Dacă locuiești la casă cu grădină, atunci mai mult ca sigur îți place să te bucuri de un peisaj verde, bine îngrijit, să-ți relaxezi tălpile pe un gazon moale și uniform. Dacă nu ești și genul de om căruia îi place să investească timp și efort în această activitate de îngrijire, atunci robotul de tuns iarba trebuie să-și găsească locul cât mai repede în viața ta.

Un robot de tuns iarba funcționează la fel ca un robot de aspirare. Acesta memorează un traseu, după care, pornește la treabă. Tot ce trebuie să faci este să îl pornești și să savurezi o băutură rece până când acesta termină de tuns tot gazonul, în cel mai uniform mod.

127446 solo by AL KO Robolinho 700E 6

În mod firesc, pe piață există o varietate mare de roboți de tuns iarba, iar atunci când vrei să faci cea mai bună alegere trebuie să știi care sunt cele mai importante criterii pe care să le ai în vedere. De la capacitatea de acoperire, la putere și autonomie, în acest articol îți vom spune exact care sunt cele mai bune criterii al unui robot de tuns iarba.

Ghid de achiziție pentru cel mai bun robot de tuns iarba

 

Dacă vrei cu adevărat să scapi de o grijă din viața ta în ceea ce privește gazonul, atunci trebuie să te informezi foarte bine înainte să faci orice achiziție. Poate că nu realizezi acum, dar în această decizie contează mult dimensiunea grădinii tale, bugetul pe care ești dispus să îl aloci, dar și cât de ușoară sau de grea este întreținerea robotului pe care îl alegi.

Grad de acoperire

Așa cum îți spuneam, există roboți de tuns iarba care pot întreține un teren de 150 mp, și roboți care fac o treabă excelentă în spații mari, de 500 mp de exemplu. Atunci când vrei să afli care este cel mai bun robot de tuns iarba pentru tine, caută în descrierea produsului și care este aria de acoperire a respectivului produs. E destul de neplăcut să achiziționezi un robot ca mai apoi, să realizezi că nu face față nevoilor tale.

Bateria și autonomia

Capacitatea robotului de acoperire este strâns legată de bateria acestuia și de autonomia pe care o are. Vei putea tunde un gazon cu un robot cu autonomie scăzută, însă întregul proces ar putea dura câteva zile distincte, iar acest lucru poate fi inconfortabil pentru tine.cel mai bun robot de tuns iarba

Cum funcționează acest robot? El beneficiază de o stație de încărcare, pe care o poți așeza oriunde în grădină. Încărcat fiind, robotul va parcurge un traseu aleatoriu în grădină și va tunde iarba. Când bateria devine foarte slabă, acesta se va întoarce singur la stația de încărcare și va rămâne conectat până când bateria lui ajunge din nou la capacitate maximă. Atenție însă, procesul de încărcare, în cazul unor modele, poate dura mai mult decât procesul de funcționare în sine.

Așadar, în funcție de dimensiunea grădinii tale, alege un robot care să își facă treaba dintr-o singură pornire.

Funcții și control

Una dintre funcțiile pe care ar fi bine ca robotul tău de tuns iarba să le dețină, este funcția de programare. Asta înseamnă că, ora la care acesta începe să întrețină gazonul va fi setată chiar de tine. Poate dai o petrecere în curte și nu ai vrea ca robotul să încurce, însă te preocupi că după încheierea ei, s-ar putea să uiți să pornești device-ul. Așadar, funcția de programare este una chiar utilă.

Controlul asupra robotului, în cazul celor mai multor modele, se acționează direct din telefonul mobil, fiind conectat printr-o aplicație gratuită la aparat. De aici se poate porni/opri, dar și programa. Este ideal să setezi un orar în care robotul de tuns iarba să asigure întreținerea gazonului cel puțin de 2-3 ori pe săptămână.

Zgomotul

În general, roboții de tuns iarba generează un nivel de zgomot mai redus decât mașinile de tuns iarba clasice, însă pentru cei mai mulți, și acest zgomot poate fi deranjant. Dacă ești deseori plecat de acasă, sau nu ai probleme cu gălăgia, atunci poți alege oricare robot de tuns iarba, fără a te documenta prea mult despre acest subiect.

Totuși, dacă din orice motiv ai nevoie de un aparat mai silențios, e bine să știi că există și astfel de opțiuni, doar că, în mod firesc, ele vin la un preț mai ridicat.

Funcții secundare

Protecție anti furt – fiind depozitat mai mult ca sigur în grădină, s-ar putea ca robotul de tuns iarba să fie tentant pentru mulți trecători. Majoritatea modelelor beneficiază de un sistem anti furt, adică de o alarmă care se acționează atunci când este mutat de pe traseul obișnuit.

Detectare obiecte – este important să te asiguri că nu există obiecte aruncate prin grădină atunci când robotul pornește, însă în caz că ai uitat ceva, nu e nici o problemă. Cei mai mulți roboți de tuns iarba au funcția de a identifica obiectele și de a se opri când ajung în apropierea lor.

Oprire automată la ploaie – Există anumiți roboți care sunt confecționați astfel încât să fie rezistenți la ploaie, însă întreținerea gazonului în timpul precipitațiilor nu este tocmai indicată. Astfel, majoritatea roboților au funcția de oprire automată atunci când începe ploaia, și de a se întoarce la stația de încărcare.

Pe lângă toate beneficiile de care te bucuri alături de un robot de tuns iarba, trebuie să fii conștient că există și mici dezavantaje. De exemplu, există colțuri în care poate robotul nu poate ajunge și va trebui să intervii tu ulterior cu o foarfecă sau o coasă. Un alt dezavantaj ar putea fi prețul ușor mai ridicat decât al unei mașini clasice de tuns iarba, însă tu câștigi timp în plus și eviți un efort destul de mare.
Iată și care sunt recomandările noastre în ceea ce privește cel mai bun robot de tuns iarba.

 

Top 5 cei mai buni roboți de tuns iarba

 

1. Robomow RS 635 PRO SV 

cel mai bun robot de tuns iarba roboworldEste robotul de tuns iarba ideal pentru orice grădină, în special pentru spațiile exterioare mari, având o capacitate de a acoperi o suprafață de până la 3600 mp. Are două lame masive de tăiere de 28 de cm, adică până la 56 de cm lățime de lucru. Se poate ajusta înălțimea de tăiere și are o cameră video de navigare. Tunde foarte bine chiar și marginile peluzei și se controlează cu telefonul, prin aplicație.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

2. Mașină electrică robotizată de tuns gazonul Husqvarna Automower 105 

robot de tuns iarba emagDacă bugetul tău este unul mediu, iar grădina de dimensiuni potrivite, acest robot de tuns iarba este ideal. Are o arie de acoperire de până la 600 mp, și funcționează pe pante de 15%. Este foarte ușor și flexibil, vine cu fir de ghidare, înălțimea de tăiere poate fi reglată și vine cu senzor anti furt. În plus, este foarte silențioasă, astfel că poate fi folosită în orice moment din zi sau noapte.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

3. Gardena Sileno life 1250 smart 

foto 7070Acest robot are o acoperire de până la 1100 mp, ceea ce o face ideală pentru orice grădină. Înălțimea de tăiere poate fi ajustată între 2 și 5 cm, vine cu senzor de protecție anti furt și este rezistentă la precipitații. Are un sistem de tăiere cu 3 cuțite din oțel, funcționează bine și pe pante de până la 35%, se controlează prin aplicație și are funcție de programare.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

4. Mașină electrică robotizată de tuns gazonul Karcher RLM 4 

robot kaercherEste un robot de grădină foarte calitativ, însă cu o arie de acoperire ușor mai mică, de până la 500 mp. Are un sistem de tăiere cu lame ascuțite pe ambele părți, asigurând o lățime de lucru de 20 cm. Acoperă foarte bine chiar și tăierea ierbii de pe marginea peluzei.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

5. Mașină de tuns gazonul robotizată Gardena Sileno City 250 

robot5Acest robot este preferat în cazul grădinilor de dimensiuni mai mici, de până la 250 mp. Este foarte ușor de utilizat, dar și de întreținut, este extrem de silențios și beneficiază de funcția Easy Passage pentru spațiile înguste. Vine cu un fir de legătură pentru o coordonare mai bună, iar înălțimea de tăiere poate fi ajustată.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

.