Pentru fiecare om în parte, casa reprezintă mai mult decât o simplă construcție, este o investiție în starea de bine a familiei, o investiție pe termen lung pe care îți dorești să o ridici cât mai calitativ posibil, pentru a-ți asigura confort și siguranță. Una dintre cele mai importante decizii în acest sens o reprezintă materialele alese pentru ridicarea casei. În zilele noastre, există numeroase astfel de opțiuni, unele mai ofertante decât celelalte. Pentru a face cea mai bună alegere, trebuie să te informezi cât mai bine și să ai în vedere cele mai bune opțiuni pentru tine, în raport calitate-preț.
BCA-ul este un material de construcție foarte popular, și pe bună dreptate, căci aduce o serie de avantaje notabile în construcția casei. Betonul celular autoclavizat este un material cu structură poroasă, fiind obținut din elemente naturale precum ciment, var, nisip și apă. Configurația acestuia presupune închiderea aerului în milioane de pori minusculi distribuiți uniform, motiv pentru care este și cel mai ușor material de construcții.
Ghid de achiziție în alegerea celui mai bun BCA pentru construcții
BCA-ul vine cu o performanță structurală și cu proprietăți tehnice superioare, astfel reprezintă alegerea cea mai bună ca material de construcție pentru o casă. Este economic, un bun izolator termic, fiind folosit atât pentru construcții exterioare, cât și interioare. Totuși, pentru a face cea mai bună alegere, trebuie să cunoști câteva informații cheie despre BCA, pe care ți le vom dezvălui în continuarea articolului.
Tipuri de BCA
Există două tipuri de BCA, realizate prin două tehnologii distincte, diferențele între ele constând în proporția liantului var și ciment, și utilajul de bază folosit pentru tăierea produsului.
Faptul că vei găsi numeroși producători de BCA, nu înseamnă că există și alte diferențe decât cele de mai sus între produsele lor. O altă distincție este cea legată de dimensiuni, care indică destinația de utilizare, pentru interior sau exterior.
Caracteristici BCA
Așa cum ți-am mai spus, BCA-ul se folosește în executarea pereților exteriori, dar și interiori, la orice tip de construcție civilă sau industrială. Printre cele mai importante caracteristici se numără:
✓ Rezistența la compresiune, de 3,2 N/mm2
✓ Stabilitate dimensională
✓ Aderență crescută
✓ Conductivitate termică optimă, de 0,125 W/mk
✓ Reacție optimă la foc, clasa A1
✓ Rezistență sporită la îngheț-dezgheț
BCA-ul reprezintă cel mai utilizat material de construcție, deoarece are proprietăți foarte bune la un preț extrem de accesibil și avantajos.
Avantaje BCA
Datorită caracteristicilor sale enumerate mai sus, BCA-ul vine cu o serie de avantaje demne de luat în considerare:
Este un material optim în cazul unui incendiu, rezistă peste 4 ore la temperaturi ridicate. În plus, nu emană nici fum, nici gaze toxice la ardere
Prezintă o rezistență crescută la infiltrațiile cu apă, nu permite dezvoltarea mucegaiului și a igrasiei
Are o greutate volumetrică mică, este foarte ușor de lucrat cu acest material fără a fi necesare utilaje suplimentare
Este foarte rezistent la compresiune, încovoiere și întindere
Este un material care oferă o izolare termică crescută, datorită aerului care este capturat în milioanele de pori minusculi care compun BCA-ul. Mai mult, oferă un confort termic optim, consum mic de energie și costuri reduse de întreținere.
Fiind un material ușor, cu blocuri de dimensiuni relativ mari, construcția se finalizează mai rapid
În cazul unei demolări, BCA-ul poate fi dărâmat cu o mai mare ușurință
Reprezintă un material ecologic ce poate fi reciclat în proporție de 100% și nu necesită placare suplimentară cu polistiren, fiind el singuri un izolator termic foarte bun
Material rezistent la activități seismice sau inundații
Dezavantaje BCA
La fel ca orice alt material, și BCA-ul are o serie de dezavantaje, sau, mai bine spus, câteva criterii de precauție pe care trebuie să le asiguri pentru a te bucura de o construcție bine realizată, durabilă în timp:
Aplicarea mortarului special pentru BCA trebuie realizată în condiții de temperatură și umiditate optime
BCA-ul trebuie ferit bine de umezeală înainte de a fi utilizat, căci apa poate pătrunde în straturile superficiale și se evaporă greu, afectând calitățile termoizolatorii
Structura casei necesită stâlpi de beton pentru ca BCA-ul să ofere o rezistență eficientă a construcției
Acum că știi toate aceste informații despre BCA, casa visurilor tale este pregătită să prindă contur. În continuare, îți oferim și câteva variante concrete de cel mai bun BCA pentru construcții.
Top 5 cel mai bun BCA pentru construcții
1. BCA Celco Standard 625 x 250 x 240 mm
Acest produs este obținut dintr-un nisip silicios de râu, iar ca liant este ciment Portland, var ars măcinat, ghips și promotor de expandare, pasta de aluminiu. Are dimensiuni de 625 x 250 x 240 mm, conductivitate termică de 0,1 + 0,01 W/mk și rezistență la compresiune de 2,5 N/mm2. Densitatea aparentă în stare uscată este de 400 +- 30 kg/m3 și reacție la foc Euroclasa A1.
Vezi detalii si pret
2. BCA Prefab 620 x 100 x 240 mm
Acest produs este de dimensiuni medii, de 620 x 100 x 240 mm, iar un palet conține 110 bucăți. Rezistența la compresiune este de 2,5 N/mm2, densitatea de 450 +- 50 kg/m3 și conductivitatea termică este de 0,11 – 0,13 W/mK. Reacția la foc se încadrează în Euroclasa A1.
Vezi detalii si pret
3. BCA Ytong Interio 600 x 100 x 200 mm
Produs de brandul calitativ Ytong, acest BCA are dimensiuni de 600 x 100 x 200 mm, rezistența la compresiune 3N/mm, densitate de 500 +- 50 kg/m3, conductivitate termică de 0,11 W/mK și reacție la foc încadrată în Euroclasa A1. Promite o construcție rapidă, facilă și rezistență pentru viitoarea ta casă.
Vezi detalii si pret
4. BCA Celco Standard 625 x 200 x 240 mm
Acest BCA este unul standard, însă de o calitate ridicată, la un preț avantajos. Are dimensiuni de 625 x 200 x 240 mm, conductivitate termică de 0,1 +- 0,01 W/mK, rezistență la compresiune de 2,5 N/mm2 și densitate aparentă în stare uscată de 400 +- 30 kg/ m3. Ca reacție la foc, se încadrează în Euroclasa A1.
Vezi detalii si pret
5. BCA Ytong Interio 600 x 200 x 200 mm
Un alt produs BCA extrem de calitativ, potrivit construcțiilor exterioare, cât și interioare. Acesta are dimensiuni de 500 x 200 x 200 mm, rezistență la compresiune de 3N/mm, o densitate de 500 +- 50 kg/m3 și conductivitate termică de 0,11 W/mK. De asemenea, reacția la foc se încadrează în Euroclasa A1.
Vezi detalii si pret
.