Calitatea aerului a devenit un subiect extrem de sensibil de cand normele de poluare in marile orase ale Romaniei au fost depasite de nenumarate ori in ultima perioada de timp. Ba mai mult, de cand UE a inceput sa ameninte Romania cu sanctiuni drastice pentru aceste depasiri regulate si pentru faptul ca autoritatile nu iau masuri care sa limiteze poluarea. Tot la acest capitol as mentiona si isteria iscata recent cu noul Coronavirus dar si cu infectiile respiratorii normale din aceasta perioada care sunt accentuate in mod evident de poluare. Oricat am vrea sa parem calmi si sa nu ne gandim la lucruri dramatice trebuie sa gandim un pic logic si sa facem legatura intre poluare, infectii respiratorii si calitatea aerului.
De aceea o mare parte dintre romani isi cauta in aceasta perioada un purificator de aer care sa le ofere cel putin in incinta locuintei un aer curat, fara praf, microbi sau virusi. Astfel am ajuns si la subiectul acestui articol. Cum sa gasesti cel mai bun purificator pentru locuinta ta. Despre ce anume sa ti cont, ce caracteristici ar trebui sa aibe si cum il poti utiliza. Toate aceste informatii vor fi prezentate sub forma unui ghid de achizitie menit sa te scoata din incurcatura si sa faci alegerea cea mai buna.
Cum te ajuta un purificator de aer?
Este destul de evident faptul ca atunci cand se porneste o isterie iar oamenii se panicheaza avem tendinta de a cumpara produse despre care nu cunoastem prea multe informatii si ne bazam doar pe faptul ca este un produs de care ai neaparat nevoie in acel moment. Noi incercam prin acest articol sa explicam cateva aspecte legate de necesitatea unui purificator si cu ce anume te ajuta acesta.
In primul rand, un purificator este necesar atunci cand locuiti intr-un oras poluat. Precum Bucuresti, Brasov, Iasi, Craiova etc. adica de regula, orasele mari. Cu cat stati mai aproape de centrul orasului sau de zona industriala cu atat mai mult va recomandam un astfel de aparat menit sa filtreze aerul. Insa nu doar orasele mari au astfel de probleme. De regula exista multe orase mai mici care se afla in proximitatea unor zone industriale unde poluarea depaseste de regula normele in vigoare, astfel ca si aici este necesar un astfel de purificator.
Ok. Dar ce face acest purificator? In primul rand acesta filtreaza aerul din incapere prin filtre performante ce retin atat praful, acarienii, polenul cat si o grupa mare de microbi si virusi. Purificatorul in functie de complexitatea sa poate oferi mai multe avantaje precum neutralizarea mirosurilor neplacute (inclusiv cele de tigara), micsoreaza riscul de a contracta o boala virala (da, in caz ca va intrebati, poate preveni inclusiv noul coronavirus Covid-19), ajuta la prevenirea igrasiei si distruge alergeni.
Care sunt caracteristicile ce trebuie urmarite la un purificator
In primul rand debitul de aer pe care acesta il poate filtra este cel mai important aspect ce trebuie luat in considerare. Dar trebuie sa tineti cont si de spatiul pe care il are locuinta dvs. De exemplu, debitul necesar pentru o garsoniera nu este egal cu cel necesar unui apartament cu 3 camere sau a unei case. Totusi, cu cat debitul mai mare cu atat este mai bine. Dar specialistii recomanda pentru un apartament normal de 2 camere un purificator cu un debit de aer cuprins intre 200 si 500 metri cubi. De recomandat ar fi sa alegeti unul care sa aibe mai multe trepte pentru a putea regla acest debit in functie de necesitati.
In cazul in care cautati un purificator de aer silentios atunci trebuie sa stiti ca cele mai multe de acest fel nu au un debit de aer prea mare, de aceea recomandarea de mai sus legata de treptele de putere este in stransa legatura cu silentiozitatea aparatului. Puteti filtra la capacitate maxima atunci cand zgomotul nu este o problema (cand trebaluiesti prin casa) iar cand vrei liniste il poti da pe cea mai mica treapta pentru a reduce semnificativ zgomotul. De asemenea, exista si cateva aparate (la un pret mai mare ce-i drept) care promit ca reduc zgomotul cu pana la 35-40% fata de un purificator normal. Depinde de tine daca esti dispus sa dai mai multi bani pentru acest confort.
Functiile pe care un astfel de aparat le are sunt destul de similare cu cele ale unui aer conditionat basic. Cele mai importante sunt cele legate de timer si programare. Majoritatea dintre ele vin la pachet si cu o telecomanda, astfel setarile se fac destul de usor si purificatorul poate fi programat pentru a porni sau a se opri la un moment setat de tine. Sincer, nici nu cred ca ai nevoie de mai mult. De regula, functiile speciale sunt doar de a atrage clumparatori, iar utilizarea lor in viata de zi cu zi se lasa asteptata pentru ca realizam de cele mai multe ori ca nici nu le folosim. De aceea cred ca simplu e cuvantul de baza de care trebuie sa tinem cont atunci cand facem alegerea finala.
Filtrele de regula sunt cele care aduc plus valoare unui aparat. De tinut cont ca majoritatea purificatoarelor de pe piata au in componenta mai multe tipuri de filtre menite sa opreasca pana la 99% din particulele poluante, virusi, microbi sau mirosuri neplacute. Astfel avem mai multe tipuri de purificatoare:
- Purificatoarele cu filtru HEPA – retin pana la 99,7% din particulele de peset 0,3 microni. Consumul de energie este mai scazut, iar unele modele pot avea in componenta si lampa UV pentru neutralizarea eficienta a bacteriilor.
- Purificatoare cu Ionizare – presupune un filtru sub tensiune ridicata care atrage catre el 99% dintre bacterii si particulele de praf. Ingenios si simplu in acelasi timp.
- Purificatoare cu Umidificare – acestea sunt recomandate in mod special locuintelor unde umiditatea este mai scazuta pentru ca acest purificator poate sa aduca pe langa un aer curat si o umiditate normala in locuinta. Particulele de praf si bacteriile sunt atrase catre o perdea de apa menita sa le retina. Un astfel de aparat este indicat daca suferi de viroze respiratorii, de tuse seaca sau raceala.
Care sunt aparatele de purificare a aerului pe care le recomandam
Pentru ca titlul articolului este legat de cel mai bun purificator de aer o sa va prezentam un top al recomandarilor noastre care are la baza statisticile de vanzari si recomandariile a sute de utilizatori.
1. Purificator de aer Xiaomi Mi Air Purifier 3H
- filtru HEPA care opreste 99,7% din particule si bacterii
- este SMART (poate fi programat prin telefon)
- debit de aer 260 m3
- zgomot redus de doar 33 dB
- PRET CORECT!
.
2. Purificator de aer Clean Air Optima CA506
- 5 sisteme de filtrare: HEPA, carbune activ, catalitic, lampa UV si ionizare
- debit de aer 220 m3/ora
- display digital si 5 moduri de operare
- indicator schimbare filtru + timer oprire
- nivel redus de zgomot si consum mic de energie
.
3. Combi 2-in-1 purificator si umidificator PHILIPS AC2729/50 Series 2000i
- functie dubla: purificator + umidificator
- Indeparteaza 99,97 % din particulele de pana la 0,003 microni
- Filtru HEPA Nano Protect
- Afisaj digital
- nivel foarte redus de zgomot: doar 20,5 dB
.
4. Purificator de aer AlecoAir P40 SMART, Wi-Fi
- SMART Wi-Fi (control de pe telefon)
- Filtru HEPA + Carbon activ
- Tehnologie UV + Ionizare
- PRET REDUS
.
5. Purificator Rowenta Intense Pure Air PU4020F1
- patru niveluri de filtrare (HEPA + Carbon)
- mod special pentru noapte (doar 22 dB)
- timer + panou comanda digital
- nivel foarte redus de zgomot
.
6. Purificator de aer Clean Air Optima CA267
- Filtru electrostatic
- Plasma + Ionizare
- Lampa de veghe
- Consum foarte mic de energie
- PRET FOARTE MIC!
.
7. Purificator aer SHARP Plasmacluster KC-A40EUB
- 7000 ioni plasmacluster/cm3
- elimina 99,8% bacterii, virusi si acarieni
- inhiba dezvoltarea mucegaiului
- afisaj digital
- filtru umidificare
.