Dacă locuiești într-un oraș mare, știi deja cum arată o zi în trafic. Prea multe mașini, multă agitație, stiluri de condus mai mult sau mai puțin haotice, zero locuri de parcare și lista poate continua. Dacă în acest peisaj adaugi și nevoia unei vieți mai active, mai dinamice care să te ajute în menținerea unui stil de viață sănătos, atunci probabil ar trebui să te gândești serios la achiziția unei biciclete pentru a înlocui mașina.

Fie că o folosești prin oraș, fie că preferi mai mult să te aventurezi cu ea prin zonele de lângă oraș, cea mai bună bicicletă mountain bike va fi alături de tine la fiecare traseu. Dar ca să o alegi pe cea mai bună, trebuie să știi care sunt detaliile și elementele care contează, așa că citește în continuare articolul nostru și informează-te corect înainte de orice decizie.

Cum alegi cea mai bună bicicletă mountain bike?

Dacă ai mai avut de-a lungul vieții biciclete, atunci știi că cea mai bună bicicletă nu se distinge prin culoare sau aspect, ci printr-o serie de criterii importante ce îți oferă și siguranță, dar și confort. Mai ales dacă te afli la prima achiziție de acest gen, iată la ce trebuie să fii atent pentru a lua cea mai bună decizie.

Modelul bicicletei mountain bike

Există două modele, și, de obicei, alegerea se face în funcție de modul în care îți propui tu să folosești bicicleta:

Hardtail: este o bicicletă cu suspensie pe față, care asigură un confort sporit și un efort redus la pedalare. Este ideală pentru traseele denivelate, dar și pentru drumurile prin oraș.

Full suspension: acestea sunt echipate cu suspensii și în față, și în spate, fiind utilizate mai ales de cicliștii cu experiență, care adoptă trasee mai dificile. Cu o astfel de bicicletă vei depune mai mult efort la pedalarea în urcare, dar este extrem de confortabilă la coborâre.

Materialul din care este construită

Ca în cazul oricărui alt produs, materialul din care este fabricată spune multe despre calitatea și alegerea unei biciclete. Cadrul de aluminiu este printre cel mai ales material atunci când vine vorba de biciclete. Este ușor, dar și rezistent, astfel că poți găsi bicicleta perfectă într-un buget moderat. Dacă ești mai experimentat și îți dorești o bicicletă de concurs, îți recomandăm să alegi un cadru din carbon sau titan, însă trebuie să ai în vedere că aceste modele sunt mai scumpe. Mai există și cadrul de oțel, dar este cel mai puțin recomandat și cel mai rar ales.

Și în cadrul jantelor există tot aceleași opțiuni, de aluminiu, carbon și oțel.

 

Dimensiunea bicicletei

Pentru amatori, bicicletele pot părea one size, însă adevărul nu este acesta. Pentru a-ți oferi siguranță și confort, bicicleta trebuie să fie potrivită mărimii și înălțimii tale. Nu trebuie să fie nici mai mică, nici mai mare.

Vestea bună este că, și dacă alegi să achiziționezi bicicleta online, pe site-urile de specialitate există tabele care îți indică dimensiunea potrivită, în funcție de măsurătorile tale. Nu uita să-l consulți cu atenție!

Greutatea bicicletei

Există două categorii, cross-country care au o greutate cuprinsă între 11 și 12 kilograme, și all-mountain care vin cu o greutate mai mare, de 13-14 kilograme. Dacă nu ești un ciclist de performanță și știi totul despre biciclete, îți recomandăm prima variantă, deoarece este mai ușoară, se gestionează mai facil și o găsești la prețuri mai bune.

Diametrul roților

Acest aspect contează atunci când vine vorba de viteză, viraje, dar și de confort. Pentru roți, există diametre de 26 inch, 27,5 și 29, cele din urmă fiind destinate cicliștilor experimentați care trec peste obstacole. Cel mai ales diametru este cel de 27,5 , fiind o dimensiune de mijloc, oferind roților o performanță bună în diverse scenarii.

Transmisia bicicletei

Majoritatea bicicletelor mountain bike vin cu o transmisie cu 3 foi, și între 7 și 9 pinioane, lucru care oferă bicicletei între 21 și 27 de viteze. Mai rar, sunt întâlnite și biciclete cu transmisie cu 2 foi și cu 9-10 pinioane, sau sisteme cu doar o foaie și 11-12 pinioane.

Suspensia bicicletei mountain bike

Cele mai multe modele de biciclete utilizează o furcă cu suspensie pe față, însă bicicletele mai performante, utilizează și suspensia pe spate, fiind potrivite cicliștilor pasionați. Există și suspensii cu amortizor cu arc, însă furcile pe spate cu arc pot fi mai dificil de manevrat și se recomandă evitarea lor, mai ales în cazul amatorilor.

Frânele bicicletei

Există și aici, mai multe variante. Pentru o putere mai mare, poți alege frâne cu saboți, însă acestea trebuie întreținute și reglate extrem de bine. Pentru o performanță și mai ridicată, mai ales în cazul apei sau al noroiului, se recomandă frâna pe disc, chiar dacă acest sistem ridică puțin prețul bicicletei.

De asemenea, există sistem cu acționare mecanică cu fir, fiind potrivită pentru amatori, și acționare hidraulică, pentru o performanță ridicată.

Confortul bicicletei mountain bike

Este un criteriu extrem de important, mai ales dacă te gândești să te aventurezi la drumuri mai lungi. Aici trebuie să fii atent la geometria cadrului, la șa, manșoanele de pe ghidon și la pedale.

Șaua este un element care poate fi schimbat, așadar aici poți avea o alegere flexibilă. În ceea ce privesc manșoanele, îți recomandăm să eviți modelele cilindrice simple și plate, deoarece pot provoca dureri acute la mâini. Pentru pedale, alege un model cu striații antiderapante și cu o suprafață lată.

Acum, cunoscând toate aceste aspecte, vrem să îți și recomandăm câteva dintre cele mai bune biciclete MTB.

 

Top 5 cele mai recomandate biciclete mountain bike

 

1. Bicicletă MTB Velors 26″ V2610A HT

mtbNegru/Alb/Portocaliu – este o bicicletă potrivită atât pentru femei, cât și pentru bărbați, fiind ideală și în oraș, dar și pe drumurile denivelate. Are cadru de oțel, suspensie pe arc, jante de aluminiu și anvelope Hakuba de 26 inch. Deține un sistem de frânare pe disc față și spate, pedale de plastic cu reflectori. Această bicicletă este potrivită persoanelor cu înălțime între 140 și 160 cm.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

2. Bicicletă de munte pentru bărbați Romet Rambler R6.2

mtb2O bicicletă destinată în principal bărbaților, are un sistem de suspensie cu furcă și roți de 26 de inch cu jante duble din aluminiu. Frânele sunt mecanice, pe disc, iar anvelopele Michelin. Greutatea bicicletei este de 14,2 kg, așadar este potrivită aventurilor off-road.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

3. Bicicletă de munte pentru femei Romet Jolene 6.0

mtb3Roz/Gri 2021 – această bicicletă este ideală pentru femei, având și o culoare corespunzătoare. Este dotată cu roți de 26 inch și cu deraiator de schimbătoare Falcon pe față și Shimano Tourney pe spate, cu 21 rapoarte de viteză. Are frâne față spate din aluminiu și o greutate de 14,6 kg.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

4. Bicicletă de munte bărbați Merida Big.Nine 500

mtb4 este o bicicletă premium, extrem de performantă, potrivită celor care își doresc experiențe confortabile și aventuroase alături de bicicleta lor. Cadrul este din aluminiu, are suspensie cu furcă, disc de frână față/spate, 20 de viteze și jante din aluminiu.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

5. Bicicletă Mtb Afisport Supra Spot Rosu L 27.5 inch

mtb5o bicicletă unisex, care se potrivește atât drumurilor scurte din oraș, cât și drumurilor solicitante din păduri. Cadrul este din oțel, la fel și ghidonul, frâna este cu cablu și disc, roțile sunt de 27,5 inch fiind ideale pentru trecerea de obstacole.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

.