Una dintre cele mai mari pasiuni și plăceri ale românilor, tradiție din moși strămoși învățată încă din copilărie, este obținerea țuicii. Totul pornește din grădina bogată cu pruni, care toamna oferă roade, iar după ce sunt culese cu atenție, urmează acest proces bine cunoscut de obținere a faimoasei noastre licori alcoolice. Cazanul de țuică este principala piesă din tot acest demers, iar la fel ca orice alt obiect din viața noastră, acesta a evoluat și el odată cu trecerea anilor.

Dacă mai demult, bunicii noștri aveau un cazan, ai spune, aproape improvizat, confecționat din lemn și metal, acum, cele mai bune cazane de țuică sunt considerate a fi cele din metal, în special, cupru. Așadar, dacă ai și tu o livadă bogată și an de an te bucuri de acest proces, te invităm în continuare să descoperi cum poți să alegi cel mai bun cazan de țuică astfel încât să obții cele mai bune rezultate.

 

Ghid de achiziție pentru cel mai bun cazan de țuică

 

Din dorința de a obține cea mai savuroasă țuică, pe lângă fructul cultivat, oamenii s-au preocupat și de cazanele prin intermediul cărora se petrece tot acest proces de obținere a băuturii. Astfel, în ultimii ani s-au efectuat diverse studii axate pe termoconductibilitate care indică faptul că cazan de tuica romaniametalul care deține cele mai bune proprietăți de acest gen după argint, este cuprul. Dacă vrei să achiziționezi și tu un cazan de țuică, te invităm să ții cont de următoarele sfaturi:

Alege tipul de cazan de țuică potrivit – cazanele pot fi stabile sau basculante.

Primele, cele stabile, se recomandă în cazul obținerii unor cantități mai mari de țuică, de la aproximativ 100 de l în sus. Este recomandat atât pentru uz casnic, cât și industrial. Cazanul de țuică basculat este ceva mai practic, fiind mult mai ușor de umplut și de golit, însă acesta se pretează producțiilor mici și medii.

Atenție la materialul din care este confecționat

Iți spuneam și mai sus că cea mai bună alegere ca material pentru cazanul de țuică, este cuprul. Este un foarte bun conductor termic și oferă o băutură pură, cu o savoare deosebită. Totuși, există și variante din inox care pot fi tentante cu un preț mai mic, însă care aduc riscul de afumare a băuturii și astfel, de distorsionare a gustului așteptat.

Încălzirea poate face diferența

Există două metode care pot fi utilizate la încălzirea cazanelor de țuică: cea tradițională, cu lemne, sau cazanele moderne care utilizează gaze. Bineînțeles că prima variantă este mai des regăsită la noi în țară, însă încălzirea pe gaze este de preferat, deoarece asigură un proces de distilare mult mai bine controlat și mai curat.

Optează pentru volumul potrivitcazane de tuica la fabrica

Este de la sine înțeles că aceste cazane de țuică vin în întâmpinarea diferitelor nevoi ale producătorilor. Astfel, dacă ai nevoie de un cazan pentru a produce țuica rezultată din fructul a câtorva pomi din propria grădină, vei avea nevoie de un volum mic pentru cazan, de maxim 100 l, însă dacă vrei să produci țuică în cantități mai mari, optează pentru cazane mai voluminoase.

Acum că ai aflat tot ce trebuie să știi despre identificarea celui mai bun cazan de țuică, este timpul să faci cea mai potrivită alegere pentru tine. În acest sens, mai jos venim în ajutorul tău cu cele mai bune recomandări de cazane de țuică.

 

Top 5 cele mai bune cazane de țuică

 

1. Cazan Țuică 60 Litri Basculant cu Amestecător

cazan tuica 60 litri basculant cu amestecator43acest cazan este perfect pentru mica producție casnică oferită de propria ta grădină. Este basculant, ceea ce înseamnă că va fi foarte ușor de gestionat la umplere și golire, are încălzire tradițională pe lemne și, cel mai important, este confecționat din cupru electrolit de mare puritate. Beneficiază și de un sistem de răcire potrivit, fabricat din tablă galvanizată, cu o țeavă din cupru în formă de spirală.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

2. Cazan Țuică 120 Litri Bosna, Focar + Răcitor Inox, Amestecător

cazan tuica 120 litri bosna focar racitor inox amestecator1479un cazan care poate fi folosit și pentru uz casnic, cu o producție mai generoasă, dar și pentru uz profesional. Are volum de 120 l, este confecționat din cupru și ca tip, acest cazan este stabil. Dispune de un sistem de fixare în 3 puncte, de termometru pe capac pentru a monitoriza temperatura și sistem de golire vană cu robinet.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

3. Cazan Țuică 150 Litri Profesional, Focar + Racitor Inox

cazantuica1având o capacitate medie, acest cazan este destinat uzului profesional, însă dacă ai o recoltă bogată, îl poți alege și pentru producția proprie. Este un cazan stabil, cu sistem de fixare în 3 puncte, confecționat din cupru, ceea ce înseamnă din start un gust extraordinar pentru țuica produsă.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Cazan Țuică 160 Litri Exclusive 5mm + Amestecător Electric

cazan tuica 160 litri exclusive 5mm amestecator electric1085acest cazan este destinat producțiilor mari de țuică, având un volum de 160 l. În cazul acestui produs, încălzirea poate fi efectuată cu combustibil solid sau cu arzător conectat la rezervor casnic de gaz metan/butan. Toate piesele cazanului care ajung în contact cu băutura distilată sunt confecționate exclusiv din cupru, asigurând o savoare deosebită a țuicii.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Cazan Țuică 350 Litri Exclusive 5mm + Amestecător Electric

cazan tuica 350 litri exclusive 5mm amestecator electric603un cazan destinat exclusiv producțiilor mari de țuică, fie ele casnice sau industriale. Este confecționat din cupru, vine cu amestecător electric și un termometru pentru monitorizarea temperaturii interioare. La fel ca cel anterior, încălzirea poate fi efectuată cu combustibil solit, sau prin conectare la rezervor casnic de gaz metan/butan. Raport calitate-preț, este o alegere ideală.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

.