Construcția unei case sau clădiri noi presupune multe decizii importante de luat, pe care, e de preferat să le iei cu gândul pe termen lung. Dacă designul de interior, mobila și diversele accesorii de acest gen pot fi schimbate oricât de des dorești și îți permite bugetul, reînnoirea instalației electrice vine cu mai multe bătăi de cap și un destul de mare deranj în ceea ce privește spargerea și reconstruirea anumitor pereți.

Așadar, când vine vorba să alegi materialele pe care dorești să le incluzi în crearea instalației electrice, îți recomandăm să iei decizii bazate pe documentație, urmând cele mai bune sfaturi de la specialiștii din acest domeniu. Dacă vrei să începi să-ți faci o idee despre cele mai bune opțiuni în ceea ce privește cel mai bun cablu electric, atunci te invităm să citești în continuare ghidul de achiziție de mai jos.

 

Ghid de achiziție pentru cel mai bun cablu electric

 

Deși opțiunile par infinite, ai fi surprins să afli că cele mai bune variante de cablu electric se reduc într-un număr restrâns de doar două: Cablul OgeZ3DUObsytLC6psI5lnDEJEE7En6rClLDClk20Lițat (conductorul multifilar) sau Cablul Solid (conductorul unifilar). Mai mult, această dualitate putem spune că există doar în cazul conductoarelor de cupru, acesta fiind un material ductil, ce permite tragerea în conductoare de secțiuni foarte reduse.

Fiindcă instalația electrică a unei clădiri reprezintă siguranța acesteia pe termen lung, noi îți vom prezenta în continuare avantajele și dezavantajele fiecărui tip de cablu electric, pentru a putea urma cea mai bună decizie.

Cablul Solid, sau, conductorul plin sau unifilar, așa cum îl vei mai regăsi ca denumiri în diverse contexte, vine cu următoarele caracteristici care îl recomandă în detrimentul cablului lițat:

  • are o dimensiune mai mică, în comparație cu rivalul său, ceea ce poate ajuta mult în procesul de cablare și așezare
  • are o structură rigidă, oferind astfel o mai bună și mai ușoară organizare în tabloul electric, pentru a fi totul cât mai ordonat
  • este mai ușor de manevrat prin copexul sau tubulatura existentă
  • implică în același timp costuri mai mici decât cablul lițat, astfel că poate fi de preferat mai ales în proiectele ample, de dimensiuni mari
  • se conectează ușor în dozele de legătură prin utilizarea unor riglete

Totuși, este firesc să prezentăm care sunt și dezavantajele acestui conductor, în comparație cu cablul lițat:

  • cablul unifilar este mai rigid, iar astfel este mai puțin flexibil pentru aplicabilități speciale
  • este contraindicat în diverse contexte, mai ales acolo unde există vibrație permanentă provenită din diferite cauze
  • probabil cel mai important aspect, este slab rezistent în fața flexărilor repetate

 

Cablul Lițat, sau multifilar așa cum se mai numește, vine cu mai puține avantaje și mai multe dezavantaje. Totuși, este bine să reținem că succesul în alegerea unui anumit cablu va ține și de proiect în sine, de tehnologiile utilizate și alte detalii de acest gen.

Iată ce plusuri aduce cablul lițat:

  • Are o rezistență sporită în utilizarea cu aplicații care presupun flexări repetare, spre deosebire de competitorul său mai rigid
  • Este maleabil, extrem de flexibil și de această dată, vedem o rezistență sporită în fața vibrațiilor
  • În cazul cablului lițat, raza minimă de îndoire acceptată este mai mare

Să vedem, acum, și care sunt minusurile acestui tip de cablu:

  • implică costuri ceva mai ridicate, în comparație cu cablul solid, astfel, poate fi de preferat în cadrul proiectelor de anverguri mai mici
  • diametrul cablului este mai mare
  • din cauza diametrului mai mare, acest cablu este ușor mai dificil de organizat în tablourile electrice de legătură
  • este mai pretențios în ceea ce privește realizarea conexiunilor, căci necesită utilizarea de papuci sau pini
  • acești pini sau papuci de legătură necesită sertizare, acest lucru implicând și mai mult timp de execuție, dar și costuri mai mari per total

Este important de știut că legislația în vigoare permite utilizarea ambelor tipuri de cabluri, însă pentru siguranța ta, este bine să alegi cea mai bună opțiune în funcție de destinația pe care o va primi. Îți recomandăm să consulți și să apelezi întotdeauna la experți în domeniul electricității, pentru a te asigura că rezultatul final va fi unul impecabil.

Iar dacă în baza sfaturilor noastre ai reușit să iei decizia potrivită, îți prezentăm în continuare și care sunt cele mai bune produse pentru achiziție.

 

Cel mai bun cablu electric – Top 5 produse

 

1. Cablu electric FY/ H07V-U 6 mm roșu

cablu1acest cablu se utilizează în cadrul instalațiilor electrice fixe, în conducte, pe sau sub tencuială, în echipament electrice și în panouri de comandă și distribuție. Are conductor din cupru rotund, unifilar, masiv, cu izolație din PVCși tensiune nominală de 450/750 V, având o secțiune de 6 mm. Poate fi utilizat la temperaturi cuprinse între +70 și -30 de grade celsius, însă temperatura de instalare trebuie să fie mai mare de +5 grade.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

2. Cablu electric elSales ELS-MYYM

cablu23 fire x 2.5 mm, lungime 1 metru, negru – acest cablu multifilar este cu liță din cupru, este fabricat în România și este compus din 3 fire, fiecare cu secțiune de 2,5 mm. Mantaua cablului este din PVC negru, fiind rezistentă la șocuri mecanice de intensitate ușoară, însă necesită protecție sporită împotriva umezelii și căldurii excesive. Este flexibil, ideal de a fi utilizat în apartaj electric de joasă tensiune, sisteme electrice casnice, comerciale, panouri electrice, surse de alimentare și așa mai departe.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

3. Cablu electric FY (H07V-U) 2.5 mmp, izolație PVC, negru

cablu3cablu unifilar, cu secțiune de 2,5 mm, conductor electric din cupru clasa 1. Tensiunea nominală indicată pentru acesta este de 450/750 V și se folosește în instalațiile electrice fixe, în instalațiile montate în tuburi de protecție aparente sau îngropate, la cablajul anterior al aparatelor de comandă sau chiar în instalațiile de iluminat. Este o alegere ideală pentru diverse proiecte.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Cablu electric simplu, 3×2.5 x 100m / EXT 5685

cablu4un cablu lițat, care se recomandă a fi folosit în instalații fixe sau mobile, la alimentarea aparatelor electrice cu solicitare mecanică medie, care nu intră în contact cu părțile calde sau radiante ale acestora. Este un cablu flexibil, ce permite îndoiri și răsuciri frecvente, fiind prevăzut cu doi conductori electrici ce se unesc cu un înveliș rezistent.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

5. Cablu electric FY (H07V-U) 6 mmp, izolație PVC, albastru

cablu5acest cablu este unifilar, are secțiune nominală de 6 mmp și o izolație din PVC tip T11, de 0,8 mm, de culoare albastră. Este un conductor electric din cupru de clasa 1, fiind folosit cel mai mult în instalațiile electrice fixe, instalațiile electrice montate în tuburi de protecție aparente sau îngropate, în cablajul anterior al aparatelor de comandă și în instalațiile de iluminat.

Vezi detalii si pret

 

 

 

 

 

 

.