Televizorul este unul dintre cele mai des întâlnite electrocasnice din casa oricărui om, și ele au apărut în viața noastră cu zeci de ani în urmă. Față de cutiile greoaie cu imagini alb negru de pe vremea bunicilor și străbunicilor noștri, acum ne bucurăm de televizoare extrem de subțiri, cu ecran color și chiar cu modele smart, care pot fi conectate la internet, fie prin cablu, fie prin tehnologia wi-fi.

Când vrei să ai o seară relaxantă de Netflix & Chill, un televizor performant, cu o imagine bună va adăuga un mare plus experienței tale. Tocmai de aceea, dacă ești în căutarea unui televizor pentru living sau dormitor, îți recomandăm să te orientezi spre tehnologiile 4K ultra HD și să nu pierzi timpul cu alte rezoluții inferioare. Dar despre cum alegi cel mai bun televizor 4K Ultra HD, îți povestim în continuare, așa că te invităm să citești ghidul de achiziție de mai jos.

Ghid de achiziție pentru cel mai bun televizor 4K Ultra HD

 

Sunt câteva caracteristici pe care trebuie să le iei în considerare atunci când vrei să alegi cel mai bun televizor 4K Ultra HD, unele ce țin de performanță, altele de preferințele și nevoile personale. Dacă te afli pentru prima oară în achiziția unui televizor și nu știi de unde să porneti căutarea, ghidul nostru îți va fi cel mai bun punct de pornire.

Rezoluția televizorului

Nu ne lungim mult la acest capitol, căci deja ți-am spus că cea mai recomandată rezoluție este 4K Ultra HD, care livrează o imagine de 4 ori mai bună decât un televizor Full HD. Așadar, dacă vrei să faci cea mai bună achiziție, orientează-te doar spre modelele care dispun de această rezoluție.

Dimensiune

Cei mai mulți dintre noi pornim în căutare de la dimensiunea ecranului, căci fie avem un televizor mai mic și vrem să-l înlocuim cu unul mai mare, fie suntem constrânși de spațiul unde va fi amplasat acesta.

De regulă, orice televizor mai mare de 80 de cm reprezintă o alegere bună, însă pentru modelele foarte mari, asigură-te dispui de distanța necesară la care trebuie să stai față de televizor. De regulă, această distanță reprezintă cât este înălțimea ecranului, plus încă o jumătate.

Tehnologia HDR

High Dynamic Range, sau HDR, așa cum vei întâlni în descrierile televizoarelor, reprezintă o tehnologie relativ nouă, implementată odată cu apariția televizoarelor 4K.

Practic, pentru ochiul liber înseamnă culori mai intense, mai vibrante, un contrast mai bun și o luminozitate mai mare. O variantă îmbunătățită a HDR este Dolby Vision, care este și cea mai bună soluție de pe piață la momentul actual. O tehnologie și mai bună, HDR10+ este prezentă în unele televizoare Samsung, însă nu există prea mult conținut online sau TV care să poată fi transmis astfel. Deci, înainte de a da banii pe această tehnologie, asigură-te că te vei putea bucura de ea.

Rata de refresh

Adică, numărul pe care îl vezi în specificații, și care la final este exprimat în Hertz (Hz). Aceasta se referă la numărul de reîmprospătări pe care o imagine le are pe secundă, iar în mod standard, valoarea este de 60 Hz.

Totuși televizoarele din ziua de azi și mișcările rapide pe care le vedem în diverse filme, seriale sau clipuri, au nevoie de mai mult decât standardul de 60. Astfel, pentru imagini mai solide și redări cât mai calitative, producătorii de televizoare au creat rate mai mari de refresh de 120 Hz și chiar de 240 Hz, chiar dacă la simpla vedere, nu există o diferență sesizabilă între cele două.

Pentru o imagine bună și o calitate de ultimă generație, televizorul cu 120 Hz reprezintă cea mai bună alegere. Ai grijă însă, acolo unde întâlnești ”120 Hz effective refresh rate”, este vorba de fapt tot despre 60 Hz.

Conectivitate

Un alt aspect important de luat în considerare este numărul de porturi HDMI disponibile de conectare la televizor. Atunci când vrei să conectezi o consolă de jocuri, un soundbar sau orice alt dispozitiv este bine să te asiguri că ai destul loc de conectivitate.

În ceea ce privește un televizor 4K Ultra HD, verifică să aibă cel puțin un port HDMI 2.0, care să suporte surse Ultra HD. Mai există și un port HDMI 2.1, însă este prezent doar la televizoarele care au fost lansate după anul 2019, cu tehnologii avansate, iar scopul acestui port este de a reda conținut 8K.

Totuși, noi îți recomandăm să nu investești într-un televizor 8K, deoarece diferența dintre acesta și 4K este aproape invizibilă pentru orice utilizator.

Tipuri de televizoare

In ceea ce privește tipul unui televizor, aici ai două opțiuni din care poți alege: televizoare LCD, sau OLED. Cele LCD sunt mai accesibile la preț, așa că dacă nu ai un buget foarte mare de investit, poți alege cu toată încrederea un televizor LCD.

Deși televizoarele OLED sunt mult mai performante deoarece își produc lumina singure, nu trebuie să fii dezamăgit dacă nu se încadrează în bugetul tău.

Calitatea sunetului

Din nefericire, chiar și cel mai performant televizor 4K Ultra HD va sta prost la capitolul sunet, iar asta, deoarece televizoarele sunt din ce în ce mai subțiri. Astfel, este evident că nu pot fi integrate difuzoare mari, care să ofere un sunet calitativ, iar atunci s-a ajuns la compromisul sunetului.

Oricum, atunci când dorești să-ți face un home cinema, îți recomandăm să achiziționezi și un soundbar compatibil.

Acestea sunt printre cele mai importante criterii de care ar fi bine să ții cont atunci când vrei să cumperi cel mai bun televizor 4K Ultra HD. Asta nu este tot, căci pentru un plus de ajutor, în continuare, îți oferim și câteva produse care merită atenția ta.

Top 5 cele mai bune televizoare 4K Ultra HD

 

1. Televizor Samsung 55TU7172

cel mai bun televizor 4k138 cm, Smart, 4K Ultra HD LED, Clasa G – acest produs de la Samsung iese în evidență prin culorile vii și puternice datorate tehnologiei Crystal Display. Este smart TV, ceea ce înseamnă că îl poți conecta la internet și îl poți conecta chiar și cu smartphone-ul tău, pentru o accesare mult mai facilă. Mai mult, dacă nici tu nu ești fanul cablurilor din spatele televizorului, suportul acestuia are un loc special unde pot fi aranjate.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

2. Televizor QLED Smart Samsung

tv4k nr2108 cm, 43Q60RA, 4K Ultra HD – cu o diagonală ușor mai mică, nici acest televizor nu te va dezamăgi din punct de vedere al imaginii. Spre deosebire de modelul anterior, acesta folosește tehnologia Quantum Dot, tot pentru culori puternice și vibrante. Poate fi conectat la internet și are o serie de setări inteligente care îți vor face viața de acasă mai ușoară și mai plăcută.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

3. Televizor LED Smart Horizon

smart 4k horizon109 cm, 43HL7530U, 4K Ultra HD, Clasa A+ – la un preț și mai accesibil, televizorul Horizon promite aceleași experiențe fascinante în fața televizorului. Culorile sunt vii, sunetul are o calitate extrem de bună comparativ cu alte televizoare, iar designul televizorului este unul slim și se încadrează de minune în orice locuință. Se conectează la internet și este partenerul ideal pentru o seară relaxantă petrecută la film.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

4. Televizor Philips 50PUS7805/12

Philips126 cm, Smart, 4K Ultra HD, LED, Clasa G – dacă iubești efectele vizuale și le dorești în casa ta, atunci acest televizor este perfect pentru tine. Odată cu muzica sau filmul ce rulează pe ecran, led-urile situate pe marginea televizorului vor proiecta diverse culori pe peretele din spate. Are imagine calitativă și sunet cinematografic, asigurate de tehnologiile Dolby Vision și Dolby Atmos. Este un produs foarte bun în raport calitate-preț.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

5. Televizor Samsung 82TU8072

samsung207 cm, Smart, 4K Ultra HD LED, Clasa G – când ești dispus să faci o investiție serioasă, pe termen lung, iar bugetul este de partea ta, atunci acesta este televizorul pe care trebuie să îl achiziționezi. Cu o diagonală de 207 cm, vei experimenta mereu senzația de cinema, la tine acasă. Culori vii, sunet calitativ, conectivitate impeacbilă la internet, acest televizor este exact ceea ce cauți.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

.