Începând încă din luna septembrie, atunci când natura vestește primele semne ale sosirii toamnei, în sufletul și în mintea noastră se instalează acea stare de confort și liniște de care ne bucurăm pe tot parcursul sezonului rece. Casa devine mai cozy, deoarece o decorăm cu pături și perne pufoase, aprindem lumânări parfumate care să încălzească atmosfera, introducem tot felul de obiecte decorative, iar tot acest peisaj feeric se completează cel mai bine cu un termoșemineu, care pe lângă designul plăcut, să-ți asigure și confortul termic pe perioada anotimpurilor reci.
Totuși, trebuie să avem grijă să nu confundăm termoșemineul cu un șemineu clasic, căci acesta are utilitatea și de a încălzi casa, dar și apa, în funcție de modelul ales. Dacă vrei să descoperi mai multe despre acest tip de produs, dar și cum să-l alegi pe cel mai bun, te invităm să parcurgi ghidul nostru de achiziție.
Cum alegi cel mai bun termoșemineu pentru acasă
Alegerea unui termoșemineu variază în funcție de mai mulți factori. Care sunt funcțiile pe care le poate îndeplini sau care e designul, dimensiunea și modul de instalare. Toate aceste elemente contribuie la diferențierea termoșemineelor, așa că iată la ce să fii atent atunci când vrei să-l alegi pe cel mai bun:
Combustibilul utilizat
De regulă, un termoșemineu poate funcționa pe bază de lemne, cărbune sau peleți. Acest lucru este foarte important, deoarece odată ales un termoșemineu cu un anumit tip de combustibil, ar fi bine să respecți acest lucru pentru a nu risca să deteriorezi instalația produsului și să te expui în mod direct la o serie de pericole.
Termoșemineul pe peleți este o alegere ideală, mai ales dacă iubiți ideea de a proteja mediul și de a nu risipi nici o resursă. Peleții reprezintă rămășițele rămase în urma prelucrării lemnului. Aceste sisteme de încălzire sunt destul de mari, astfel că au nevoie de un spațiu generos pentru instalare. Totodată, termoșemineul pe peleți este puțin mai costisitor, însă combustibilul este mai prietenos pe termen lung cu bugetul tău, decât lemnele în sine. Această centrală este ușor de întreținut.
Termoșemineul pe cărbune este o variantă mult mai ieftină decât cel pe lemn sau peleți, însă și mult mai dăunătoare pentru mediul înconjurător. Cărbunele este un material care nu se regenerează, iar noxele eliminate de acesta sunt mult mai toxice decât celelalte două variante. Poți opta pentru o astfel de centrală doar în cazul în care bugetul nu îți permite sub nici o formă un alt tip de termoșemineu, pe lemne sau peleți.
Puterea termică
Așa cum spuneam, pe lângă design, rolul unui termoșemineu este acela de a încălzi locuința ta. Astfel, puterea termică este un factor important pe care să-l iei în vedere. De obicei, aceasta este exprimată în Kilowati, iar ca idee, un termoșemineu pe peleți cu o putere de 25 de kw ar putea încălzi rapid și eficient o suprafață de până la 180 mp.
Citește cu atenție fișa produsului, deoarece, cei mai mulți producători menționează și capacitatea maximă a spațiului de încălzire. Desigur, ulterior, performanța reală va depinde și de alți factori precum izolația casei, arhitectura pereților etc.
Modul de tiraj
Adică, modul în care fumul și noxele sunt evacuate în afara locuinței. Există două tipuri:
Tiraj natural, care presupune construirea unui coș de evacuare prin tavan, evident, posibil doar la case. Este mai simplu și mai puțin costisitor.
Tiraj forțat, care se folosește deseori la apartamente și presupune evacuarea noxelor utilizând un ventilator, fiind instalat un sistem de racordaj, iar termoșemineul va fi dotat cu un sistem de admisie pentru susținerea arderii. Este mai costisitor, însă este și mult mai eficient.
Siguranța și randamentul
Atunci când vorbim de termoșemineu, vorbim de foc și implicit, de posibile pericole. Când achiziționezi un astfel de produs, trebuie să vezi care este și cel mai sigur. De regulă, cele pe peleți sunt de preferat, iar cele cu tiraj forțat, de asemenea. Cele cu tiraj natural pot fi imprevizibile, așadar, nu este recomandat a fi lăsate în funcțiune fără supraveghere.
În ceea ce privește randamentul, aici ne uităm desigur, la clasa energetică. De preferat este să alegem un termoșemineu încadrat în clasa de eficiență A, pentru a ne bucura de un consum cât mai mic.
Încearcă să nu limitezi bugetul atunci când vine vorba de achiziția unui termoșemineu. Tehnologiile mai avansate, și implicit mai costisitoare, vor putea salva mulți bani pe termen lung, datorită sistemelor de ultimă generație.
Top cele mai bune termoșeminee pentru acasă
1. Termoșemineu pe peleți Fornello Sopia Premium
acest termoșemineu este extrem de bine cotat în rândul clienților. Dispune de 5 trepte de reglare a vitezei de ardere, fără risc de intoxicare datorită unui sistem controlat electronic, este dotat cu tiraj forțat, ceea ce îl face ideal și în cazul unui apartament. Are o putere mare, ceea ce îți va asigura cu succes încălzirea în toată casa.
Vezi detalii si pret
2. Centrală termoșemineu pe peleți Burnit Advant V2
asemănător la preț cu prima recomandare, și acest termoșemineu reprezintă o alegere ideală. Are un design extrem de plăcut, nu necesită o încăpere separată și are o putere de 25 kw care va asigura confortul termin pentru întreaga locuință. Se încadrează în clasa energetică A+, ceea ce înseamnă și costuri eficiente pe termen lung.
Vezi detalii si pret
3. Pachet Termoșemineu pe peleți Fornello Camino Rossi 25 kW
pompă Grundfos, vas expansiune, arzător inox, alb, A+,Kit evacuare 3.5 ml, Boiler Termoelectric Fornello 100 l, Termostat Salus T105 RF, Aspirator, și Kit montaj – dacă vrei să te bucuri de toate produsele necesare pentru încălzirea casei, dar și pentru întreținerea termoșemineului, acesta este alegerea ideală pentru tine. Termoșemineul este unul calitativ, cu o putere de 25 kw, de dimensiuni medii, cu sistem automat de aprindere. Promite eficiență ridicată și un design elegant, ușor de integrat în locuința ta.
Vezi detalii si pret
4. Termoșemineu pe lemne, brichete și cărbune Ferroli Mirano
acest termoșemineu este mai accesibil din punct de vedere al costului, iar ca și combustibil, poate funcționa pe lemne, bricheți sau cărbune. Are o capacitate de 22 kw, dimensiuni medii și un design clasic, ce poate fi integrat în orice casă. Dispune de tiraj natural, ceea ce înseamnă că va fi util doar celor ce locuiesc la casă.
Vezi detalii si pret
5. Pachet Termoșemineu pe lemne, brichete și cărbune Fornello Ambasador E
din nou, un pachet care îți oferă tot ce ai nevoie pentru confortul termic al casei tale, dar și pentru întreținerea echipamentelor. Această centrală funcționează pe lemne, brichete sau cărbune, cu tiraj natural și o putere de ardere de 22 de kw. Dacă locuiești la casă și îți dorești o centrală modernă, poți opta cu încredere pentru acest produs.
Vezi detalii si pret
.