Cu siguranta ca achizitia unui aparat de aer conditionat poate fi un proces destul de lung si cu multe intrebari ce necesita raspunsuri pe care de obicei nu le gasim in descrierile aparatelor de aer conditionat, dar nici la consultantii din magazinele offline. Principalul motiv este dat de varietatea produselor comercializate si de multitudinea de companii ce comercializeaza aparate de aer conditionat in Romania la ora actuala. De aceea, echipa SmartReview.ro va invita sa cititi un articol complet ce explica pe intelesul tuturor cum poti sa alegi cel mai bun aer conditionat in 2023. Pe scurt, un articol cu informatiile necesare oricarei persoane ce doreste sa achizitioneze un astfel de produs indiferent de scopul achizitiei, fie ca vorbim de un aer conditionat pentru o garsoniera, o casa de 150 mp sau un birou.
Primul pas
Multi dintre noi punem in prim plan bugetul disponibil. Setam o limita si apoi incepem cautarile. Ne alegem cateva brand-uri preferate, apoi cateva modele, citim recenziile de pe paginile dedicate din magazine ori de pe forum-uri si apoi ajungem la 2-3 modele din care trebuie sa alegem unul. In mare am putea spune ca nu e nimic gresit, insa noi credem ca atunci cand detii mai multe informatii esti in masura sa faci alegerea corecta. De aceea credem ca la inceput trebuie sa na gandim daca vrem sa facem o investitie pe termen lung (una care sa ne aduca beneficii precum facturi mai mici la energie sau fiabilitate in timp) ori vrem sa cumparam un produs care sa combine cateva caracteristici esentiale, printre care si un pret mai mic. Odata stabilit acest aspect putem sa trecem la pasul urmator.
Recomandari
Inainte de a trece mai departe o sa va fac si cateva recomandari de aere conditionate din 2023 pentru a avea o idee despre ce anume ar trebui sa aveti in vedere atunci cand veti face achizitia finala.
Aparat de aer conditionat TESLA, 12000 BTU
- capacitate 12.000 BTU Inverter (kit instalare inclus)
- clasa energetica A++
- filtru antibacterian + Vitamina C + anti-mucegai
- nivel de zgomot: doar 28 dB
- putere incalzire pana la -15 grade
.
Acest model de la TESLA se numara printre cele mai apreciate din oferta site-urilor online de specialitate cu zeci de review-uri pozitive. Clientii au apreciat in principal usurinta de utilizare, fiabilitatea, racirea rapida, consumul mic de energei dar si nivelul scazut de zgomot.
.
Aer conditionat Gree Bora A2 Golden R32 GWH12AAB-K6DNA2A
- tehnologia G10 Inverter cu racitor R32 ECO
- filtru Catechin (elimina mirosurile si alergenii)
- clasa energetica A++
- tehnologie Wi-Fi integrata
.
Un model de aer conditionat din gama celor de la GREE (lider mondial) prezentat drept unul dintre cele mai bune modele ca raport calitate/pret. Se remarca prin eficienta, simplitate, functii speciale cu adevarat folositoare si nivel redus de zgomot.
Aparat de aer conditionat Star-Light ACT12-WIFI
- control Wi-Fi
- clasa energetica A++
- nivel redus de zgomot: 23 dB
- coeficient randament racire: 6.1
- functie follow me
.
Acest model este produs pentru eMAG sub brand-ulr Star-Light (marca proprie a eMAG) si se numara printre cele mai apreciate modele din categoria sa cu o sumedenie de review-uri pozitive. Tinand cont ca este o marca proprie eMAG avem o garantie in plus a calitatii.
Aer conditionat Daikin FTXB50C-RXB50C Inverter 18000 BTU
- capacitate 18.000 BTU Inverter
- filtru Fotocatalitic
- programator 24 ore
- clasa energetica A+
- mod confort
.
Cel mai bine vandut model de 18.000 BTU din Romania produs de Daikin in 2018. Probabil ca acest lucru spune destul de multe. Un model destul de simplu, dar foarte fiabil si cel mai important la un pret accesibil.
Aer conditionat Vivax ACP-18CH50AEVI BLACK MIRROR V-Design
- capacitate 18.000 BTU Inverter
- tehnologie Wi-Fi integrata
- clasa energetica A++
- ionizator } 3D airflow
- filtru Bio anti-praf
.
Din punctul nostru de vedere acesta este cel mai complex model pe care il puteti achizitiona la un pret rezonabil din toate punctele de vedere. Dispune de cele mai noi tehnologii si are un design modern, futurist pe care multi il vor aprecia.
Caracteristicile esentiale ale unui aparat de aer conditionat in 2022
In fiecare an apar noi modele cu noi tehnologii implementate si astfel ajungem sa privim cu ochi sceptici vechile modele, desi poate acelea reprezinta intr-un mod mult mai ok ceea cene dorim noi de la un astfel de aparat. Trebuie sa trasam o serie de caracteristici esentiale pe care viitorul nostru model de aer conditionat trebuie sa le detina ca mai apoi sa stabilim ce modele corespund cu criteriile noastre de selectie, sa verificam preturile si intr-un final sa facem alegerea potrivita. Dar mai intai de toate haideti sa intelegem pas cu pas caracteristicile si tehnologiile de care dispun aparatele de aer conditionat.
1. Capacitatea BTU
Este fara doar si poate primul lucru pe care un client ar trebui sa-l cunoasca. Capacitatea BTU vine de la British Thermal Units/hour si in traducere libera reprezinta capacitatea de racire sau de incalzire pe care un model de aer conditionat o are. Acest lucru se echivaleaza la noi cu Kw (puterea calorica daca este sa ne raportam strict la capacitatea de incalzire sau pur si simplu putere daca vorbim de racire). Ca sa echivalam BTU in Kw trebuie sa impartim capacitatea BTU la 3412, astfel la un aparat de aer conditionat de 12.000 BTU rezulta o putere de 3,51 Kw. Acum, de aceasta putere depinde si suprafata pe care un aer conditionat o poate raci.
De obicei producatorii trec suprafata in metri cubi deoarece e mai aproape de adevar. Camerele, birourile sau casele pot avea inaltime diferita, unghiuri diferite, in consecinta ar fi incorect sa calculezi in metri patrati. De asemenea trebuie tinut cont si de alti factori de care multe persoane uita si pe care ne simtim datori sa ii mentionam:
- locatia – e important daca avem un birou la etajul 7 cu geamuri mari pozitionat sa bata soarele mai tot timpul spre el in comparatie cu o casa situata intr-o zona deluroasa si cu multa vegetatie si copaci in jurul ei. Este clar ca un anume model de aer coditionat poate face fata cu brio pentru casa dar nu si pentru birou.
- izolarea termica – una e sa ai un apartament intr-un bloc vechi neizolat termic si una e sa ai un apartament intr-un bloc nou construit din materiale izolatoare si izolat termic cu polistiren de calitate superioara.
- zona geografica – unele zone din tara sunt mai predispuse unor veri caniculare cu aer uscat, altele cu vant dar cu aer umed. Acest lucru trebuie luat in considerare pentru a alege modelul de aer conditionat corect pentru zona dvs.
- pozitionarea unitatii interioare – una e sa poti monta pe un hol intr-o casa/apartament decomandat de unde aerul rece sa poata patrunde si in celalalte incaperi, alta e sa montezi unitatea interioara in living si sa ai pretentii sa raceasca inclusiv bucataria si dormitorul.
2. Clasa energetica (eficienta)
Ca oricare alt aparat electrocasnic este de dorit ca si aerul conditionat sa consume cat mai putina energie. La final de luna acest lucru conteaza destul de mult. De aceea sfatuim vizitatorii site-ului nostru sa opteze de fiecare data pentru un model care sa detina o clasa buna pentru consumul de energie redus. Daca in cazul altor elctrocasnice cum ar fi combinele frigorifice sau masinile de spalat rufe producatorii s-au orientat de mai mult timp in a oferi clientilor produse cat mai eficiente din punct de vedere energetic, in cazul aparatelor de aer conditionat lucrurile s-au miscat mai greu si abia in urma cu 4-5 ani de zile au aparut legi care sa interzica comercializarea aparatelor de aer conditionat fara compresor inverter. Aceasta decizie a venit oarecum normal datorita consumului mare de energie ce era inregistrat in perioadele caniculare. Ganditi-va ca tehnologia inverter disponibila azi a scazut consumul de energie si cu 70% fata de modelele comercializate inainte de 2014. Astfel in ziua de azi avem foarte multe modele extrem de eficiente din punct de vedere energetic, iar mai nou au aparut si aparate de aer conditionat (e drept, mai scumpe) incadrate in clasa A+++ de energie ce utilizeaza tehnologii de ultima generatie. Alegerea unui astfel de aparat poate fi privita cu multe semne de intrebare datorita pretului mai mare, insa trebuie sa tineti cont de faptul ca investitia se poate amortiza in timp. De asemenea puteti lua in calcul asa cum procedeaza majoritatea clientilor un model de nivel mediu, care sa aibe atat un pret in raza bugetului disponibil cat si sa ofere eficienta energetica de tip clasa A+ sau A++.
3. Filtru aparatului de aer conditionat
Retineti faptul ca multa lume nu baga de seama filtrul aerului conditionat si noi credem ca acest lucru este o greseala foarte mare. De ce? Poate va intrebati. Ei bine, filtrul de aer este cel care ofera sanatate in stare pura. El este cel care filtreaza microbii, particulele de praf, virusii sau mirosurile neplacute. Totusi pe langa aceste caracteristici de baza unele modele de filtre (premium) pot avea incoporate si purificatoare de aer si pot purifica pana la 99% din aerul ce va intra in casa.
Alte modele pot fi catalitice, cu carbon activ, pot avea ioni de argint sau chiar plasma. Toate acestea sunt menite sa ofere locuintei si locatarilor un aer purificat si sanatos. De retinut si faptul ca unele modele premium pot avea si pana la 3-4 filtre incoporate. Ca de exemplu modelul de la Vivax Design prezentat mai sus dispune de urmatoarele filtre: Bio Filter, filtru de praf si filtru suplimentar Cold Catalyst. Combinatie intre ele ramane la alegerea producatorului, dar regula, orice filtru in plus inseamna un aer mai sanatos.
4. Functii speciale
Primele despre care o sa va spun sunt functiile AUTO. Acestea sunt cele mai comune si majoritatea modelelor noi le au. Dintre ele se remarca auto-diagnoza. Este functia prin care aparatul poate detecta o eroare (ca de exemplu E03) si poate efectua singur o resetare ca aceasta sa dispara. O alta este auto-curatarea. Este utila cand aparatul nu va mai fi utilizat o lunga perioada de timp (ca de exemplu toamna) sau chiar primavara cand va ganditi sa incalziti un pic aerul din incapere. Dezghetare automata. O alta functie prin care aparatul de aer conditionat ia decizii utile de unul singur. O functie extrem de utila daca planuiti sa utilizati si pe perioada rece de toamna sau iarna (cand temperaturile sunt de maxim -10 sau -15 grade afara). Depunerile de gheata pe unitatea exterioara nu vor reprezenta o problema odata activata aceasta functie.
Acum sa trecem la functiile cu adevarat impresionante. O prima astfel de functie este controlul Wi-Fi. Desi poate parea inca un moft va asigur ca este una dintre cele mai utile. Daca va intrebati de ce o sa va rog sa va imaginati cum ar fi ca intr-o zi caniculara sa va intoarceti de la locul de munca si sa deschideti o simpla aplicatie prin care sa controlati aerul conditionat de acasa ca sa-l porniti de la distanta si sa setati temperatura dorita iar in momentul cand pasiti in casa sa aveti deja o atmosfera reconfortanta? Ar fi ideal? pai atunci cautati un model de aer conditionat cu controler Wi-fi inclus (Vezi AICI lista completa de modele). Alte functii speciale pot fi dezvoltate de fiecare producator in parte. O sa dau cateva exemple. Cei de la GREE au dezvoltat Intelligent Eye – o functie prin care aparatul scaneaza incaperea pentru a detecta zona unde temperatura este mai ridicata si sa redirectioneze jetul de aer rece intr-acolo. Functia Sleep sau Night Mode cum o mai numesc unii producatori este extrem de importanta pentru cei care nu suporta zgomotele mai mari noaptea cat si ziua. Aceasta functie face ca aparatul de aer conditionat sa functioneze in parametrii optimi dar cu un nivel de zgomot mult mai redus. Functia de auto-detectie scurgere de freon este una extrem de importanta. Va poate salva o suma importanta de bani pentru ca daca aceasta detecteaza chiar si o mica scurgere de freon va opri aparatul si va va atentiona inainte ca pierderea de freon sa fie una prea mare. Functia Turbo este cea care face ca aerul rece sa fie transmis rapid in toata incaperea. Totusi ar trebui sa evitati contactul direct in aceste minute deoarece trecerea brusca de la o temperatura la alta va poate pune in pericol sanatatea. De obicei eu pornesc aceasta functie si plec din incapere timp de 5-10 minute, timp suficient ca ea sa-si faca treaba si sa raceasca rapid aerul.