Când locuiești într-un oraș mare te bucuri de toate beneficiile pe care acesta ți le oferă, dar totodată, te lovești și de minusuri. Unul dintre dezavantajele cele mai mari este faptul că petreci o bună parte din timp în trafic, timp pe care l-ai putea aloca activităților care îți fac plăcere. Pentru asta există alternative care sunt chiar și prietenoase cu mediul înconjurător.
Trotineta electrică nu mai este doar un obiect pe care îl folosim ca pe un hobby, ci poate deveni unul dintre cele mai practice moduri care ne ajută să ne deplasăm dintr-un punct în altul mai eficient, fără să pierzi atât de mult timp. Pe lângă că vei scăpa de trafic, te vei bucura și de o plimbare inedită, pe pistele special amenajate pentru trotinete și biciclete. O trotinetă electrică poate fi o investiție mai costisitoare, însă dacă vei face o comparație cu banii pe care îi cheltui pe mașină, îți vei da seama că e o investiție inteligentă. Există o gamă foarte variată din care poți alege, așa că ți-am pregătit un ghid care să te ajute în acest sens, alături de câteva recomandări.
Cum alegi cea mai bună trotinetă electrică?
Scopul trotinetei electrice: este important să îți stabilești care va fi rolul acesteia. Dacă îți propui să o folosești frecvent, ori de câte ori ai drumuri de făcut, atunci ar fi bine să te orientezi după o trotinetă cât mai solidă, cu roți mai mari și care are o autonomie a bateriei mai mare. Chiar dacă prețul acestor modele de trotinete este mai ridicat, acestea îți vor oferi o durabilitate mai mare în timp.
Dacă își dorești o trotinetă electrică pe care să o folosești ocazional, fără un scop anume, atunci poți alege un model cu un cost de achiziție mai redus, care să nu aibă funcționalități atât de performante.
Autonomia bateriei: trotinetele electrice funcționează pe baza unui motor electric, care se încarcă prin intermediul unei baterii. În funcție de autonomie, o încărcare ar trebui să te țină în jur de 30 – 40 km fără probleme. Aici trebuie să te gândești la distanțele pe care le ai de parcurs într-o zi și dacă este compatibilă cu nevoile tale. În acest fel, vei evita să rămâi fără baterie în mijlocul drumului.
Totodată, ar fi bine să te interesezi și de perioada în care aceasta se încarcă. În general, un model bun, îți asigură o încărcare completă în aproximativ 2 ore. Totuși, toate aceste date sunt informative, căci mai contează și alți factori care solicită trotineta, precum greutatea ta sau dacă o folosești în pantă sau pe drum drept.
Viteza: dacă vrei să aloci o sumă mai mică pentru o trotinetă electrică, atunci va trebui să alegi un model care va prinde unde între 10 km/h și 15 km/h. În cazul în care vrei să investești mai mult în acest produs, atunci vei alege între un model care poate atinge o viteză între 20 km/h și 30 km/h.
Materialul: aici există două opțiuni, una în care cadrul trotinetei este realizat din aluminiu și una în care acest cadru este confecționat din oțel. Pentru un produs mai solid, cu o rezistență mai mare, care este gândit pentru distanțele mai lungi, ideal ar fi să alegi un model din oțel. Pentru utilizarea trotinetei în scop de divertisment, poți opta pentru un cadru de aluminiu.
Sistemul de pornire: acest sistem poate să fie de două feluri, fie la cheie, fie automat. În cazul primului model, chiar dacă efortul de pornire este ușor mai mare, trotineta ta va fi mai în siguranță atunci când te îndepărtezi de ea. În cazul celui de-al doilea model, sistemul este unul mai avansat din punct de vedere tehnologic, astfel că pornirea se face în baza unui computer cu senzori, care detectează mișcarea când tu vrei să pornești și pune și trotineta în mișcare.
Sistem de frânare: la fel, există două variante, cea în care trotineta se oprește în baza unei pârghii sau a unui buton. Aici trebuie să te gândești care metodă este mai convenabilă pentru tine. Cel mai bun sistem în acest caz este cel în care trotineta se încarcă în momentul în care pui frână, datorită energiei care se generează.
Roțile: un aspect foarte important al unei trotinete electrice este reprezentat de roți. Cel mai bun model dispune de o roată plină așezată în partea din față și o roată normală pentru partea din spate. În acest fel, vei avea o stabilitate mult mai bună și nu vei simți denivelările drumului.
Suspensiile sunt la fel de importante, deoarece aceste reușesc sa absoarbă mișcarea în cazul în care vei da de anumite porțiuni mai accidentate. De asemenea, acestea îți vor oferi un echilibru mai bun.
Top Trotinete Electrice Recomandate
Nr. 1: Trotinetă electrică Xiami Mi Pro 2
Cu o viteză 25 km/h, autonomie 45 km, roți 8.5”, timp de încărcare 5h, două anvelope rezervă, negru; construită din aluminiu, această trotinetă are o densitate scăzută și o rezistență mai mare. Are o greutate de doar 12,5 kg, ceea ce înseamnă că îți va fi mult mai ușor de manevrat. Are un mâner anti-alunecare, o accelerație pe care poți să o controlezi printr-o simplă apăsare și un indicator de baterie.
Nr. 2: Trotinetă electrică Airwheel Z3
Viteză max. 20 km/h, putere motor 250W, baterie LG 162,8 Wh/4.4Ah, aplicație pentru smartphone; este o alegere care îți promite un produs de înaltă calitate, care îmbină știința cu tehnologia. Este o trotinetă modernă, care se poate conecta la smartphone-ul tău pentru ca tu să o monitorizezi în timp real oriunde ai fi. Este reglabilă și îi poți face diverse modificări și setări pentru a corespunde cu nevoile tale.
Nr. 3: Trotinetă Electrică KugooS1
Autonomie 30 km, Viteză 25 km/h, Motor 350 W, negru: acest model se bucură de o serie de anvelope solide și antiderapante, 3 trepte de viteză, un motor de 350W, un sistem de atenuare a șocurilor și multe alte funcționalități care să îți asigure o plimbare plăcută. Dacă îți dorești un model performant, cu o investiție accesibilă, atunci aceeastă trotinetă este ideală pentru tine.
Nr. 4: Trotinetă electrică Myway Inokom Light Super Black
Dispune de o viteză max. 25 km, putere motor 300W, Litiu – Ion 36V/ 10.4Ah. Acest model de trotinetă electrică face parte din gama celor premium și îți oferă o experiență performantă, care să îți asigure cele mai inedite călătorii. Viteză maximă este de 25 km/h și are incorporat un sistem în 3 trepte de viteză, pe care le poți selecta din meniu. Pentru ca drumul să fie și mai lejer, are funcția de autopilot inclusă.
Nr. 5: Trotinetă electrică Freewheel Rider T1
Viteză 20 km/h, Autonomie 25 km, Motor 300W, Aplicație smartphone, Roți gonflabile 8 inch, negru: acest model suportă până la 120 de kg, iar viteză maximă pe care o poate atinge este de 20 km/h. Se poate conecta la smartphone, de unde îți poți face setările pe care le dorești. Are un afișaj electronic, astfel încât să poți vedea diverși parametri.
.