Există numeroase aspecte importante în ceea ce privește o casă, dar mai ales, construcția ei. Printre acestea se numără desigur și o izolație corespunzătoare. Pentru a te bucura de ea și de tot confortul la care visezi pe termen lung, încă din momentul ridicării trebuie să ai grijă la diferite aspecte precum produsele alese, tehnicile aplicate, iar fără o documentare serioasă este mai dificil să reușești acest lucru.

O bună izolare îți asigură confort termic, păstrează liniștea în casă față de zgomotele exterioare și te ferește de o umiditate prea mare. Mai mult, o bună izolare înseamnă facturi mai mici la întreținere, așadar îți recomandăm să alegi din start cele mai bune materiale, precum vata bazaltică. Dacă nu știi mai nimic despre acest produs de izolare, îți povestim noi în continuare toate detaliile, iar ghidul nostru de achiziție te va ajuta să iei cea mai bună decizie pentru casa ta.

Cum alegi cea mai bună vată bazaltică – Ghid de Achiziție

 

Pentru izolarea unei case există trei mari categorii de produse dintre care poți alege: polistirenul, de care știi cu siguranță, vata de sticlă, ce reprezintă o variantă mai eco-friendly fiind fabricată din produse naturale, și, bineînțeles, vata bazaltică despre care vom discuta în continuare.

Caracteristici importante

Înainte de a discuta de performanța acestui produs izolator, hai să vedem din ce este compus. Vata minerală bazaltică este destul de asemănătoare cu cea din fibră de sticlă, însă aceasta este fabricată din roca bazaltică, fiind o rocă vulcanică, ce este amestecată cu cocs și calcar în obținerea produsului final. Roca este încălzită și topită la cuptor la temperaturi de 1500 de grade, până ajunge într-o stare lichidă. Aceasta se transformă în acest proces în fibre microscopice, căreia i se adaugă adezivi și se tratează cu substanțe împotriva umidității. Se așază apoi în straturi, în funcție de grosimea care se dorește a fi obținută și se finisează sub forma unor plăci, în dimensiuni prestabilite.

Așadar, atunci când vrei să alegi cea mai bună opțiune de izolare pentru casa ta, iată de ce îți recomandăm vata bazaltică:

✓ este fabricată din materiale naturale, și cel mai important, cu o durabilitate în timp extrem de ridicată
✓ captează aerul și menține foarte bine căldura, încetinind astfel transferul de căldură
✓ oferă o rezistență ridicată la foc, așadar, locuința ta va fi protejată de incendii
✓ este un foarte bun izolator fonic, astfel încât să te poți bucura de toată liniștea de care ai nevoie în casa ta
✓ este rezistentă la apă, fiind hidrofobizată în masă
✓ vata bazaltică nu își modifică forma în timp, având o rezistență sporită la compresiune

Avantajele izolării cu vată bazaltică

Informațiile de mai sus ne conduc foarte ușor către o serie de avantaje ale acestui produs izolator, care îl caracterizează ca fiind cea mai bună alegere pentru casa ta:

Reduce consumul de energie – vata bazaltică ajută la reducerea transferului termic între interior și exterior. Pentru tine, asta înseamnă facturi mai mici la întreținere, atât iarna, când vrei să menții căldura, cât și vara, când îți dorești temperaturi mai scăzute.

Este rezistentă la umiditate – îți asigură un climat plăcut în interior, dar te ține departe și de mucegai, igrasie și alte fenomene neplăcute care apar în casele obișnuite.

Oferă protecție fonică – având o densitate destul de ridicată, vata bazaltică este ideală atunci când dorești să te bucuri de o casă liniștită, ferită de zgomotele exterioare.

Rezistență crescută la foc – vata bazaltică este un produs incombustibil, încadrat în clasa A1, ceea ce înseamnă că nu întreține focul, nu emană fum și gaze, așadar este ideală dacă vrei să ferești casa te orice potențial pericol.

Este un produs ecologic – este fabricat din materiale naturale, roca bazaltică și nu emite substanțe periculoase, însă poate afecta ușor persoanele hipoalergice.

Durabilitate – în căutarea unei investiții pe termen lung, cu siguranță îți recomandăm vata bazaltică. Are o rezistență ridicată la compresiune, adică nu permite plăcilor să se modifice în timp.

Dezavantaje pentru vata bazaltică

Fiecare produs vine cu plusuri și minusuri, așa că, îți vom spune și la ce să fii atent în ceea ce privește vata bazaltică. Fiind un material produs din rocă, are proprietăți mult mai rigide și cu o greutate mai ridicată față de alte materiale izolatoare.

Un alt aspect de luat în considerare, este prețul, care este mai mare decât în cazul altor materiale izolatoare. Însă, chiar dacă este mai scump, este un produs ce asigură viață lungă casei tale, așadar o poți privi ca pe o investiție pe termen lung.

Unde se folosește vata bazaltică

Vata bazaltică se folosește în orice loc presupune izolare termică și fonică pentru casa ta, însă, având în vedere rigiditatea crescută a acestui material, îți recomandăm să te ferești de zone care necesită o modelare mai neobișnuită. Așadar, vata bazaltică se aplică pe pereții exteriori, pe acoperișurile de tip terasă, pe pardoseli, în mansarde, pentru fațade ventilate, pe pereți de compartimentare sau plafoane false.

Acum că ai o idee mai clară despre ce înseamnă vata bazaltică și despre toate avantajele ei, hai să vedem și care este cea mai bună vată bazaltică, în câteva recomandări de produse.

 

Top 5 cele mai bune produse – Vată bazaltică

 

1. Vată minerală bazaltică Isover PLE caserată cu ALU 1000×600

vata bazaltica isoverAcest produs este caserat cu aluminiu, și este destinat izolării termice interioare. Are o densitate redusă și se încadrează în casa de conductivitate termică Lambda 0,040. O placă are dimensiuni de 1000×600 mm, și o grosime de 100 mm.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

2. Vată minerală Knauf Insulation FKD-S Thermal necaserată

vata bazaltica knaufEste ideală pentru izolarea pereților exteriori. Are o conductivitate termică de 0,035 W/mK și clasa de reacție la foc Euroclasa A1. Dimensiunea unei plăci este de 1000 x 600 x 30 mm, iar un pachet este suficient pentru acoperirea a 6 mp.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Vată bazaltică Rockwool, Multirock grosime 100 mm

vata bazaltica rockwoolAcest produs are multiple aplicații, pentru izolarea fonică, termică și de protecție la foc a mansardelor, acoperișurilor înclinate, pereților etc. Are o dimensiune de 1200 x 600 mm și o grosime de 100 mm. Ca reacție la foc, este încadrat în clasa A1, iar coeficientul de conductibilitate termică este 0,037.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

4. Vată minerală bazaltică Isover PLE 100 PLUS, necaserată

isover vata pleEste recomandată în special pentru izolațiile termice la poduri și mansarde și la casele cu structură de lemn pentru rezistența la foc. Plăcile au dimensiuni de 1000 x 600 mm, cu grosime de 100 mm. Euroclasa de reacție la foc este A1, iar conductivitatea termică este 0,040.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

5. Vată bazaltică Rockwool Frontrock Max Plus

vata bazaltica rockwool2Se recomandă pentru izolarea termică, protecție fonică și protecție la foc pentru fațadele în sistem de termoizolare exterioară de tip ETICS (fațade tencuite). Plăcile sunt de dimensiuni de 150 x 1200 x 600 mm, clasă protecție foc A1 și indice de conductivitate termică de 0,035 W/mK.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

.