Toamna este unul dintre cele mai așteptate anotimpuri, chiar dacă înseamnă sfârșitul verii și al sezonului de vacanțe. Te întrebi de ce? Ei bine, acesta este momentul în care fructele și legumele încep să-și arate roadele, iar noi, ne bucurăm de gustul lor proaspăt, autentic și sănătos. Una dintre cele mai importante recolte din această perioadă sunt strugurii, din care, pe lângă consumul obișnuit, poți obține cel mai savuros vin.
Fie că ai o vie mică, în grădina din spatele casei, fie că ai o podgorie întinsă pe suprafețe extinse, pentru a te bucura de un vin delicios pe care să-l împărtășești cu cei dragi sau pe care chiar să-l distribui în vânzare, ai nevoie de cea mai bună presă de struguri. Și cum știi care este aceasta? Te invităm să descoperi toate detaliile pe care trebuie să le cunoști despre cea mai bună presă de struguri, în acest articol.
Cum alegi cea mai bună presă de struguri – Ghid de achiziție
În procesul de vinificare, presa de struguri joacă un rol important. După ce strugurii au fost zdrobiți și lăsați să fermenteze timp de câteva zile, aceștia se introduc în presă. Aici, pulpa fructului, alături de coajă și sâmburi, este separată de must, lichidul care în continuarea procesului, se va transforma într-un vin excepțional.
Oferta pe piață este destul de largă în ceea ce privesc presele de struguri, așa că dacă pornești în căutarea unui astfel de echipament, este bine să fii cât mai informat. Iată cele mai importante criterii pe care trebuie să le cunoști:
Capacitatea potrivită
Acest aspect este destul de intuitiv, în sensul în care se raportează în mod direct la cantitatea de struguri de care tu dispui în urma recoltei. Pentru uzul gospodăresc, cea mai bună presă de struguri nu ar trebui să depășească o capacitate de 10 l. Chiar dacă ai o cantitate mai mare de struguri, poți trece prin două, sau chiar trei cicluri de presare.
Dacă dimpotrivă, ai o podgorie care a dat roade neașteptate anul acesta, atunci cu siguranță îți recomandăm o presă semi-profesională sau profesională, care se găsesc la capacități cuprinse între 30 și chiar 150 de l.
Tipul de presă
Există două opțiuni dintre care poți alege: presa de struguri manuală și presa de struguri hidraulică. Chiar și după simpla denumire, cele două denumiri aduc diferențe intuitive.
O presă manuală necesită efort din partea ta, însă, poate fi mai avantajoasă ca preț. Referitor la modul în care aceasta presează fructele, există riscul de a exercita prea multă presiune, storcând astfel chiar și lichidul din sâmburi, care va oferi un gust amărui vinului tău.
Presa hidraulică pe de altă parte, poate fi mai costisitoare, însă te scutește de efort și de riscul unui vin amărui. Aici, presiunea este exercitată în mod egal asupra strugurilor, astfel încât riscul de a presa lichidul din sâmburi este redus. În mod evident, noi îți recomandăm să alegi o presă hidraulică, mai ales deoarece procesul durează mai puțin, așadar, poți achiziționa una de dimensiuni mai mici care să o folosești însă în mai multe ture.
Suportul presei de struguri
Acesta depinde în mare parte de capacitatea presei de struguri pe care o alegi. Presele de dimensiuni mici și medii pot fi așezate în siguranță pe o masă, având greutăți relativ reduse. Totuși, cu cât dimensiunea și capacitatea presei crește, vei avea nevoie de un suport format din trepied. Acestea pot fi confecționate din tablă, sau, pentru o alegere și mai bună, din oțel emailat.
Dacă alegi o presă manuală, atunci caută un suport trepied cu pâlnie de scurgere, astfel încât să ușureze cât mai mult acest proces pentru tine.
Prețul
In cele din urmă, este important să menționăm și acest aspect. Bineînțeles, prețurile preselor de struguri variază în funcție de caracteristicile discutate mai sus, însă, îți vom oferi câteva praguri astfel încât să îți faci o idee aproximativă.
O presă manuală pentru uz casnic te va costa între 200 și 400 de lei, în funcție de modelul ales. Una hidraulică însă, poate porni de la 400 lei și ajunge până la 1000 lei.
Presele pentru uz profesional, care dețin și sistem motorizat, pot fi între 4000 și 9000 de lei, și, desigur, poate fi potrivită în cazul unei podgorii extinse, care vizează comercializarea vinului obținut.
Indiferent de alegere, cea mai bună presă de struguri îți va ușura și bucura viața, oferindu-ți un vin savuros de care să te bucuri alături de cei dragi. Iată în continuare, care sunt și recomandările noastre în ceea ce privește cea mai bună presă de struguri.
Top 5 – cea mai bună presă de struguri
1. Teasc – presă pentru struguri 40 L
Este ideal chiar și pentru producătorii amatori de vinuri. Fiind de mici dimensiuni, însă cu o capacitate generoasă, această presă acționată manual te va ajuta să obții cel mai savuros vin din recolta proprie. Pentru o rezistență sporită, această presă este confecționată din lemn și metal. Are o înălțime de 45 cm și lățime de 35 cm, fiind găsită acum la un preț optim.
Vezi detalii si pret
2. Zdrobitor de struguri manual Micul Fermier
Metalic, 350 Kg/h, cuvă detașabilă 25 L – o presă metalică, concepută pentru o rezistență sporită în timp. Se acționează manual și promite o eficiență garantată a unui vin savuros. Cuva se plasează deasupra unui butoi pentru colectarea strugurilor zdrobiți. Are capacitate de 25 l, este ideală pentru uzul casnic.
Vezi detalii si pret
3. Presă de struguri manuală Szentkiraly SZP-43
160 kg/h, 43 litri – Deși puțin mai costisitoare, această presă este ideală pentru micile gospodării care vor să fructifice la maximum recolta de struguri obținută. Este confecționată din lemn și metal, se acționează manual și vine cu un trepied metalic, ce oferă o foarte bună susținere și siguranță în utilizare. Are o capacitate suficientă, de 43 l.
Vezi detalii si pret
4. Teasc pentru struguri 32
45x80cm, presă struguri manuală, roșu – la un preț foarte accesibil, această presă este recomandată în principal producătorilor amatori, pentru uzul casnic. Este confecționată din lemn și metal, și vine cu un suport din metal, susținut de 3 picioare. Se acționează manual, are dimensiuni relativ mici, astfel că poate fi depozitată cu ușurință în timpul neutilizării.
Vezi detalii si pret
5. Teasc / Presă pentru struguri din lemn Stejar
50L, Eurounelte – cu un design extrem de plăcut, această presă deține o capacitate ușor mai ridicată, de 50 de l. Poate fi utilizată în scop casnic, sau pentru uzul semi-profesional, fiind și ea o presă manuală. Vine cu suport din metal negru, care oferă o foarte bună susținere. Butoiul este confecționat din lemn, iar ca greutate, cântărește 30 de kg.
Vezi detalii si pret
.