Chiar dacă din anumite puncte de vedere mediul rural nu este atât de dezvoltat precum mediul urban, pe piață au apărut diverse soluții care să răspundă cu succes nevoilor pe care le au oamenii în propriile locuințe. Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă oamenii care locuiesc la sat este apa caldă curentă. În cazul în care nu există posibilitatea instalării unei centrale termice sau a unui boiler electric, cea mai bună variantă este boilerul pe lemne.

Acesta funcționează pe baza arderii lemnelor care vin înăuntru și este extrem de util într-o locuință de la țară deoarece încălzește destul de repede. Pe piață au apărut numeroase modele, iar atunci când vine vorba de achiziționarea unui boiler pe lemne, trebuie să cunoști câteva informații care te vor ajuta să alegi cea mai potrivită variantă. În continuare, ți-am pregătit un ghid în care vei găsi câteva puncte de reper pentru a alege cel mai bun model.

Cum alegi cel mai bun boiler pe lemne – Ghidul achiziției ideale

Înainte de toate, îți va fi util să înțelegi modul în care funcționează un astfel de boiler, pe lemne. Ca structură, acesta este compus dintr-un spațiu în care ard lemnele și un cazan, în cadrul căruia este poziționată și țeava de evacuare a gazelor care se produc și care trebuie să fie evacuate.

Un boiler pe lemne ar trebui să funcționeze la o capacitate care să îți permită să încălzești apa în fiecare încăpere unde există o sursă. Modul în care acesta funcționează nu depinde doar de calitatea acestuia, ci și de lemnele pe care le vei folosi. Ține cont că față de un model electric, aici tu va trebui să te ocupi să îl alimentezi și să îl întreții pentru a avea parte de apă caldă curentă.boiler pe lemne

Tipuri de boilere pe lemne

Există 3 mari categorii din care poți alege varianta care se potrivește cel mai bine pentru locuința ta, în funcție de nevoi.

Boiler pe lemne simplu: în cazul acestui model, te vei bucura și de cel mai mic preț. Este cea mai de bază variantă, iar singurul mod prin care funcționează este prin alimentarea cu lemne.

Boiler pe lemne și electric: o opțiune ușor mai avansată, deoarece pe lângă lemne, mai poți folosi și electricitatea pentru a încălzi apa curentă. Este o variantă ideală deoarece nu va trebui să bagi lemne pe foc încontinuu, asta pentru că îl poți lăsa să funcționeze și electric. Astfel, poți să alternezi variantele în funcție de cum este mai convenabil pentru tine.

Boiler pe lemne cu serpentină: această serpentină are rolul de a încălzi apa curentă de la sursă, care nu provine neapărat de la lemne. În acest caz, te poți folosi, de exemplu, de panouri solare sau de o centrală termică. În acest fel vei reuși să economisești din punct de vedere al energiei consumate.

Volumul

Pentru a lua cea mai bună decizie, trebuie să te gândești din start la numărul membrilor din familie. În funcție de acest număr, dacă acesta e mai mare, va trebui să optezi și pentru un volum mai mare. Ca să îți dai seama, îți vom oferi și un exemplu. Pentru o familie formată din doi adulți, este necesar un boiler care are o capacitate de 80 de l, care este și cea mai mică variantă. Pentru fiecare copil, este necesară adăugarea a minim 20 de l.

Dacă nu ai o familie numeroasă, nu trebuie să alegi cel mai mare volum, deoarece asta va însemna și o cantitate semnificativă de lemne, pe care va trebui să le folosești pentru încălzire. Trebuie să te mai uiți și la indicațiile producătorilor, mai exact la timpul necesar pentru ca apa să atingă temperatura maximă. Chiar dacă la instrucțiuni vei găsi un anumit timp, ține cont că aici intervin anumiți factori care pot face ca acest proces să dureze mai mult, precum calitatea lemnelor.

Fiecare boiler pe lemne ar trebui să aibă un termometru incorporat care să te ajute să vezi temperatura la care a ajuns apa. Un alt lucru care te-ar putea ajuta ar fi un termostat reglabil, prin care să ai mai mult control asupra boilerului.

Măsuri de protecție

Deoarece vorbim despre o ardere pe lemne, trebuie să ai mare grijă atunci când îl folosești pentru a evita anumite incidente.boiler incalzire pe lemne

Supapa de siguranță este un element important deoarece controlează presiunea din cazan, astfel încât să nu se producă o explozie. La achiziție, vei avea și un manual tehnic care îți va indica presiunea maximă la care poate ajunge. În funcție de model, această presiune poate ajunge până la 3 bari, însă anumite modele pot ajunge chiar și până la 6 bari.

Protecția anti-corozivă va ajuta boilerul pentru a nu forma în interior diverse depuneri de minerale care pot crea în timp rugină. Un alt plus ar fi un strat de email, pentru o protecție și mai bună.

Materialul boilerului pe lemne poate fi din oțel sau inox. Dacă îți dorești rezistență în timp, atunci ar fi bine să optezi pentru inox. Chiar dacă este o opțiune mai scumpă, pe termen lung, te vei bucura de mai multă calitate.

 

Top cele mai bune boilere pe lemne

 

1. Ansamblu boiler pe lemn cu focar ușă fontă FM

boiler1materialul rezistent din care este confecționat acest model îți asigură o durabilitate foarte bună. Presiunea la care funcționează este de maxim 3 bari, iar instalarea trebuie realizată de persoane specializate. 120 l

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

2. Boiler pe lemne Fornello din oțel

boiler pe lemne fornello din otel cu focar din tab 1079 1 1619112016cu focar din tablă 90 litri: cu un preț mai accesibil, acest model este confecționat din oțel, iar presiunea de funcționare este de maxim 3 bari. Temperatura maximă a apei poate atinge 65 de grade, iar volumul boilerului este de 90 de litri.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Boiler din inox pe lemne cu focar FM 90 litri

boiler3acest boiler este realizat din inox, cu o grosime de 2 mm și funcționează la o presiune maximă de 6 bari. Are un volum relativ mare, de 90 litri, iar temperatura maximă pe care o poate atinge apa este de 65 de grade.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

4. Boiler pe lemne Miklos Steel

boiler4cu focar din tablă  de otel – 120 litri: funcționează pe baza ardeii combustibilului solid; lemne de foc, brichete de cărbune cu scopuri industriale, cărbune brun și cărbune light pentru scopuri neindustriale și lignit sorta. Are o presiune de maxim 3 bari și un volum de 90 litri.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

5. Boiler de pardoseală Ariston SLE 80

boiler5cu funcționare mixtă lemne-electric, rezistență 1200 W, 80 litri, termostat, rezervor izolat termic și emailat: dacă îți doreai un boiler la cel mai bun preț, dar care să îți ofere cea mai bună calitate, atunci acest model este o variantă ideală. Unul dintre cele mai mari avantaje este faptul că funcționează atât pe lemne, cât și electric.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

.