Dacă urmează să faci câteva modificări în noua locuință sau îți dorești să mai schimbi câteva aspecte la cea pe care o ai deja, dar nu ai experiență în acest domeniu, treaba poate fi destul de complicată. Însă, atunci când ești bine informat și o iei pas cu pas, șansele ca rezultatul să fie conform așteptărilor tale sunt destul de mari.

Dacă vorbim de amenajări interioare, unul dintre elementele care intră în discuție este gips cartonul, un material care mai este cunoscut și sub numele de rigips. Acest gips carton constituie o placă rigidă din gips, turnat între două straturi de carton special și care se folosește pentru construcția pereților despărțitori din rigips, tavane, placări etc. Acest material este foarte recomandat deoarece ajută în prevenirea apariției condensului și păstrează în același timp un nivel echilibrat al umezelii în locuință.

 

Tipuri de plăci de gips carton

 

Deși în aparență ai fi tentat să spui că există un singur tip de gips carton, pentru că îl cunoști doar la atingere și nu îi poți vedea structura sub stratul de vopsea, totuși, acest material ideal pentru zidurile interioare este de mai multe tipuri. Chiar dacă nu ești expert, să cunoști aceste materiale te poate ajuta în luarea celor mai bune decizii atunci când vrei să te apuci de un proiect singur. Așadar, vedem în continuare care sunt aceste tipuri de rigips și care este destinația ideală a fiecăruia în parte.montare rigips

Placă de gips carton (rigips) normal

Acestea sunt confecționate din gips, sau altfel spus, Ipsos de modelaj, dispus între două foi de hârtie cartonată, groasă, îmbibată cu un strat extrem de subțire de ceară, menită să ofere rezistență în fața umidității. Aceste plăci sunt printre cele mai ieftine, dar și cele mai utilizate. Este bine să știi că nu există rigips care să fie rezistent la foc sau la umditate, însă există materiale care pot fi adăugate în compoziția acestor plăci și care pot ajuta în acest sens. Rigipsul simplu însă, nu are nimic adăugat de acest gen.

Placă de gips carton (rigips) cu protecție împotriva focului

Inainte, plăcile de rigips rezistente la ardere erau confecționate cu azbest, fiind un material extrem de rezistent în fața focului. Totuși, s-a demonstrat că acesta produce cancer pulmonar și insuficiență respiratorie, așa că s-a renunțat la el. Există în continuare plăci de rigips rezistente la foc, ce promit protecție de la 30 de minute, până la 4 ore, în funcție de produs și producător. Totuși aceste plăci anti-incendiu trebuie montate corespunzător, fiind folosit și un chit anti-incendiu, pentru a ne bucura de siguranța pe care o promite.

Placă de rigips cu izolație acustică

Dacă ai sau ai avut cel puțin un perete de rigips normal la tine în casă, atunci știi deja că sunetul trece perfect prin acesta, și în nici un caz nu te poți bucura de intimitate fonică. Totuși, există plăci de rigips menite pentru acele spații care au nevoie de izolare fonică, iar ele trebuie montate corespunzător astfel încât să te bucuri de rezultatul dorit. Desigur, persoanele cu experiență în domeniu vor apela mai mult ca sigur la o combinație de astfel de plăci de rigips, cu plăci normale, pentru o eficientizare a costurilor.

Placă de rigips cu rezistență la impact

Plăcile de rigips normale mai sunt recunoscute și pentru slaba lor rezistență la impact. O apăsare mai grea pe acel perete sau un obiect aruncat înspre el, și ai toate șansele ca rigipsul să se spargă și să te aducă în pragul unei renovări. Dacă proiectul tău presupune camere în care pot apărea astfel de scenario, atunci îți recomandăm rigipsul cu rezistență la impact, care are o densitate a gipsului dublă față de rigipsul normal.

Placă de rigips cu protecție împotriva umidității

De regulă, plăcile care sunt rezistente la umiditate, sunt concepute pentru a oferi protecție și împotriva incendiilor, având aproximativ aceleași fibre în compoziție. Acestea sunt plăcile de rigips verzi, iar pentru a vă bucura la maxim de funcționalitățile sale, trebuie să folosiți neapărat chitul pentru incendiu. Poate fi folosit pentru întreaga suprafață a peretelui, sau doar în zonele expuse precum cele de lângă geamuri, uși sau băi.

Fiecare placă de rigips are rolul ei, iar într-o casă vom folosi de cele mai multe ori, o combinație de plăci de rigips în funcție de zonele vizate.

 

Top cele mai bune plăci de gips carton

 

 

1. Placă gips carton Norgips GKBI

rigips1culoarea verde a produsului indică deja proprietatea lui principală, și anume, rezistența crescută în fața umidității. Aceste plăci pot fi utilizate în încăperi în care umiditatea ajunge până la 85%, timp de maxim 10 ore/ zi. În plus, beneficiază de clasa de combustibilitate A2, fiind rezistent și în fața expunerii la foc. Montarea lui presupune un consum redus de glet de îmbinare și promite obținerea unor suprafețe netede.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

2. Placă gips carton Nida Flam

rigips2aceasta este una dintre cele mai bune plăci de rigips, rezistente în fața focului, îndeplinind cerințele normei SR EN 520+ A1: 2010. Pentru a beneficia la maxim de proprietățile acestui tip de placaj rigips, montarea este una riguroasă, pe care te sfătuim să o lași în seama profesioniștilor.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

3. Placă gips carton Nida Acustic

rigips acusticculoare albastră, adică, placă rigips ce oferă izolație fonică superioară față de alte modele. Acest tip de rigips este utilizat cel mai des în unitățile hoteliere, spitale, săli de cinema și spații de birouri. Un alt avantaj este că poate fi utilizat cu succes și în spații cu umiditate crescută, de până la 60%, este un material ușor de transportat, manevrat, tăiat și fixat, fiind de asemenea, neinflamabil.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

4. Placă gips carton Norgips GKB

rigips4placă de gips carton albă, adică, normală. Aceasta nu aduce nici o proprietate suplimentară, așa că se recomandă a fi folosită în medii cu umiditate scăzută și risc de incendiu scăzut. Această placă oferă avantajul obținerii unor suprafețe netede la îmbinare și reducerea consumului de pastă.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Placa de ciment cu aschii de lemn Betonyp

rigips5o placa mai speciala ce se utilizeaza de regula la placaru exterioare ca de exemplu pentru balcoanele mai vechi, la hale industriale pe structura metalica, la casele de lemn, pentru inchiderea streasinei la casele individuale ori la constructii usoare precum garajele sau magaziile.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

.