Cum nu toate locuințele au posibilitatea de a se conecta la o rețea de gaz, pe piață există mai multe soluții care asigură o bună încălzire a spațiului. Una dintre acestea este centrala termică pe peleți, care este un sistem de încălzire econom și care funcționează foarte bine. Dacă îți dorești să îți dai seama dacă această centrală termică pe peleți este potrivită și pentru tine, ți-am pregătit în continuare mai multe informații referitoare la avantajele acesteia, dar și cum alegi cel mai bun model.Centrale pe peleti

În comparație cu alte centrale termice, acest model se remarcă printr-o serie de puncte forte. În primul rând, peleții, care sunt niște deșeuri lemnoase, sunt mult mai ieftini față de alte materiale care se folosesc pentru încălzire. Centralele au un sistem automat, prin care extrag singure dintr-un rezervor o cantitate potrivită de peleți pentru a menține temperatura ideală. Materialul folosit este unul sustenabil și prietenos cu mediul, ceea ce înseamnă că nu se va degaja dioxid de carbon în procesul de ardere.

Totuși, aceste centrale au și câteva dezavantaje. Unul dintre acestea este reprezentat de întreținere. Unele centrale sunt dotate cu un sistem de autocurățate, însă anumite componente trebuie îngrijite și verificate o dată la un timp. Față de modelele care funcționează pe gaz sau curent, cele care funcționează pe bază de peleți sunt mult mai costisitoare.

Cum alegi cea mai bună centrală termică pe peleți – Ghidul achiziției ideale

 

Sistem convențional sau în condensare?

Modul în care o centrală termică reușește să își facă treaba este printre primele aspecte la care trebuie să fii atent. Astfel, există două sisteme în baza cărora funcționează aceste centrale pe peleți, convențional sau în condensare.

Centrala termică pe peleți convențională: acestea au o eficiență de 93-94%, astfel că, o parte din căldura emanată nu se va simți în încăpere. Acestea sunt destinate în majoritatea cazurilor tirajului natural, însă eficiența se va diminua în timp din cauza degradării centralei.

Centrală termică pe peleți în condensare: eficiența acestor modele poate depăși procentul de 100%. Prin ardere, vaporii de aburi se elimină concomitent cu fumul. Costul achiziționării este mai mare, însă dacă dorești să faci o investiție pe termen lung, atunci noi îți recomandăm să alegi acest model.

Putere

pentru a înțelege gradul de putere de care ai nevoie pentru o astfel de centrală termică, trebuie să te uiți prima dată la dimensiunea spațiului pe care dorești să îl încălzești, modul în care acesta este izolat și sistemul de încălzire instalat.

În privința izolării, dacă nu ai cunoștințe în această zonă, vei avea nevoie să apelezi la un ajutor profesionist, care va știi să îți spună exact unde se pierde căldura și cât de bine este izolată construcția. Astfel, pentru o locuință izolată corespunzător, te poți orienta spre o centrală termică pe peleți cu o putere de 30W/mc. Dacă exită un nivel mediu de izolare, atunci este necesară o putere de 50W/mc, iar dacă izolarea este slabă, atunci e nevoie de o putere mai mare, de 70W/mc.

Încăperea termică

Ideal ar fi să ai o încăpere special dedicată pentru această centrală termică pe peleți. Cele mai bune locuri pentru poziționarea acesteia sunt garajul sau o pivniță, însă dacă nu dispui de un astfel de spațiu, vei putea alege un model mai mic, care să se potrivească într-o anumită încăpere.

Tipul tirajului

Aceste modele de centrală emană noxe și pot fi de două feluri, fie cu tiraj natural, fie cu tiraj forțat. Pentru ca acestea să funcționeze, în cazul ambelor modele, ai nevoie de un coș de evacuare vertical sau, după caz, poți construi chiar tu o tubulatură de evacuare.

În cazul în care spațiul unde vei amplasa centrala termică pe peleți are deja un coș de evacuare vertical, poți opta pentru orice fel de model. Totuși, noi îți recomandăm să optezi pentru o centrală cu tiraj natural, deoarece sunt mai ușor de montat.

Dacă nu ai un coș de evacuare vertical și nici posibilitatea de a monta unul, atunci poți opta pentru o centrală pe peleți cu tiraj forțat. Ideal ar fi să alegi în acest caz un model care funcționează cu presiune negativă pentru că îți permite să controlezi arderea.centralapeleti

Coșurile de evacuarea pot să fie și orizontale, însă acestea nu vor permite o ardere corespunzătoare, de aceea ar trebui să ai un tub de evacuare pe verticală.

Sistem de curățare

Aici ai de ales între două tipuri de modele, cele care au un sistem de auto-curățare sau cele pe care va trebui să le cureți manual. În mod evident, cele care au incorporat un sistem de autocurățare vor avea un preț de achiziție mai mare, însă te vei bucura de mult mai mult confort. Cenușa rămasă în urma arderii se va strânge într-un cenușar, pe care va trebui să îl golești o dată la un timp. Cele mai eficiente sisteme de auto-curățare sunt cele mecanice, și nu prin suflare de aer.

 

Top 5 cele mai bune centrale termice pe peleți

 

1. Centrala termica automata pe peleți Fornello Lydia Compact 25 KW

centrala pe peleti 1aprindere automată, telecomandă, buncăr tiraj forțat, pompă circulație, vas expansiune, bordeaux: acest model reușește să încălzească o suprafață foarte mare, cu o eficiență a arderii peleților de 90-93%. Autonomia poate varia în funcție de anumiți factori, precum modul în care este izolată locuința sau temperatura de afară, ajungând la intervale cuprinse între 15 și 36 de ore.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

2. Centrală pe peleți Fornello Royal B 25 KW

centrala2pompă circulație, vas expansiune, telecomandă, buncăr tiraj forțat, recomandat pentru 160 mp, negru: unul dintre avantajele acestui model este faptul că are un proces de ardere ecologic și eficient și poate fi controlat de la distanță. Raportul calitate – preț este foarte avantajos, ceea ce îl face un model ideal pentru locuința ta.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

3. Centrală peleți Fornello GT 30 Standard

centrala termica pe peleti fornello gt 30 standard 2607 3 1634045080complet echipată pentru încălzire, pompă circulație, vas expansiune, automatizare, telecomandă, buncăr peleți 70 kg, tiraj forțat, culoare neagră, aprindere automată, curățare facilă, până la 200 mp: acest tip de centrală pe peleți are o dimensiune compactă, se poate instala fără prea mult efort și deține o autonomie ridicată. Se curăță ușor, deține un controler inteligent și are un proces de ardere ecologic.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Centrală pe peleți Fornello Burnit WBS 25 KW

centrala4cu pompa de circulatie, automatizare –  este un model care funcționează corespunzător pentru încăperile de dimensiuni medii și mari. Are o aprindere și o alimentare cu peleți complet automată și un control cu microprocesor.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Centrală peleți Duo Uni Pellet Plus 33kw

centrala5pompă, vas, automatizare, arzator cu autocuratare, posibilitatea programarii, tiraj forțat, culoare rosu-negru, aprindere automată, alimentare automata. Carcasa este din otel si temperatura maxima de lucru este de 90 de grade.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

.