Având în vedere timpul pe care îl petrecem acasă, este important să ne asigurăm că am creat un cadru ideal, atât pentru sănătatea noastră fizică, cât și psihică. Unele aspecte, chiar dacă nu sunt vizibile, pot avea o amprentă negativă asupra organismului nostru, precum aerul pe care îl respirăm. Un aer mult prea uscat ne poate afecta sănătatea, iar pe parcursul timpului pot apărea diverse probleme, precum iritarea căilor respiratorii, iritații la nivelul laringelui, un somn inconfortabil și multe altele.
Pentru creșterea calității aerului din locuință, nu trebuie să depui un efort foarte mare, ci trebuie doar să te ocupi de achiziționarea unui umidificator de aer. Acesta îți va asigura un mediu sănătos, în care nivelul de umiditate să fie undeva între 40%-60%, procentele cele mai bune pentru organismul nostru. Având în vedere că nu este un produs pe care îl achiziționezi des, în continuare te invităm să citești câteva informații care te vor ajuta să alegi modelul potrivit pentru tine și familia ta.
Cum alegi cel mai bun umidificator de aer – Ghidul achiziției ideale
Tipul de umidificator
există mai multe moduri în care un umidificator poate funcționa, și anume cu jet de apă rece, cald, cu ultrasunete sau cu ionizator. Pentru a înțelege diferențele dintre acestea, vom explica în continuare fiecare model.
Umidificator cu aer rece: acest model funcționează fie prin emanarea unui jet delicat de apă, fie printr-un ventilator care creează un curent ce circulă deasupra unui recipient umplut cu apă. Avantajul acestui tip de umidificator este faptul că prin utilizare, nu modifică temperatura din încăpere, însă dezavantajul ar fi că, din cauza faptului că apa nu este fiartă, se poate dezvolta un mediu cu bacterii.
Umidificator cu aer cald: acest umidificator emană un jet de abur cald și față de modelul anterior, în acest caz apa fierbe, ceea ce îl face un model mai sigur de utilizat. Un dezavantaj sesizabil ar fi faptul că, datorită aburului cald, temperatura din încăpere poate crește chiar și cu 2 grade.
Umidificator cu ultrasunete: dacă îți dorești un umidificator cât se poate de performant, atunci acesta este cel mai bun și recomandat model. Acesta funcționează prin intermediul unor ultrasunete care, atunci când sunt emise, duc la crearea unor vibrații care împrăștie particule fine de apă în aerul din locuință. Jetul de apă pulverizat poate să fie cu apă rece sau cald.
Umidificator cu ionizare: în acest caz, modelul de umidificator se bucură de o variantă îmbunătățită cu filtru de ionizare. Datorită acestui lucru, este posibil ca particulele de praf să fie eliminate din locuință. Fiindcă acest model emană ioni negativi, echilibrul aerului ar trebui să fie refăcut.
Capacitatea camerei și a rezervorului
Printre cele mai importante aspecte când vine vorba de achiziționarea umidificatorului, este locul unde îl vei așeza, adică dimensiunea încăperii. Astfel, trebuie să alegi un aparat care are o capacitate de umidificare mai mare sau mai mică, în funcție de locul în care îl vei poziționa.
Capacitatea rezervorului este o caracteristică importantă, iar cu cât acesta este mai mare, cu atât vei avea mai puține bătăi de cap, adică nu va trebui să îi umpli atât de des. Totuși, ține cont de faptul că un rezervor mai mare, înseamnă că acesta va ocupa mai mult spațiu. Pe cât posibil, încearcă să folosești apă distilată, deoarece aceasta va asigura aparatului o durabilitate. În plus, mineralele aflat în apa nedistilată pot produce iritații în zona respiratorie.
Puterea
Dacă vrei să profiți la maxim de utilitatea unui umidificator, atunci alege un model care funcționează în mai multe trepte de putere. În funcție de nevoile pe care le ai într-o încăpere, poți seta aparatul la o intensitate mai mică sau mai mare.
Hidrometru
Ideal ar fi să te orientezi după un model care are incorporat un hidrometru, care măsoară nivelul de umiditate din aer. Astfel, vei putea face mult mai ușor reglajele pentru acest aparat. Există și modele de umidificatoare un hidrometre care, atunci când nivelul de umiditate este prea scăzut, acestea se pornesc singure.
Top cele mai bune umidificatoare de aer
1. Umidificator și purificator clean air optima ca603new
difuzor aromă, ionizare, display, timer, rata umidificare 300 ml/oră: este un model care funcționează la potențial maxim în încăperi de maxim 30 mp. Are un sistem display care îți va indica umiditatea relativă reală din încăpere, dau și valoarea umidității dorite. Zgomotul nu va fi o problemă, deoarece acest aparat funcționează silențios.
Vezi detalii si pret
2. Umidificator cu ultrasunete AlecoAir U30 IONIC
ionizare, higrostat, timer, telecomandă, display digital: tot un model care este pretabil pentru spațiile de până la 30 mp, acest aparat are o capacitate de umidificare de până la 9.6 l/ zi. Umiditatea pe care o dorești se poate seta între 40% sau 75% RH, în funcție de preferințele tale. În plus, poți seta aparatul în trei viteze de umidificare: scăzută, medie sau maximă.
Vezi detalii si pret
3. Umidificator de aer Philips HU4803/01
tehnologie NanoClous, rezervor 2l, 220ml/h, alb/gri: acest aparat distribuie uniform aerul umidificat în încăpere, printr-un sistem perfromant de evaporare. Pentru confortul și sănătatea ta, acest model îți permite să setezi gradul de umiditate din aer între 40%, 50% și 60%.
Vezi detalii si pret
4. Umidificator și purificator clean air optima ca605
ionizare, display, timer, telecomandă, rată umidificare 480ml/oră: un model performant, care pulverizează vapori reci sau calzi, care reușesc să funcționeze pe o suprafață extinsă, de până la 45 mp. Acest aparat se poate folosi chiar și în timpul nopții datorită modului silențios de funcționare. Are un consum energetic redus și se poate regla în 3 trepte de vaporizare, în funcție de necesitate.
Vezi detalii si pret
5. Umidificator cu ultrasunet trotec b1e
difuzor aromă, consum 24w/h, pentru 20mp, capacitate umidificare 4,8 l/zi: deține un rezervor relativ mare față de alte modele, ceea ce înseamnă că va funcționa până la 15 ore. Este foarte ușor de montat și întreținut, iar prețul de achiziție este unul foarte mic având în vedere toate avantajele cu care vine la pachet.
Vezi detalii si pret
.