Atunci când ai ales ca sistem de încălzire a unui spațiu soba sau centrala pe peleți, este important să te asiguri că vei achiziționa cei mai buni peleți. Dacă vrei ca sursa ta de încălzire să funcționeze eficient, să nu se blocheze sau să întâmpine probleme, trebuie să o alimentezi cu cele mai bune materiale. Având în vedere investiția pe care o faci într-o astfel de centrală, trebuie să știi că și peleții sunt la fel de importanți, mai ales dacă ți-ai propus să o ai pentru cât mai mult timp.

Acești peleți sunt un material solid, obținut prin procesare mecanică și care au la bază rumeguș, lemn și diverse plante care pot genera căldură. Fiind materiale provenite din natură, centralele pe peleți sunt astfel ecologice, prietenoase cu mediul înconjurător. Pe piață există deja o mulțime de producător care îți pun la dispoziție acest material pentru a-l achiziționa, însă ar trebui să cunoști și tu câteva informații înainte să iei o decizie, motiv pentru care îți venim în ajutor cu un ghid.

 

Cum alegi cei mai buni peleți – Ghidul achiziției ideale

 

Peleții sunt un material foarte eficient pentru încălzire și au numeroase avantaje. Dacă aduni banii investiți în peleți pe parcursul unui an, vei observa că suma este foarte avantajoasă în raport cu alte surse de încălzire. Fumul care se degajă este mai redus, iar cenușa care rezultă în urma arderii o poți întrebuința în altă parte. Nu în ultimul rând, un spațiu restrâns este suficient pentru a depozita peleții care îți vor ajunge pentru o perioadă bună de timp.

Clasificarea peleților

Inainte de toate, este important să știi că peleții se pot califica în 3 mari categorii.tipuri de peleti

 

Tipul de peleți: aici poți alege dintre două opțiuni, adică peleți realizați din materiale rășinoase (brad, molid, pin, tisa) și peleți realizați din foioase (stejar, fag, tei, salcâm, carpen). În cazul ultimei categorii, în alcătuire se mai găsește și lemn într-un procent scăzut, care are rolul de lega întreaga compoziție.

Dimensiunea: peleții se regăsesc într-o formă cilindrică, care au un diametru cuprins între 6 și 8 mm și o lungime între 5 și 45 mm. Fiind de dimensiuni atât de mici, de asta nici spațiul de depozitare nu trebuie să fie foarte mare. Ca să îți dai seama mai ușor, te poți gândi că pentru o tonă de peleți, ai nevoie de aproximativ 1,5 m³.

Clasa de calitate: aici, clasificarea se realizează în funcție de Standardul EN 14961-2, fiind standardul European de clasificare al acestui tip de material. Astfel, există 3 categorii:

  • Clasa de calitate A1, care se diferențiază prin faptul că produce foarte puțină cenușă și are cel mai înalt nivel de putere calorică.
  • Clasa de calitate A2, care este destinată mai mult în scop industrial, unde arderile sunt mai mari, rezultând astfel și o cantitate semnificativ mai mare de cenușă.
  • Clasa de calitate B, care are cea mai mare cantitate de cenușă.

Indiferent dacă vrei să achiziționezi o cantitate mai mare de peleți sau nu, este bine să descoperi cât mai multe aspecte ce țin de calitatea acestora. Pentru a verifica, tot ce trebuie să faci este să introduci peleți într-un vas cu apă, iar dacă aceștia ajung pe fundul vasului, înseamnă că sunt de calitate slabă. Dacă aceștia rămân la suprafață, înseamnă că sunt de o calitate bună.centrala peleti

O altă metodă prin care poți verifica calitatea este prin aruncarea acestora la o distanță relativ mică, de un metru sau doi. Dacă aceștia se sparg, înseamnă că densitatea lor este mică si astfel nu îți pot oferi o eficiență ridicată.

Ține minte că peleții de calitate au o ardere eficientă și nu produc multă cenușă. Atunci când deschizi un sac cu peleți, la o primă vedere vei putea trage câteva concluzii. Dacă în interior peleții sunt umpluți de praf, au lungime neuniformă și sunt așezați în mod aglomerat, înseamnă că nu vei avea parte de o achiziție prea bună. Poți să comanzi și online, însă având în vedere că vei cumpăra într-o cantitate mai mare, citește toate caracteristicile, uită-te la review-uri și asigură-te că vei lua cea mai bună decizie.

 

Top 5 cei mai buni peleți

 

1. Peleți rumeguș molid Schweighofer, 15 kg/sac

peleti1acest produs are o putere calorică de 4,8 kW/kg și o lungime mai mică de 40 mm. Este o alegere ideală atât pentru încălzirea spațiilor mai mici, dar și pentru a încălzi spații mari, comerciale sau industriale. Este obținut printr-un proces de presare din rumeguș de rășinoase, fără să fie tratați. Au un randament foarte bun și un preț avantajos.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Peleți Eco Peller ECO01 albi, fără cenușă, maxim 0.07%

peleti2dacă ți-ai propus să îți faci stocul la un preț profitabil, atunci acest produs este o alegere bună. Are o putere calorică de 5000 kc/kg, o umiditate de 8% și o cantitate de cenușă produsă de 0.07%. Acești peleți vin sub forma a 15 saci, de 15 kg, încadrați în calitatea 1.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Peleți Rumeguș Eco Pellet 2, fag, 15 kg/sac

peleti3acești peleți sunt realizați din fag, cu un diametru de 6 mm, o putere calorică de 5.50 kWh, iar procentul de cenușă este de 1%. Acești peleți sunt compatibili cu diferite surse de încălzire și nu conțin aditivi. Sunt de o calitate superioară, încadrată în clasa A1.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Sac 15 kg Peleți amestec fac și rășinoase ARSHOPZ

peleti4dacă erai în căutarea unui sac de dimensiuni mai mici de peleți, la un preț mai scăzut, atunci acest produs este o alegere foarte bună. Are un randament mare și nu produce multă cenușă.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Peleți Rășinoase+Fag, MIL PELET, 06mm

peleti5acești peleți se află într-o cantitate mai mare, de 1000 de kg. Au o putere calorică de 5000 kc/kg, un procent de umiditate de 8%, cenușă 1% și sunt compuși din 50% brad, 50% fag.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

.