Când vrei să profiți de timpul petrecut afară, indiferent dacă gradele indică temperaturi mai scăzute, trebuie să îți creezi un cadru în care să te simți confortabil. Dacă ai o afacere în domeniul horeca sau pur și simplu dorești să îți amenajezi terasa, un încălzitor reprezintă o soluție inedită pentru a te putea bucura de momentele de afară, fără să ții cont de sezon. Aceste încălzitoare sunt perfecte pentru orice spațiu exterior, deoarece își fac treaba foarte bine, astfel încât oricine să se simtă confortabil afară.
Pe piață există numeroase modele, iar dacă până acum nu a mai trebuit să alegi un astfel de produs, decizia poate fi una destul de complicată. Pentru a te ajuta în acest sens, ți-am pregătit câteva informații utile în baza cărora vei reuși să iei cea mai potrivită decizie.
Cum alegi cel mai bun încălzitor pentru terasă – Ghidul achiziției ideale
Tipul de alimentare
în funcție de nevoile pe care le ai, poți alege între un încălzitor care să funcționeze pe bază de gaz natural, gaz propan, electric, lemn sau infraroșu.
Încălzitor de terasă cu gaz propan: marele avantaj al acestui model este faptul că se încălzește foarte repede și nu necesită un ajutor de specialitate pentru a putea fi instalat. Chiar dacă au un preț mai ridicat față de alte modele, acest încălzitor este simplu de folosit și își face treaba foarte bine. Un alt lucru pe care trebuie să îl știi, este faptul că gazul propan are un preț mai ridicat față de cel natural.
Încălzitor de terasă cu gaz natural: pentru acest gen de încălzitoare, ai nevoie de cineva din domeniu care să te ajute cu instalarea, deoarece trebuie legate la rețeaua de gaz. Chiar dacă sunt mai costisitoare ca investiție inițială, pe termen lung, nu vei avea cheltuieli atât de mari.
Încălzitor de terasă electric: acestea se utilizează foarte ușor, prin conectarea cablului la priză. Un dezavantaj în cazul acestor modele este faptul că va trebui să le poziționezi în apropierea prizelor și, de asemenea, consumă mai mult. Avantajul este faptul că acest încălzitor se poate utiliza și în interior.
Încălzitor de terasă cu lemne: aceste modele creează o ambianță foarte plăcută, însă vei avea mai mult de muncă la întreținerea focului. Un minus ar fi faptul că trebuie să te asiguri că vei avea întotdeauna lemne, care să fie tăiate le dimensiuni potrivite. Pe de cealaltă parte, are un preț de achiziție relativ mic și este destul de ușor de utilizat.
Încălzitor de terasă cu infraroșu: este un model de încălzitor care se găsește mai greu, însă sunt foarte eficiente. Se montează pe perete sau pe tavan, iar acestea nu încălzesc încăperea efectiv, ci obiectele care se află în apropiere.
Design
Dacă îți dorești să conturezi un spațiu armonios, atunci cel mai probabil te va interesa și modul în care se prezintă aceste încălzitoare.
Încălzitor de terasă pentru podea: se regăsesc de obicei sub forma încălzitoarelor pe gaz. Sunt destul de lungi din punct de vedere al înălțimii, subțiri și reușesc să încălzească o suprafață destul de mare
Încălzitor de terasă pentru perete: pentru a economisi spațiu, poți alege varianta încălzitoarelor pentru perete. Pentru a te asigura că vei alege cea mai bună variantă, alege un model mai eficient, care va reuși să acopere o rază mai mare.
Încălzitor de terasă de masă: dacă spațiul nu îți permite să amplasezi un încălzitor de dimensiuni prea mari, poți opta pentru unul care se așază pe masă, însă acest lucru va însemna că nu va putea încălzi foarte eficient, datorită mărimii.
Puterea de încălzire
Aici trebuie să știi suprafața unde urmează să așezi încălzitorul. Dacă dispui de o terasă până în 16 mp, atunci un model care funcționează cu o putere de 2000 de W este suficient.
Dacă îți propui să achiziționezi astfel de încălzitoare pentru horeca, atunci vei avea nevoie de o putere mai mare, de peste 10 000 W, care reușesc să încălzească pe o suprafață de până la 80 mp.
Accesorii
Temperatura, alege un model a cărui înălțime se poate ajusta. Din punct de vedere al siguranței, este important că încălzitorul să aibă o protecție în fața flacărei. Dacă dispui de telecomandă, vei putea porni sau stinge încălzitorul fără să fii în apropierea acestuia.
Top cele mai bune încălzitoare pentru terase
1. Pachet promo: Încalzitor terasă Veito Blade S 2,5kW
fibră Carbon, Aluminiu, Telecomandă, 4 Trepte, Afisaj LED, IP55, Negru + Stand pentru încălzitoare și panouri radiante Veito, telescopic, reglabil 110-180cm: cu un design premium, acest încălzitor cu fibră de carbon este potrivit atât pentru spațiul din interior, cât și pentru cel exterior. Are 4 trepte de putre și o suprafață de încălzire de 25 mp.
2. Încălzitor de terasă pe GPL, model BRASILIA MI
putere calorică 13kW, INOX, CALORE: un model de încălzitor ușor de montat, cu o înălțime de 2,24 de m și care reușește să acopere o suprafață de 9-12 mp în exterior. Funcționează pe bază de butelii cu butan, propan sau GPL și este potrivit și pentru spații interioare, precum corturi.
3. Șemineu, Vatră de foc, 55×55 cm
pentru terasă, grădină, suport de lemne, EGO-100: acest încălzitor nu numai că reușește să ofere căldură, dar creează o atmosferă plăcută prin designul inedit. Are o înălțime de 55 cm, un diametru al bolului de 55 cm, ceea ce îl face un încălzitor perfect pentru o curte mai intimă.
4. Încălzitor Aktobis Germany
suspendat infraroșu cu telecomandă, 3 poziții de încălzire, 2000 W, terasă, grădină, spații comerciale, dacă vrei să te bucuri de zilele petrecute afară chiar și în sezonul rece, acest încălzitor care se atașează de tavan, este o variantă ideală. Are un consum maxim de energie de 2000W și două trepte de încălzire, în funcție de cât de multă căldură îți dorești în spațiul unde este instalat.
5. Panou radiant VEITO AERO S 2500W
fibră de carbon – randament 99.9%: acest model de încălzitor funcționează în baza celor mai noi tehnologii cu fibră de carbon. Dacă nu dispui de mult spațiu, aceste încălzitoare sunt o variantă foarte bună, deoarece au un design compact. Sunt potrivite atât pentru spațiul din exterior, cât și pentru cel de interior.
.
Eu am folosit acest model de încălzitor electric INFRAROȘU (lampă aurita) de 2000W pentru terasă si gradină; este produs produs la firma Caldor. Din ce am inteles aparatul este produs in Romania iar lampile folosite sunt din Germania. Pana acum a rezistat bine la ploaie si umezeala, este folosit afara in foisor/terasa dar nu a stat in ploaie evident.