Esti pasionat de autoturisme? Iti plac conversatiile lungi cu prietenii cu si despre masini? Stii care sunt avantajele unui autoturism diesel, dar si dezavantajele majore? Stii de ce unii ar trebui sa prefere motoarele pe benzina si de ce altii ar fi mai indicat sa se orienteze catre cele hybrid sau chiar full electrice? Iti doresti o masina mai noua, mai buna, mai puternica cu mai multe tehnologii noi si cu multe optiuni?
Ei bine, asteptarea ta ar trebui sa ia sfarsit azi. Pentru ca pentru pasionatii ca tine au aparut creditele auto. Si nu ma refer la creditul auto clasic cu multe hartii si multe drumuri la banca ci creditul auto simplu. Un credit auto care iti transforma cu siguranta visele in realitate.
Creditul auto oferit de IFN-uri este mai putin raspandit fata de creditele rapide, insa asta nu inseamna ca nu puteti apela la un credit auto de la o companie specializata pe astfel de credite cat si la o companie IFN specializata pe credite pe termen mediu sau lung (intre 12 si 60 de luni). Practic in acets moment va putem recomanda doar trei institutii nebancare de la care puteti solicita un imprumut pentru a achizitiona un autoturism. Prima, adica Mogo este cea specializata pentru credite auto si ofera si cea mai mare suma pe care o puteti accesa de la un astfel de IFN. Urmatoarele doua sunt IFN-uri axate pe credite rapide si pe credite pe termen mediu, dar spre deosebire de alte companii de gen ofera si sume de pana la 40.000 de lei, ceea ce le face eligibile si pentru credite auto.
1. Mogo.ro
.
.
2.
- Imprumut doar cu buletinul!!!
- Varsta minima: 18 ani
- Sume cuprinse intre 1.000 si 40.000 LEI
- Perioada de rambursare: intre 20 si 60 de luni
.
.
De regula creditele auto pentru persoane fizice au un plafon maxim de 250.000 de lei, insa acesta este de regula oferit doar bancilor clasice unde sunt necesare o serie de acte, multe drumuri la banca, un venit mai mare si chiar unele garantii suplimentare. Pana la urma 250.000 de lei inseamna aproximativ 53.000 de euro, iar la o asemenea suma putem gasi autoturisme ce fac parte din gama de lux, iar din punctul nostru de vedere ele se adreseaza de regula persoanelor instarite care pot aplica pentru altfel de credite ori chiar leasing-uri. Aici totusi intervin IFN-urile care dupa cum ati putut observa mai sus ofera sume maxime cuprinse intre 15.000 si 65.000 de lei, mai exact intre 3.200 si 14.000 de euro. Indeajuns de mult incat sa va puteti achizitiona atat o masina noua din clasa budget cat si o masina rulata din clasa medie sau premium. O sa va dau cateva exemple luate chiar acum de pe site-urile de specialitate:
1. Volkswagen Golf – an 2006 la 3.200 euro negociabil
2. BMW seria 5 2010 la 8.500 euro negociabil
3. Audi Q5 2011 la 14.000 de euro negociabil
Este adevarat ca suma pe care o puteti imprumuta este raportata la venit, dar nu trebuie sa va ingrijorati pentru ca in momentul de fata sunt acceptate pe langa veniturile din salarii si cele care provin din chirii, dividente, dobanzi, drepturi de autor etc. De asemenea, puteti sa accesati un credit auto in familie si sa contribuie sotia sau sotul pentru a putea accesa o suma mai mare chiar daca venitul personal nu ar permite acest lucru. Pana la urma masina va fi utilizat ain interesul ambilor soti, deci e de inteles.
Un alt aspect neglijat de multe ori este cel al asigurarilor CASCO ce trebuie platite pe intreaga durata a creditului (ATENTIE! Aici ne referim strict la creditul auto specializat). Daca apelati la un credit pe termen mediu nu veti fi nevoiti sa platiti si aceasta asigurare. Totusi ea e recomandata pentru autoturismele mai scumpe si pentru linistea personala.
Care sunt conditiile pentru obtinerea unui credit auto in Romania?
- varsta minima este de 18 ani, insa unele institutii pot cere sa ai minim 21 de ani
- varsta maxima la finalizarea imprumutului nu trebuie sa depaseasca 65-70 de ani
- trebuie sa faci dovada unui venit stabil fie ca vorbim de salariu, chirii, contracte, pensii etc.
- la creditele auto specializate pentru o masina mai scumpa e posibil sa ti se ceara un avans de 15%
- autoturismul poate fi nou cat si rulat (second hand)
- mașina pe care o cumperi va fi contituită garanție mobiliară pentru bancă până când plătești creditul.
- autotursimul achizitionat (prin creditul auto specializat) este garantie mobila pana la rambursarea creditului
Cât costă un credit auto? Costul total e de obicei calculat ca DAE – Dobândă anuală efectivă, care conține dobânda creditului, comisioane de acordare/administrare, taxă de dosar și alte asemenea taxe și comisioane. De obicei variază între 4,5 și 19%, în funcție de bancă și de situația debitorului. De asemenea, de obicei dobânda este mai mare atunci când cumperi o mașină la mâna a doua de la un proprietar persoană fizică. De ce? Ei bine, de obicei aici există posibilitatea ca acesta să nu ofere suficiente detalii despre starea mașinii, ba chiar să le mai și înflorească și în final să descoperi, după ceva vreme, că mai ai de făcut diverse reparații costisitoare – uneori atât de neplăcute încât ai vrea să renunți la mașină, iar asta îți va da serios peste cap bugetul și, implicit, abilitatea de a plăti la timp ratele.
Cat te costa un credit auto?
Spre deosebire de imprumuturile rapide pe sume mici mai apar si cateva costuri suplimentare ce tin de comisioane de acordare si taxe de dosar. La acestea se calculeaza DAE (dobanda anuala efectiva). Aceste costuri cat si dobanda variaza de la o institutie la alta si de aceea este bine sa calculati in functie de suma dorita si perioada in care vreti sa rambursati creditul.
Ultimele reglementari BNR in ceea ce priveste durata maxima a unui credit auto s-a impus inca din anul 2011 ca aceasta sa nu fie mai mare de 60 luni (5 ani) iar acest lucru il veti regasi la orice institutie, fie ca vorbim de o banca clasica sau un IFN.
Daca ai strans bani pentru avans si dupa ce iti cumperi masina visurilor ai vrea sa ai o perioada de gratie ca sa te poti bucura din plin poti solicita o perioada de gratie de 6 luni timp in care vei achita doar dobanda nu si restul ratei. Ar fi o gura de oxigen binevenita. Totusi, daca nuai neaparat nevoie in acel moment poti sa apelezi la aceasta optiune in alta perioada cand lucrurile poate nu vor merge asa cum ar trebui, insa nu uita sa anunti din timp companie pentru a semna actele aditionale acestei optiuni.