 790 și clasa de reacție la foc A1.
Vezi detalii si pret
2. Caramidă Brikston GV 290 x 240 x 188 mm
Aceasta este fabricată din argilă arsă, și este destinată pentru realizarea pereților structurali sau nestructurali, dar și pereților înrămați la construcții în cadre. Se poate realiza o grosime de 30 sau 25 cm și necesită tencuire pentru protecția împotriva acțiunii apei. Are o dimensiune de 290 x 240 x 188 mm, conductivitate termică de 0.207 – 0.259 W/mK, rezistența la compresiune de 15 N/mm2 și ca reacție la foc, se încadrează în Euroclasa A1.
Vezi detalii si pret
3. Caramidă Porotherm Robust 25, 375 x 250 x 238 mm
Poate fi utilizată atât în construcția pereților exteriori, cât și interiori, iar pentru protecție împotriva apei necesită tencuire sau gletuire. Dispune de ghidajul Nut și Feder, și este prevăzută cu un locaș pentru mortar, care reduce putea termică și asigură un consum redus de mortar. Conductivitatea termică este de 0,202 W/mK, rezistența la compresiune de 10 N/mm2 și reacție la foc încadrată în Euroclasa A1.
Vezi detalii si pret
4. Caramidă Brikston BKS 25 375 x 250 x 238 mm
Optimă pentru realizarea pereților interiori și exteriori, cu grosimi de 25 cm. Cărămida aceasta poate fi folosită și la realizarea pereților înrămați la construcții în cadre, cu protecție prin tencuire. Ca dimensiuni, cărămida măsoară 375 x 250 x 238 mm, are o conductivitate termică de 0,183 W/ mK, rezistență la compresiune de 15 N/mm2 și rezistență la foc Euroclasa A1.
Vezi detalii si pret
5. Caramidă Porotherm 20 500 X 200 X 238 mm
Această cărămidă este optimă pentru construcția pereților nestructurali, de compartimentare din zidărie, ce trebuie protejați împotriva apei prin tencuire sau gletuire. Dispune de ghidajul Nut și Feder. Dimensiunile cărămizii sunt de 500 x 200 x 238 mm, conductivitatea termică este de 0,299 W/mK, rezistența la compresiune de 10 N/mm2 și reacție la foc încadrată în Euroclasa A1.
Vezi detalii si pret
.